🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доналд Туск отива в Брюксел, без да остави силен наследник в Полша

Премиерът оглавява Европейския съвет, а партията му се изправя пред риск от изборно поражение

Избирането на Туск за председател на Европейския съвет е едно от най-престижните назначения за Полша
Избирането на Туск за председател на Европейския съвет е едно от най-престижните назначения за Полша
Избирането на Туск за председател на Европейския съвет е едно от най-престижните назначения за Полша    ©  Reuters
Избирането на Туск за председател на Европейския съвет е едно от най-престижните назначения за Полша    ©  Reuters

В клуба на 28-те страни членки на Европейския съюз Полша без съмнение е успешната история на разширяването на 2004 г. Десет години след присъединяването й премиерът Доналд Туск беше избран за председател на Европейския съвет и според британското списание Economist това е най-престижният пост за Полша, откакто Карол Войтила стана папа Йоан Павел Втори през 1978 г.

Напред и нагоре

Избирането на Туск сякаш беше естественото продължение в развитието на Полша от последните няколко години. През 2011 г. страната стана първата посткомунистическа източноевропейска държава, където правителството беше преизбрано за втори пореден мандат. Освен това Полша беше единствената икономика в ЕС от източния блок, която не изпадна в рецесия по време на кризата. Откакто избухна украинската криза през зимата на 2013 г., Полша се открои като яростен критик на Кремъл и ролята й беше ключова за преговорите между протестиращите на майдана в Киев, Русия и ЕС. Наследяването на поста на Херман ван Ромпой от Доналд Туск предизвика еуфория и единство в Полша, като всички партии се надяват, че премиерът ще увеличи влиянието на Полша на Запад. Дори лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински, основният опонент и яростен критик на Туск, заяви, че се радва, че поляк е получил високия пост. И все пак той не пропусна да отбележи, че Туск е бил "лош, много лош" премиер.

Отрезвяване

В края на годината обаче Туск ще замине за Брюксел и редом с позитивите на това назначение се появяват и проблеми за вътрешната политика в Полша. Той се очаква да подаде оставка като премиер най-късно до края на септември, като след това президентът Бронислав Коморовски има 14 дни, за да посочи негов наследник. Именно в това се корени най-големият потенциален риск за Полша – Доналд Туск не оставя след себе си силна политическа фигура, която да го наследи. Въпреки че популярността на премиера намаляваше през годините (сега е около 30%), той съхрани своя имидж на по-скоро позитивна личност. Репутацията му като глава на правителството пострада особено след скандала разпространените през юни записи на външния министър Радослав Шикорски, който грубо критикува политиката на партньорите си от САЩ и Великобритания.

Убежище в Брюксел

Полската кандидатура за еврокомисар е Елжбиета Биенковска, вицепремиер и министър на инфраструктурата и регионалното развитие. Въпреки че не е особено позната сред населението, тя се счита за успешен министър и също отива в Брюксел, като според Туск ще отговаря за вътрешните пазари. Затова за основен фаворит за наследник на Туск се счита Ева Копач, председател на парламента и една от най-лоялните към премиера членове на "Гражданска платформа". Туск заяви в петък, че "Ева Копач е естественият кандидат за лидер на партията му "Гражданска платформа". Колкото до премиерския пост, Туск заяви, че е работа на президента и парламента да решат кой да бъде следващият премиер.

56-годишната Копач вече изрази готовност да застане начело на правителството и ако бъде посочена от президента Бронислав Коморовски и спечели одобрението на парламента, тя ще бъде втората жена премиер на Полша след Хана Сухоцка, която управлява през 1992 – 1993 г. Другият възможен кандидат е министърът на отбраната Томаш Шемоняк. Според агенция "Ройтерс" докато Копач има стабилна позиция в управляващата партия, Шемоняк се е доказал като добър организатор при преструктурирането на полската армия.

Предизборно напрежение

Който и да наследи Туск като премиер, задачите му няма да бъдат леки. След малко повече от година се провеждат парламентарни избори и ако настоящите тенденции в общественото мнение се запазят, "Гражданска платформа" ще загубят. Вече шест месеца пробизнес партията е с 6 процентни пункта след "Право и справедливост" на Качински. Затова според редица полски медии Доналд Туск е решил да отиде в Брюксел, за да се оттегли от вътрешната политика с триумф и да се предпази от поражение на изборите през есента на 2015 г. След заминаването му критично за управляващите ще е да намерят начин да подобрят шансовете си. Според "Ройтерс" кабинетът ще продължи да следва политиката от управление на Туск – облекчаване на фискалните правила, увеличаване на най-ниските пенсии и социални помощи, което цели да помогне на "Гражданска платформа" да мобилизира електората си преди вота.

"Управлението на Туск се считаше за доста успешно, разви добри отношения със Запада и особено с Германия. Въпросът е къде ще бъде мястото на Полша в международната политика при евентуално управление на "Право и справедливост", казва пред "Капитал Daily" Михал Кокот, журналист от влиятелния всекидневник "Газета виборча". "По-рано партията на Ярослав Качински залагаше на конфронтации, които не бяха от особена полза за нея като управляваща. В този смисъл не се знае каква би била външната политика на "Право и справедливост", смята Кокот. А в контекста на украинската криза външната политика на Полша играе важна роля, особено след като 80% от поляците казват, че се страхуват от агресия от страна на Русия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 2
    • + 7

    Знакът към кремълската шайка клептократи е явен, но ще подхрани пропагандата им над крепостните селяни, че има уговорка между Германия и Полша за чий сателит да била Украйна ако се обърне към запада. Знам колко безумно звучи въпросната нелепост, но тази неадекватна линия лансира пигмеят от кгб на име лилипутин.

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 11

    Надеждата ми в този избор е Туск да работи за интегрирането между Западна и Източна Европа, с което тенденцията за Европа на две скорости постепенно да изгуби реалното си значение. Очакването е в повече активна позиция на ЕК спрямо политиките на бившите комунистически държави да изоставят ретроградното си поведение и не губят нито време, нито сили за действителната си европейска интеграция, на която нямат алтернатива.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#2] от "plamenhristov5": Само политическа подкрепа не е достатъчна, интеграцията на еврозоната е неизбежна и засилваща се. А глобалните реалностти само я направят все по належаща.

    Нередност?
Нов коментар