🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидер от Източна Европа ще бъде председател на ЕС

Италианката Федерика Могерини ще стане "външен министър" на съюза

Полският премиер Доналд Туск бе фаворит на Ангела Меркел да наследи Херман ван Ромпой през есента Reuters
Полският премиер Доналд Туск бе фаворит на Ангела Меркел да наследи Херман ван Ромпой през есента Reuters
Полският премиер Доналд Туск бе фаворит на Ангела Меркел да наследи Херман ван Ромпой през есента Reuters    ©  Капитал
Полският премиер Доналд Туск бе фаворит на Ангела Меркел да наследи Херман ван Ромпой през есента Reuters    ©  Капитал

Лидерите на ЕС успяха в края на миналата седмица да се договорят за два важни поста в ръководството на съюза и така увеличиха шансовете през есента да бъде сглобена и да заработи новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева не бе номинирана да оглави външните отношения на ЕС, но остава с шансове за силен пост.

Полският премиер Доналд Туск ще бъде новият председател на Европейския съвет, а италианският външен министър Федерика Могерини ще бъде върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. За това се разбраха лидерите на ЕС на втория опит (след срещата си от 16 юли) на извънредния съвет в Брюксел. Почти е сигурно, че Еврогрупата - съветът на финансовите министри на еврозоната, ще бъде оглавена в средата на 2015 г. от испанеца Луис де Гиндос.

Победа за Източна Европа

Избирането на Туск да председателства и направлява срещите на европейските лидери за определяне на политиката е победа за десетте бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС преди десет години и които настояват един от висшите постове да получи кандидат от техния район. Това утвърждава Полша като важен фактор в 28-членния съюз редом със страни основателки като Франция и Германия.

Буквално в последните дни на седмицата коментари на редица западни лидери показаха, че Туск е основният фаворит да замести Херман ван Ромпой и зад него е застанала германският канцлер Ангела Меркел. Дори британският премиер Дейвид Камерън остана доволен от готовността на поляка да преговаря за условията, при които Великобритания ще продължи членството си.

Метамофрозата на Могерини

След като кандидатурата на Могерини беше отхвърлена на 16 юли от източноевропейски членки, които я обвиниха в некомпетентност и твърде меки позиции спрямо Русия, сега тя успя да получи мястото на Катрин Аштън. Според дипломати по време на последните срещи на външните министри тя е имала по-остри изказвания срещу Русия, а италианският премиер Матео Ренци е засилил лобирането, което до голяма степен е гарантирало позицията ѝ.

Федерика Могерини е представяна като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Липсата на опит при нея е недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, коментираха преди избора наблюдатели. Според коментари в белгийската преса Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Могерини, на 41 години, е от Демократическата партия на Италия, член на европейското социалистическо семейство, която премиерът Ренци упорито налагаше, особено след съкрушителната победа на неговата лявоцентристка Демократическата партия на европейските избори.

Още санкции срещу Русия

Лидерите поискаха в рамките на седмица еврокомисията да представи предложения за засилване на санкциите срещу Русия, но не определиха ясни условия за задействането им и дори какъв характер да има тази стъпка. Премиерът на Словакия Роберт Фицо обаче веднага определи европейските санкции  като безсмислени и контрапродуктивни и заплаши да наложи вето на допълнителни мерки, преди да се разбере ефектът от досегашните и ако новите санкции застрашават икономиката на страната му.

"Срещата на върха на ЕС отбеляза ескалацията на ситуацията в Украйна през последните дни, за което ни информира президентът (на Украйна Петро) Порошенко. Европейският съвет е много обезпокоен от притока на оръжия и бойци, както и от присъствието на руски военни на украинска земя", заяви след срещата председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"С по-нататъшна ескалация можем да подкопаем дългосрочните отношения между Русия и ЕС. Спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до достигане на точка, от която няма връщане назад, и това няма да е в интерес нито на Русия, нито на ЕС. Все още има време за политическо решение", подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който каза в Брюксел, че страната му е на крачка от война с Русия, не е искал военна помощ на срещата на върха на ЕС, а е ставало въпрос само за хуманитарна помощ.

Шансовете на Георгиева

Въпреки че не беше избрана за "външен министър" на ЕС, Георгиева има голям шанс да получи добър ресор в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер. Тя има неговата подкрепа и е много вероятно да стане заместник-председател на комисията. Нейният ресор ще зависи от преговорите, които предстоят идните дни, като българските власти трябва да положат усилия, за да договорят силно досие.

Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия, обяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Европейския съвет пред БНР.

Консултациите за състава на новата еврокомисия ще продължат до 7 септември, след което ще бъдат обявени ресорите. "Мога категорично да заявя, че г-жа Кристалина Георгиева ще получи много силен пост в новата Европейската комисия, силен икономически ресор и много високо стояща и сериозна позиция в Европейската комисия", обясни държавният глава. КАПИТАЛ Daily

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 26

    За Туск браво, но италианката е изключително неподходяща за външен министър.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 9
    • + 4

    Кристалина поне знаеше руски , но по - прозападно настроена , което май не пасва на новата европейска политика .

    Нередност?
  • 3
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 22
    • + 2

    Жалко имахме шансове българин да бъде върхивен представител на ЕС, ако правителството на Близнашки беше предложило малко по-адекватен кандидат.

    Нередност?
  • 4
    comandante avatar :-|

    До коментар [#1] от "today ;)":
    Къде не стига акъла разчитат на чар ! Сигурно смятат ,че ще е скрито оръжие което да убеди Путин да не вкарва в масови фалити ЕС и да го откажат от потекционизма на руската икономика който вече започва да се усеща след отпускарския сезон!


    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-|

    До коментар [#2] от "xyha":
    Кристалина не се интересува нито от ЕС нито от Русия тя е проводник само на интересите на САЩ и Световната Банка !


    Нередност?
  • 7
    jeanlucpicard avatar :-|
    Jean-Luc Picard
    • + 12

    "Кристалина не се интересува нито от ЕС нито от Русия тя е проводник само на интересите на САЩ и Световната Банка ! "

    забравяш и нас, рептилите!

    Нередност?
  • 9
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli
    • - 4
    • + 4

    Очаквайте:
    - силни санкции срещу Русия
    - достъп на американските компании до лицензи за шистов газ
    - тотално нагъ....ване на ЕС пред САЩ

    Нередност?
  • 10
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • + 3

    Това очевидно е било известно на всички.
    Интересно тогава, защо беше тая шумотевица у нас?
    Тук в Португалия нито веднъж, повтарям: НИТО ВЕДНЪЖ никоя медия дори и не спомена името на Кристалина Георгиева дори като вариант!
    Самозалъгването у нас сигурно има за цел да повдига духа на хората, но едва ли е добро в дългосрочен план.
    Също като българския произход на Дилма Русеф за който никой от бразилците които познавам не беше дори и чувал.
    Или голямата ни гордост, че изобретателят на компютъра е "българинът" Джон Атанасов.
    Печално, но факт: дори за киселото мляко никой извън България не знае, че е "българско"...
    Тук се продава като "grego", т.е - гръцко! Същото е и със сиренето!
    И аз се възмущавам, но реалностите са именно такива.
    Докато не почнем да се рекламираме както трябва навън, никой няма и да се сети за нас!

    Нередност?
Нов коментар