Проект "Твоето е-влияние върху ЕП"

За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна; За или против съкращенията в бюджета на ЕС; Избери да научиш повече; Главният редактор си ти

"За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна": Италиански депутати в ЕП, които гласуваха против споразумението, носят тениски с надпис "Не на санкции срещу Русия"
"За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна": Италиански депутати в ЕП, които гласуваха против споразумението, носят тениски с надпис "Не на санкции срещу Русия"
"За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна": Италиански депутати в ЕП, които гласуваха против споразумението, носят тениски с надпис "Не на санкции срещу Русия"
"За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна": Италиански депутати в ЕП, които гласуваха против споразумението, носят тениски с надпис "Не на санкции срещу Русия"

За или против споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

Европейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни, въпреки че опасенията от руски санкции наложиха компромисно решение търговската част на споразумението да бъде прилагана по-рано от 1 януари 2016 г.

Споразумението беше одобрено в Европейския парламент с  535 гласа "за", 127 "против" и 35 "въздържал се".

Сега въпросът е поставен на гласуване от читателите във виртуалната пленарна зала "Стани евродепутат" на сайта http://evropa.dnevnik.bg . За момента разпределението на гласовете на читателите също е в полза на споразумението.

"Изключително важно е институциите на ЕС и всички държави членки да покажем силната си подкрепа за Украйна и украинския народ в толкова труден момент на натиск и военно нахлуване от страна на Русия, която се опитва да попречи на икономическото сближаване.  

Асоциирането е политически акт, но включва също и значителни облекчения за двустранната търговия. Това върви заедно с пакет от реформи, които целят модернизирането на украинската икономика и постигането на по-голяма конкурентоспособност. Всяка държава - членка на ЕС, е минала по този път и това е единственият начин чрез европейска интеграция да се постигне по-добро управление и повече възможности за бизнес и развитие. Алтернативата на европейската интеграция, както виждаме от действията на Кремъл, е военна тактика и управленска практика от времето на съветската ера."

Това коментира в "Стани евродепутат" българският представител в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), член на Комисята по външна политика в ЕП, където споразумението беше подготвено за ратификация от ЕП.

Повечето евродепутати, участвали в дебата преди гласуването, призоваха своите колеги да подкрепят споразумението с бърза процедура, за да покажат солидарността на ЕС с Украйна.

Някои от участниците в дискусията обаче изразиха противоположно мнение за тази бърза процедура, като подчертаха, че подобно бързо приемане на споразумението ще даде твърде малко време за оценка на ефекта, който то ще има върху самите граждани и върху бизнеса. Тази позиция беше подкрепена и от мнението, че едно прибързано решение може "още повече да провокира Русия".

Гласуването за споразумението на сайта http://evropa.dnevnik.bg ще продължи до края на месеца.

За или против съкращенията в бюджета на ЕС

Съветът на Европейския съюз (ЕС) представи проект на бюджета на ЕС за 2015 г., който е намален в сравнение с предишния. Според евродепутатите чрез него ЕС сам пренебрегва своите политически цели за стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места, казаха евродепутатите, след като представителят на президента на съвета Енрико Занети предложи бюджета нa пленарната сесия във вторник.

Най-сериозните съкращения на съвета са насочени към програмите за повишаване на конкурентоспособността на Европа и за стимулиране на растежа и създаване на работни места. С 1.3 милиард евро се намалява финансирането за големи инфраструктурни проекти и изследвания.

"Хоризонт 2020 г.", най-голямата програма на ЕС за иновации и научноизследователска дейност, понася тежки съкращения в бюджета за 2015 г. въпреки скорошните обещания за инвестиране в икономиките на бъдещето.

Освен това със 190 млн. евро министрите режат финансирането за нови договори. Това се случва, след като през изминалата година вече имаше трудности с плащането на съществуващи проекти по "Хоризонт 2020". Тези трудности влияят на около 600 съвместни проекта, включващи 7000 участника, от които 1400 са малки или средни предприятия, отбеляза комисарят по научните изследвания Мойра Горгхин Куийн в отделен дебат за "Хоризонт 2020".

Единствените области, останали почти незасегнати от държавите членки, са селското стопанство и структурните (регионално развитие) средства.

На сайта http://evropa.dnevnik.bg в "Стани евродепутат" засега водят гласовете в полза на съкращенията на бюджета за разлика от настроенията в Европейския парламент. Промените ще бъдат гласувани в Комисията по бюджета в парламента на 29 септември, а в пленарната сесия - на 22 октомври. Окончателното гласуване на парламента за общата позиция на съвет/парламент за бюджета за следващата година е насрочено за 26 ноември след консенсус.

Избери да научиш повече

Всеки месец  http://evropa.dnevnik.bg предоставя избора на темите, свързани с Европейския парламент, които да развие, в ръцете на читателите. По избраната месечна тема читателите ще могат да изпращат конкретни въпроси, на които да търсим отговор от депутатите в Европейския парламент и експерти по темата. Този месец темите от дневния ред на Европейския парламент са: 1. "Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна", 2. "Как върви прилагането на европейската инициатива срещу безработицата"; 3. "Необходими ли са допълнителни мерки в помощ на земеделските производители в отговор на руското ембарго"; 4. "Как ЕС да засили помощта си срещу епидемията от ебола"; 5. "Какъв да бъде отговорът на ЕС на кризите в Ирак, Сирия, Либия и Газа".

Гласуването ще продължи до края на месеца, след което ще започне събирането на читателски въпроси.

Главният редактор си ти

"Главният редактор си ти" е новият редовен конкурс на http://evropa.dnevnik.bg за студенти, интересуващи се от европейски въпроси. Всеки месец на база конкурс за есета ще избираме студентски главен редактор. Той ще прави избора на темите, които според него са важни и трябва да бъдат отразени от медията.

В рамките на една седмица победителят ще работи заедно с екипа на http://evropa.dnevnik.bg по избраните от него теми, като по този начин ще получи опит в медията и ще задълбочи собствените си умения за търсене на информация и познания за европейските институции.

Всеки месец екипът на http://evropa.dnevnik.bg ще избира тема за студентския конкурс, на база на който ще посочваме и месечния ни студентски главен редактор.

От месец септември новият Европейски парламент (ЕП) започва отново активна работа. Предизвикателствата пред ЕП както във вътрешен, така и във външен план, съвсем не са леки.

Дали обаче приоритетите за европейските депутати и за младежите в ЕС са едни и същи? В търсене на отговор на този въпрос "Европа.Дневник" обявява в рамките на конкурса "Главният редактор си ти" темата за студентски есета за месец септември :

"ЕПриотизирай. Кои да бъдат приоритетите на новия Европейски парламент?"

Участващите есета трябва да подредят приоритетите пред ЕП, като посочат конкретни аргументи за всеки един от тях. Есетата трябва да са с дължина максимум 5000 знака.

Конкурсът е с краен срок 26 септември 2014, 12.00 ч.

За участие изпращайте есетата на [email protected] с кратко ваше представяне (име, специалност, университет)

--

Проектът "Твоето е-влияние върху ЕП" е изпълняван с подкрепата на Европейския парламент. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа".