🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката между ЕРП и производители на соларна енергия се ожесточава

Мнозина се обръщат към фотоволтаиците, за да пестят от сметки, но са заплашени от данъци и такси

Соларните панели са най-бързо разрастващата се технология за възобновяема енергия в света
Соларните панели са най-бързо разрастващата се технология за възобновяема енергия в света
Соларните панели са най-бързо разрастващата се технология за възобновяема енергия в света    ©  Reuters
Соларните панели са най-бързо разрастващата се технология за възобновяема енергия в света    ©  Reuters
Цената на панелите спадна с 80% от 2008 г. насам.

Година след като испанското правителство предупреждава за предстоящ закон, налагащ данък върху оборудваните със соларни панели домове и офиси, архитектът Иняки Алонсо инсталира повторно панелите на покрива на жилището си в Мадрид, разказва Reuters. "Правителството иска хората да се страхуват да генерират своя собствена енергия, но не посмя да прокара закона", обяснява Алонсо.

В същото време в австралийския щат Куинсланд инженерът Дейвид Смит твърди, че войната, подета от някои правителства и електроразпределителни дружества (ЕРП) срещу енергията от соларните панели, вече е изгубена. "ЕРП-тата са в смъртоносна спирала", казва той, докато се връща от местен бар, където е помогнал за инсталирането на 120 соларни панела с цел намаляване на сметките за електроенергия. По думите му в Австралия соларната енергия вече се използва не само от загрижени за околната среда екоактивисти, а и от прагматични бизнесмени, за да покриват сметките си. "Хората започват да го правят не заради емисиите или заради природата, а заради разходите", обяснява Смит.

Формираща се тенденция

Соларните панели са най-бързо разрастващата се технология за възобновяема енергия в света от 2000 г. насам. Глобалният капацитет е стигнал от 1.5 гигавата в началото на века до 136 гигавата в момента. Междувременно цената на панелите спадна с 80% от 2008 г. насам благодарение на щедрите държавни субсидии, насочени към промотиране на чистата енергия.

Това все пак е под 1% от енергийния капацитет в световен мащаб, но увеличаването на хората, които си монтират соларни панели, започва да засяга ЕРП-тата. Те усилено лобират за това правителствата да променят политиката си за субсидиране на зелената енергия и в някои случаи да я облагат с данъци. В Европа, Австралия и САЩ енергийните компании имат влиятелни лобита, които твърдят, че те формират фундаментите на икономиката и осигуряват работни места за десетки хиляди. А правителствата често са принудени да ги слушат.

Законопроектът в Испания, въпреки че не влезе в сила, би принудил оборудваните със слънчеви панели домове и офиси да се свържат с електропреносната мрежа и да плащат данък за всеки консумиран киловат. Попитан дали мярката ще бъде одобрена, правителствен представител отговаря: "Всичко зависи от това какво ще реши кабинетът в идващите месеци." Но дори само заплахата от налагането на закона бе достатъчна, за да спре инсталирането на соларни панели. Тази година в страната са монтирани по-малко панели в сравнение с началото на миналото десетилетие. "Законопроектът е брилянтен ход от страна на правителството да спре хората да се изключват от електрическата мрежа, което забави конкуренцията за ЕРП-тата. Те парализираха целия сектор, без реално да го регулират", твърди Коте Ромеро от консултантската компания за възобновяема енергия ECOOO.

И все пак домакинствата и бизнесът намират соларната енергия за решение на проблема с повишаващите се сметки за електричество. "Повечето наши клиенти в момента са малки бизнеси, особено в земеделския и риболовния сектор, на които им е дошло до гуша и искат стабилност в енергийните си разходи", казва Роджър Гил, собственик на испанската компания за соларна енергия Expert Sistemas Solares.

Алтернатива на статуквото

Американската компания Apple захранва центъра си в Мейдън, Северна Каролина, с най-голямата частна соларна ферма в страната. Google пък получава една трета от енергията за огромната си дирекция в Калифорния от собствени соларни инсталации.

Възходът на соларната енергия заедно с по-топлото време, по-голямата енергийна ефективност и различни геополитически фактори намалиха търсенето на традиционното електричество и това се отрази на печалбите на ЕРП-тата по света. Затова например в Германия след години на щедри държавни субсидии през 2014 г. бе въведена такса върху дребния бизнес, използващ самозахранващи се соларни системи.

Въпреки че американските ЕРП-та все още не са почувствали заплахата от соларната енергия, те се подготвят за едно бъдеще, в което разходите за поддържането на електропреносната мрежа ще се поемат от все по-малко потребители. Миналата година Аризона стана първият американски щат, въвел данък върху соларната енергия, след като държавният регулатор позволи на местното ЕРП да начислява по 70 цента за киловат (около 5 долара месечно за повечето домакинства) за свързаните с електрическата мрежа и използващи соларна енергия. Това е много по-малко от исканите от ЕРП-то 100 долара на месец, но няколко други щата обмислят подобни предложения. В същото време в Хавай например домакинствата трябва да получат разрешение от ЕРП-то, преди да инсталират соларни панели, тъй като някои от мрежите са достигнали до етап, в който ще бъде опасно да се добавят повече панели, без да се инвестира в подобряване на електропреносната система.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 65

    ей как досега нашите управляващи не са се сетили да въведат и този данък върху хората ,които ще си произвеждат сами енергията за дома ,ей сега ще ги подсетят с тази статия .

    Нередност?
  • 2
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 2
    • + 65

    По тази логика трябва да има и данък за печките с дърва. Нямам думи, а ще ми говорят за енергийна ефективност.

    Нередност?
  • 3
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 1
    • + 70

    Тази статия показва, че еко напъните на повечето правителства са просто маскировка как да дадат повече пари на свои хора, вместо действително да опазват природата.

    Няма никаква логика освен лобизъм (корупция) да субсидираш производители, които после плащат такси, за да се свържат с електропреносната мрежа, а едновременно с това налагаш данъци на тези, които произвеждат зелена електроенергия за себе си.

    Това не означава, че не трябва да сме еко, а просто да не позволяваме такива глупости.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 72

    Като се намеси държавата в свободния пазар с някакви свои щения, били социални, били екологични, възпитателни или други, накрая се получава точно обратното. И в България стана същото - вместо да се създаде една екосистеа, която да храни хиляди фирми и да се ползва от десетки хиляди, тук картите се раздадоха на шепа криминални типове с политически връзки, които си счупиха краката да затапят пазара достатъчно бързо, докато не са паднали още цените.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 36
    • + 21

    Всеки си мисли, че като си сложи няколко соларни панела и готово, ще получава безплатна ел. енергия. Не е толкова просто - защото тогава, цената на другата ел. енергия идваща от ЕРПтата и другите ел. централи ще стане много много по-скъпа. Ще има фалити - голяма работа викате, не ни интересува. Да, но ел. енергията от соларните панели е много ненадеждна, точно когато е най-големият студ няма да има ток, точно когато не трябва, ще има голям дефицит на ел. енергия, през лятото обаче ще има голям излишък. Никой няма да иска да поддържа инфраструктура само за 1 сезон... но когато дойде зимата малкото налична ел енергия ще стане хвръкне до небесата. Освен, че ще има много много аварии.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 49
    • + 15

    Соларните панели по покривите ще унищожат сегашната добре работеща надеждна инфраструктура. Която веднъж унищожена ще струва ужасно много да се възстанови. Така, че трябва много да се помисли.. преди това.

    Нещо такова стана при нас със отказването от парно... но ел. енергията е проблем с много по-голяма значимост.

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 2
    • + 25

    До коментар [#6] от "mickmick":

    Всеки единк,който се опитва да унищожи или потисне прогреса...............накрая си го плаща с лихвите.

    Нередност?
  • 8
    engineer2004 avatar :-|
    Krasimir Petrov
    • - 1
    • + 39

    До коментар [#6] от "mickmick":

    Енергетиката трябва да служи на хората, а не хората на енергетиката...
    Сегашната инфраструктура въобще не работи добре, щом е на загуба, а сметките са непосилни за хората...Тя не е балансирана, има свръхпроизводство, няма пазари....
    Да на ТЕЦ-те сега им е трудно, като им издърпват монопола...а хората които се отказват от услугите им могат да си отдъхнат от космическите сметки, а самите ТЕЦ взеха да слагат топломери, преди обясняваха че е невъзможно... И когато хората виждат разумни цени отново се връщат...
    Сега, когато има възможност човек да си помогне по някакъв начин със сметките за ток.....голям рев...и защо...ще разбием енергетиката...хайде бе...
    Просто на тези от енергетиката ще им се наложи да помислят, решения има, какво да се прави с излишната енергия през лятото - действащ пример ПАВЕЦ Чаира... да ще трябват инвестиции, но ядрените мощности също струват пари...
    Ако това което пишете е вярно, то в цяла Европа трябва да спрат ветрогенераторите и соларните панели...а те не спират да ги изграждат...защо ли?
    Според Вас, ако няколко хиляди семейства нямат пари за ток и си изключат временно ел. печки и минат на дърва (което отдавна вече е реалност), а след няколко месеца се замогнат и минат на ток - ще сринат енергетиката...
    Извинявайте, но както се казваше в един филм '"...и ние пушим Малборо и ядем бонбонки Тик Так"

    Нередност?
  • 9
    dnanev avatar :-|
    Димитър Нанев
    • + 39

    Доста нахална идея е да наложиш данък върху слънцето! Какво още да очакваме? Данък върху въздуха който дишаме? Или за газовете които изпускаме?! :P

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 24
    • + 10

    До коментар [#8] от "engineer2004":

    Повечето хора, както и Вие, мислите само за днешния и утрешния ден.

    Спасяването поединично не е прогрес.

    В случая, какво ще се случи - консумацията на ел. енергия от стандартната инфраструктура през слънчевите дни ще спадне до минимум - т.е. тогава няма да има нужда от тая инфраструктура - това са далекопроводи, централи и т.н. Ще се понижи качеството на поддръжката. Зимата, тъй като инфраструктурата вече няма да е ефективно да се поддържа в предишните обеми няма да е достатъчна и ще има недостиг.. цената ще хвръкне до небесата. Малко ще е танто за кукуриго.. през зимата ще се плаща толкова колкото преди за цяла година/или ще се мръзне яко/. Ще е по-рисково, щото може ек. ток да не е достатъчен в пиковите моменти. Просто защото няма да е рентабилно цялата тая ел. инфраструктура да се използва само през зимата и в най-големите жеги например. КПДто и ще падне много.

    Хората са го казали - 3 пъти мери, 1 път режи. Всъщност преживяхме го и с топлофикация - хората тръгнаха да се спасяват поединично с климатици.. евтино било.. сега пък се оплакват че ел. енергията била скъпа. Връщаме се назад, а си мислим, че вървим напред, с това спасяване поединично.

    Нередност?
Нов коментар