🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Sharp планира да продаде производството си на соларни панели

Recurrent Energy има поръчки за над 400 млн. долара, но японската компания прави опити да излезе от сектора.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Sharp планира да продаде звеното си за соларни панели Recurrent Energy. Японската компания е наела Bank of Nova Scotia да й помогне в намирането на купувач за базираното в Сан Франциско дружество, съобщава Bloomberg, като се позовава на изтекли документи по споразумението. "В момента Sharp обмисля различни варианти за Recurrent, включително и потенциална продажба на дружеството, но за момента няма окончателно решение", коментира пред Bloomberg говорителят на японския гигант Миуки Накаяма.

Бърз изход

Ходът на Sharp е поредният опит на компанията да излезе от индустрията за соларни панели. Технологичната компания затвори производителните си мощности в САЩ и Великобритания през тази година. А през юли се изтегли от съвместното си дружество в Италия – 3Sun, в което имаше 50% дял с местния енергиен гигант Enel. Там Sharp трябва да плати 95 млн. евро на Enel Green Power като компенсация за оттеглената инвестиция. Причината за изтеглянето от Европа е сривът на местния пазар за соларни панели, посочи японската компания в изявление от юли. Печалбата на енергийното звено на Sharp се понижи с 97% през второто тримесечие на годината, след като продажбите на соларни панели в Япония намаляха драстично. Тя се срина от 64.5 млн. долара през същия период на предходната година на 970 хил. долара, показва финансовият отчет на компанията за вторите три месеца на 2014 г. Освен това Sharp понижи рязко прогнозата си за печалбата в края на новата финансова година (която приключва на 31 март 2015 г.) от 47 млн. долара до 28 млн. долара.

Нови поръчки

Компанията придоби Recurrent през 2010 г. за 305 млн. долара. Продажбата на звеното ще помогне на Sharp да увеличи капитала си. Американската компания е продала панели за проекти с общо над 680 мегавата мощност в САЩ и Канада, както и има поръчки за над 4.3 гигавата. Google и KKR&Co обявиха през ноември миналата година, че ще купят шест проекта на дружеството в Калифорния и Аризона за над 400 млн. долара.

Sharp е получила запитвания от други японски търговски и енергийни компании за Recurrent, съобщават източници на японската преса.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 4

    Ето как конкуренцията доведе до спад на цените.

    Нередност?
  • 2
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 1
    • + 4

    Съгласен съм! Много по-разумно е да се дупчи за газ и петрол, от колкото да се използва безплатната енергия от слънцето!

    Нередност?
Нов коментар