🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов щам птичи грип в Европа уплаши търговците

Превантивните мерки срещу разпространението на H5N8 включват унищожаване на животни и яйца

Заразяването на хора е малко вероятно, но възможно заради лесното мутиране на вируса |
Заразяването на хора е малко вероятно, но възможно заради лесното мутиране на вируса |
Заразяването на хора е малко вероятно, но възможно заради лесното мутиране на вируса |    ©  Darren Staples
Заразяването на хора е малко вероятно, но възможно заради лесното мутиране на вируса |    ©  Darren Staples
Потвърдени случаи има в Германия, Холандия и Великобритания.

Новите случаи на птичи грип в Европа вероятно  ще засегнат различни популации пернати, но Световната здравна организация (СЗО) не очаква мащабно разпространение на вируса H5N8 сред хората. Все пак отделни случаи сред населението са възможни.

Новият щам на птичи грип беше потвърден в Германия, Холандия и Великобритания. Досега не е имало случаи с H5N8 да се заразят хора. "Риска за хората винаги го има заради лесното мутиране на вируса, но според мен шансовете са минимални", казва пред Reuters Линда Клавинскис, специалист по имунобиология в лондонския King's College.

Превантивни мерки

Холандия и Великобритания започнаха прилагането на директивата за предприемане на превантивни мерки за ограничаване разпространението на птичия грип, съобщи Европейската комисия (ЕК) в становище в понеделник. Мерките включват унищожаване на животни и забрана на продажбата на продукти от засегнатите райони, както и установяване на зони на защита. "Мерките целят по най-бързия начин заразата да се постави под контрол и да се предотврати разпространението на високопатогенния вирус в границите на засегнатите страни, други държави членки и трети страни", се посочва още в становището.

Германската верига супермаркети Aldi South очаква дефицити заради тридневната забрана за доставки на всякакви птичи продукти от Холандия. Холандия, най-големият износител на яйца в света, забрани временно транспортирането на месо и продукти от птици, след като щамът H5N8 беше открит в птицеферма в центъра на страната. Aldi South, която има над 1800 магазина в Южна и Западна Германия, както и още стотици в други европейски страни, обяви, че поддържа контакт с доставчици извън Холандия, за да може да избегне евентуален недостиг. 

Според Световната организация за здраве на животните вирусът се е предал в засегнатите ферми чрез храната, която е била заразена от диви прелетни птици. "Храната не е защитена и диви птици ядат от нея, това е достатъчно, за да се предаде вирусът", заяви председателят на организацията. По информация на СЗО няма доказателства, че вирусът може да се предаде на хора чрез правилно приготвени хранителни продукти от пилешко месо и яйца.

Без паника

Най-опасният за хората щам на птичия грип H5N1 има 60% смъртност. Между 2003 и 2013 г. жертвите на вируса са 384 според СЗО. 

Линда Клавинскис обяснява, че другите подвидове птичи грип - H1 и H3, са по-лесно преносими, но причиняват по-леки симптоми. "Всички гени на този вирус (H5N8), които досега сме разгледали, са птичи гени. Няма свински или човешки компонент в генома. Генетичните анализи показват, че той предпочита да се свързва с птичи рецептори, така че си остава птичи вирус", казва Клавинскис. Дори и да има случай на заразен човек, вирусът показал чувствителност към противогрипното лекарство на фармацевтичната компания Roche с основна съставка оселтамивир. | REUTERS

Все още няма коментари
Нов коментар