🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грип за 100 милиона лева

Епидемията тази зима е най-тежката и най-скъпата за последните няколко години

   ©  Ася Колева-Стоянова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Личеше си по полупразните офиси и опашките в поликлиники и болници, а сега вече се потвърждава и от различните статистики - грипната епидемия през януари и февруари беше една от най-тежките през последните години. През 2011 от остри вирусни респираторни заболявания са боледували близо три пъти повече хора, отколкото през 2010, когато за сметка на това истерията от свинския грип беше стигнала неподозирани висоти. Тази година няма истерия, но има тежка грипна епидемия, която увеличи сериозно разходите на здравната и осигурителната система, както и парите, които хората плащат за лекарски услуги и медикаменти. 

От началото на януари само през първите седем седмици на тази година от грип (всъщност по-коректно е да се каже остро вирусно респираторно заболяване) са боледували над 914 хиляди души и това се приема от епидемиолозите за нормално, тъй като годишно жертвите на вирусите са около 2.5 млн. Личните разходи само за лекарства срещу грип за последния един месец са 28 млн. лв. по данни на анализаторската компания за фармацевтичния пазар IMS Health.

Все още не са известни точният брой боледували в болница и причината за колко от диагнозите е точно грипен вирус. Разходите по клинична пътека за остри вирусни инфекции включват още 12 проблема, като например шарка, и са на стойност около 151 хил. лв. Отделно от това през януари по данни на НОИ са издадени 136 хил. болнични листа, за които само държавата е платила 26.5 млн. лв., а голяма част от тях се дължат на грипната епидемия. Първите три дни обезщетение се плащат от работодателите.

Само в няколко области на България нямаше затворени училища, детски градини и болници за свиждане и планове прием. По-интересното е, че през следващите дни се очаква втора вълна, която вече тръгна в Монтана според националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Иронично, но тази година България е сравнително подготвена да се справи с грипната епидемия. За първи път от масовото нашествие на вируси от птичи, свински и всякакъв човешки тип здравното министерство разполага с ваксини и противовирусни препарати, както във всяка друга европейска държава. Даже разполага и с подсъдим за това – става въпрос за същите количества препарати, които купи през 2010 г. по-предишният здравен министър д-р Божидар Нанев и за които в момента той е подсъдим.

Проблемът в България е, че по отношение на организацията и предотвратяването на последиците има много какво да се иска и че плановете за справяне със сезонния грип не сработват заради липсата на профилактика, недоверието на пациентите в лекарите и паниката. След това губят всички – цената на един месец боледували е около 100 млн. лв. разходи за лечение и далеч повече като отражение върху производителността. Тази сума би могла да бъде далеч по-малка, ако се създаде по-добра организация за профилактика на грипа и най-вече за имунизация срещу актуалните щамове на вируса.

На лекар като не на лекар

През тази година здравното министерство отчита като много добра работата по следенето на грипа в областните центрове и спешните мерки, които са взети на местно ниво – обявяване на епидемия, грипни ваканции и т.н. За разлика от миналогодишния вирус, който продължава да е актуален и сега, през 2010-2011 има нов – десет пъти по-смъртоносен и изключително устойчив. Става въпрос за "Пърт" – заразата с него протича доста по-тежко и доста бързо здравите хора успяват да развият и допълнителните усложнения – бронхит, пневмония, синузит. И именно затова епидемията изглежда по-тежка от предишните.

Именно тук се появява и първият проблем – в България няма навик за профилактика. Здравното министерство беше купило около 100 хил. ваксини, разпределени по области за възрастни и хронично болни, но пък интересът към тях е почти никакъв.

Още преди 2 години Световната здравна организация препоръча 75% от хората над 65 г., както и тези в уязвимите групи – деца, хронично болни, да се имунизират. Само възрастните хора в тази рискова група са 1.32 млн. души.

Нивото от 75% обаче едва ли скоро ще бъде достигнато в България за разлика от голяма част от западноевропейските държави.

За разлика от тях всяка година едва около 4-6% от българите си поставят ваксина. През есенните месеци на 2010 г. това по първоначални данни са направили около 3% от населението. Ваксинирането срещу грип не е задължително, то е част от препоръчителния календар и никой не търпи никакви санкции от здравния си осигурител или застраховател за това, че не го е направил. Нито пък има някакъв проблем за това, че е бил безотговорен и е заразил колегите си. Като ефект от вирусното заболяване всяка година около 70 хил. души развиват пневмония.

Оттам нататък ситуацията с грипа продължава по още една плоскост на националното самосъзнание - по-голямата част от пациентите предпочитат да се самолекуват и признак за това са над 2-та милиона опаковки с продукти без рецепта при настинка, грип и кашлица, които те са си купили през януари от аптеките. Много малка част от тях са предписани след преглед от лекар като съпътстващо лечение и всъщност са опит за справяне с проблема без доктор.

Оттам нататък идва и друго – почти всеки леко болен човек в активна възраст кара заболяването на крак, не се преглежда и така заразява околните. Една от причините е, че натоварването пред лекарските кабинети е изключително голямо и чакането е дълго. Според данните от здравните институции консултациите в медицинските центрове от началото на годината са се увеличили с между 150% и 450%.

Въпреки или точно около антивирусните препарати се получи истерия. През тази година личните лекари имаха раздадени по 10 антивирусни препарата на 1000 души в пациентската им листа, като здравното министерство имаше готовност да раздаде и повече. Заради това, че има лекарства обаче, докторите станаха буфер на недоволството на пациентите, тъй като при епидемия обикновено боледуващите са повече от 10.

"Здравните институции обявиха, че системата е подготвена за епидемията, но това съвсем не беше така. Пациентите чуват, че им се полага безплатно лекарство и очакваха всеки прегледан независимо от заболяването да го получи. Медикаментите се разпределят при точно определено тежко състояние и с предимство за рисковите групи. Само че това не беше обяснено и отново личните лекари излязоха виновни, че не се грижат добре за пациентите си или толерират някои от тях", коментира д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Едно от основните затруднения при обявяването на грипните епидемии е въпросът с децентрализирания подход за решаване на въпроса. Комисии, в които участват областният управител, кметове, регионалните здравни власти и епидемиолозите, които следят заболеваемостта, обявяват нивата й и предприемат необходимите мерки.

По думите на проф. Мира Кожухарова единственият по-добър начин щетите от грипа да се намалят е хората да се имунизират. Това обаче все още не е навик. По отношение на организацията лекарите все по-добре успяват да се справят с вирусните инфекции и вече не ги лекуват безразборно с антибиотици, а с антивирусни препарати. Надзорът над разпространението на вируса е изключително добър – става въпрос за интернет базирана система, в която всеки регион може да вписва данни в реално време и да се вземат мерки.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch, смята, че няма как да се оцени дали битката с грипната кампания е ефективна, тъй като тя всъщност няма алтернатива.

Би било добре например да се прецени дали децата в детските градини или в училище да излязат във ваканция, но просто няма толкова тесни разбивки за заболеваемост по райони в градовете. Така може да няма болни, но тъй като е обявена епидемия, всички са във ваканция.

"В частните градини и занимални нямаше ваканция и те работеха, държавните пък не работиха и по този начин част от родителите трябваше да останат вкъщи, за да се грижат за децата си. И в крайна сметка в София например те ходиха с децата по моловете и ако в петък бяха здрави, в понеделник вече се бяха заразили", коментира той. По думите му значителните суми, дадени за лекарства, предполагат, че наистина става въпрос за сериозна епидемия.

Проф. Мира Кожухарова смята, че децентрализация до толкова ниско ниво няма как да има, тъй като институциите на здравното министерство и без това работят с тясна регионална разбивка. За съжаление няма как да се регистрира всеки отделен случай, а и не всички отиват на преглед при лекар. По думите й добро решение е да се наблюдава всяка област поотделно.

Истината е, че грипната епидемия можеше да бъде много по-малка и да се спестят огромно количество пари. Достатъчно е нещо просто - да се създаде организация по ваксиниране на колкото е възможно повече хора - задължително за рисковите групи и препоръчително за (здраво)мислещите хора. Това е логичното и предвидливо решение, но, уви, вероятността да се случи догодина е минимален.

97 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 4
    • + 55

    Друг извод е, че фармацевтичните компании ще имат доста големи печалби, особено на фона, че епидемия имаше почти навсякъде в ЕС.

    Нередност?
  • 2
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 20
    • + 6

    Последното изречение в статията синтезира защо се случва така. Примерно един Бронховаксон (вид имуностимулатор на хапчета) е 30 лв, но лятно време почти не мислим че зимата болестите настъпват.

    Нередност?
  • 3
    hh avatar :-P
    ала бала
    • - 6
    • + 25

    я по-добре не си слагайте бронховаксом

    Нередност?
  • 4
    yankee avatar :-|
    Yankee
    • - 15
    • + 77

    Това с ваксините за грип е пълен ташак. Яжте плодове, спортувайте, не яжте месо (т. нар колбаси - в никакъв случай) и ще бъдете кукуряк. Обаче такъв режим не носи кинти в джоба на фармацевтичните компании...

    Нередност?
  • 5
    antropos avatar :-|
    antropos
    • - 7
    • + 45

    "Капитал" кое му е ироничното на факта, че здравната система е подготвена за епидемията!!!??? Въобще в тази статия не виждам никакъв смисъл/освен ако не е скрита реклама на противогрипните ваксини/.Между другото не са малко изследванията на запад от нашата татковина, които прокарват идеята, че имунизацията е едно начинание носещо дивиденти само на фармацивтичните компании/справка свинския грип/.

    Нередност?
  • 6
    pavka14 avatar :-|
    Павел
    • - 12
    • + 67

    На мислещите хора отдавна им е ясно, че ваксините повече вредят отколкото помагат. Ама за някои компании няма далавера в спирането им, затова - дайте да пишем статии и да всяваме паника... Някой спомня ли си за свинския грип? Ужасен, смъртоносен, не знам какъв си... и какво стана после? Нищо. Едно голямо нищо, което ни струва стотици милиони. Явно са решили, че вече сме забравили и е време за следващото такова нищо.

    Нередност?
  • 7
    vdineff avatar :-P
    Vik Dineff
    • - 4
    • + 44

    Нищо чудно, че фармацията е един от най-доходоносните отрасли в България :) Хм...как така започнахме да се разболяваме повече (все едно, че преди сме се имунизирали редовно!) ?!

    Нередност?
  • 8
    hamaelleon avatar :-|
    Владимир Комаров
    • - 7
    • + 32

    Не знам защо говорите за "остри вирусни респираторни заболявания", вкл. и за грипа, а след това в инфографиките присъстват антибиотици? Антибиотици за бактериални или микотични инфекции - ОК, но за вирусни?!
    И какво, над 1 200 000 опаковки антибиотици и 100 милиона левчета наляти в бездънната касичка на Биг Фарма Мафията?
    Единственият ми коментар в такъв случай ще е, че всеки прави своя избор: последно съм лекувал грип през зимата на 2006, лечението ми продължи около денонощие, общо взето на следващия ден нямаше Т, хрема, болките, главоболието, замаяността и т.н., и си отидох жив и здрав на семинара, т.е имам и свидетели. Лечението ми струваше около 18 стотинки. От 2003 не наливам парички в гореспоменатата касичка - предпочитам да ги харча за далече по-здравословни и ефективни неща (умишлено не споделям терапията, макар че е ясно, че не е конвенционална).

    Нередност?
  • 9
    hamaelleon avatar :-|
    Владимир Комаров
    • - 6
    • + 50

    Статията в крайна сметка се оказва реклама на противогрипните ваксини - който иска да ги ползва тези боклуци, има достатъчно информация за неефективността и като бонус, за вредите от тяхното ползване.

    Нередност?
  • 10
    kintiminti avatar :-|
    кинти
    • - 41
    • + 26

    Уникални, типично бългаски коментари. Дайте да се лекуваме с чай и супа от коприва, понеже някой прави лекарства за пари. Ние сме над тези неща, откъде-накъде някой ще печели!

    Нередност?
Нов коментар