"Не трябва да позволяваме да ни обзема мълчанието"

Бившият главен редактор на "Шарли ебдо" Филип Вал за убитите си колеги, свободата на словото и демокрацията

"Не трябвя да позволяваме да ни обзема мълчанието. Сега трябва да бъдем организирани срещу този ужас. Терорът не трябва да пречи на радостта от живота, на свободата, на словото. Демокрацията e изложена на риск. Не трябва да си затваряме очите. Може би ще бъде хубаво, ако утре всички вестници са озаглавени "Шарли ебдо". Ако цяла Франция е "Шарли ебдо". Това ще покаже, че не сме съгласни с това. Че никога няма да оставим сатирата да бъде погубена. Никога няма да се откажем от свободата."

Това коментира днес бившият главен редактор на сатиричното издание "Шарли ебдо" Филип Вал в емоционално интервю по радио France Inter, на което в момента е директор. В сряда дванадесет души бяха разстреляни, а 11 - ранени при атака в редакцията на изданието. В момента тече операция по залавянето на предполагаемите извършители - братята Шериф и Саид Куаши - френски граждани от алжирски произход, за които се смята, че са участвали в гражданския конфликт в Сирия.

"Ужасно е това, което се случва. Нашата държава няма да бъде същата. Това е една скръб, която много ни удари, но не трябва да мълчим, мълчанието нищо няма да спечели. Днес, повече от всякога трябва да казваме каквото мислим", продължава Филип Вал. Според него медиите не са говорили достатъчно за възхода на радикалния фундаментализъм във Франция и не са успели да алармират навреме. "Днес, много хора, които са мюсюлмани, трябва да бъдат шокирани от случилото се. Те са също в опасност", допълва Вал.

"Загубих всичките си приятели", казва през сълзи Филип Вал и продължава: "Това бяха хора, изпълнени с толкова много живот, със сърце да се шегуват и да угодят на хората, да им дадат идеи. Те бяха свободни, смеещи се, хора на свободата".

Бившият главен редактор на "Шарли ебдо" призова още хората да използват смеха като оръжие срещу екстремизма и омразата. "Трябва да бъдем всички заедно и да подходим сериозно. Не можем да живеем в такава опасност."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия

    Те ... и червените едно време вкарваха в кауша за разказване на вицове за тях.. Радой!

    Нередност?
Нов коментар