🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Боко Харам" срещу демокрацията в Нигерия

Ислямистката групировка извърши масови кланета в седмицата, в която светът скърбеше за "Шарли Ебдо"

Билборд в столицата Лагос на опозиционната социалдемократичния партия Събор на прогресивните сили обещава победа над "Боко Харам".
Билборд в столицата Лагос на опозиционната социалдемократичния партия Събор на прогресивните сили обещава победа над "Боко Харам".
Билборд в столицата Лагос на опозиционната социалдемократичния партия Събор на прогресивните сили обещава победа над "Боко Харам".    ©  Akintunde Akinleye
Билборд в столицата Лагос на опозиционната социалдемократичния партия Събор на прогресивните сили обещава победа над "Боко Харам".    ©  Akintunde Akinleye

Рядко контрастът е бил по-силен. Докато светът беше фокусиран върху масовото убийство и заложническата драма в Париж, една друга, много по-мащабна като измерения трагедия се развиваше в Нигерия. 

Новината за масови кланета в град Бага, разположен почти на брега на езерото Чад, извършени от ислямската групировка "Боко Харам", дойде малко след убийствата в Париж, но не предизвика дори наполовина вниманието на световните медии, да не говорим за реакции като милионните улични маршове.

Първоначалните сведения бяха за хиляди загинали, а след това дойде и новината за 10 годишно момиче, което се самовзриви пред входа на пазар в североизточния нигейрски град Майдугури, столица на щата Борно. Заедно с детето-камикадзе загинаха най-малко 19 души. През уикенда още две жени се самовзривиха в североизточни нигерийски провинции, като погребаха най-малко 23 души.

Изпълнителният директор на UNICEF Антъни Лейк заяви, че използването на 10-годишно дете за жива бомба "трябва да е удар по съвестта на света". Архиепископът на централния нигерийски град Джос Игнатиус Кайгама също призова за съпричастност. "Намирам за силно положителен отговора на френското правителство по въпроса за религиозно мотивираното насилие. Подобен дух трябва да доминира не само когато такова нещо се случва в Европа, но и ако е в Нигерия, Нигер, Камерун и редица бедни държави. Трябва да мобилизираме глобалните си ресурси, за да се изправим срещу хората, които носят толкова мъка на множество семейства", отбеляза духовникът.

Теории за трагедията

Някои от първоначалните сведения бяха опровергани. Засега се знае, че бойци на "Боко Харам" са нападнали военен пост в подстъпите на Бага на 3 януари. Армията изоставила позицията си без съпротива. Ислямистите щурмували съседни села, започвайки поголовна сеч. В сряда, когато братята Куаши окървавиха редакцията на Charlie Hebdo, "Боко Харам" превзема Бага. Започва геноцид над жителите му.

По първоначалните сведения, цитирани от Amnesty International, жертвите са над 2000 души. Други 20 000 са напуснали домовете си. Мнозина са се спасили в съседен Чад. По-късно информацията за жертвите бе коригирана до около 200 души. Впоследствие медии предадоха отново за над 2000 убити. В. "Guardian" цитира разказа на спасил се, който твърди, че цели пет километра вървял сред трупове.

Както не е сигурен броят на избитите, така не са ясни и мотивите на нападателите. Wall Street Journal цитира очевидци, според които при рейдовете си над околните села, "Боко Харам" избивали произволни хора, а на оцелелите казвали да не гласуват. "Боко Харам" осъжда самата идея за демократичност като противоречаща на религията. Целта на групировката изглежда да отцепи под свой контрол щата Борно. "Боко Харам" е сред групировките, които изразиха лоялност към "Ислямска държава".

Нигерия е в разгара на предизборна кампания. Страната, която е разделена между християни и мюсюлмани, избира на 14 февруари нов президент. Настоящият президент Гудлак Джонатан, който дойде на власт през 2010 г., не успя да намери решение за нарастващата мощ на "Боко Харам". Не е изключено терористичните актове на групата, насочени в предимно населения с мюсюлмани север на страната, да мобилизират подкрепа за Джонатан.

Кои са "Боко Харам"

От началото на метежа на "Боко Харам" в нигерийския североизток през 2009 г. са загинали над 13 000 души, а стотици хиляди изгубиха домовете си. Ако се потвърди, че в началото на годината в Бага и околните села са избити 2000 души, това ще бъде най-кървавият акт на геноцид от страна на групировката, която непрекъснато набира сила.

Радикалната секта е основана през 2002 г. от Мохамед Юсуф в Майдугури. Там той създава религиозен комплекс и училище. Към тях се стичат бедни мюсюлмански семейства от страната и чужбина. Юсуф си поставя за цел да наложи шариата в Нигерия като единствена правна рамка. Започва да набира бойци, с чиято помощ да установи халифат.

Операция на властите през 2009 г. срещу сектата води до смъртта на Юсуф и метеж, оглавен от бившия му заместник и настоящ лидер на "Боко Харам" Абубакър Шекау. През 2013 г., след като Нигерия вече е дала хиляди военни и цивилни жертви в борбата с "Боко Харам", сектата отвлича в Камерун седем френски туристи, а по-късно и френски свещеник.

През април 2014 г. "Боко Харам" отвлича 276 ученички в населения предимно с християни град Чибок, щата Борно. Около 50 момичета успяват да избягат, но 219 са в неизвестност девет месеца по-късно. Шекау заплашва да ги продаде в робство.

По-късно през годината сектата похити за кратко съпругата на камерунския вицепрезидент. След освобождаването ѝ не стана ясно дали е имало сделка между Камерун и Шекау.

През лятото на 2014 г. "Боко Харам" обявява халифат в граничната територия на Нигерия с Нигер, Чад и Камерун.

Страна на християни, мюсюлмани и петрол

Съвременна Нигерия възниква в резултат на сливане на две британски колониални територии през 1914 г. Въпреки това различията между предимно мюсюлманския Север, някога част от Сокотския халифат, и християнския Юг остават дълбоки. Антагонизмът е толкова голям, че десетилетия след обявяване на независимостта през 1960 г. националист от Севера заявява, че Нигерия "е грешка от 1914 г.", а влиятелен християнски националист от Юга нарича Нигерия "единствено географска територия".

Днес редица северни щати са въвели шариата в наказателното и семейното си право. Това кара християнските малцинства на север да се страхуват за физическото си оцеляване. Същевременно мюсюлмани негодуват срещу неравномерното разпределение на ресурсите в богатата на петрол страна.

Нигерия, в която живеят над 250 етнически групи, има над 175 млн. души население. Според ООН, ако страната запази настоящия си прираст, през 2100 г. ще наброява 730 млн. души. През 2014 г. брутният вътрешен продукт на Нигерия стигна $500 млрд., като по някои оценки е изпреварил БВП на Република Южна Африка, превръщайки Нигерия в 21-ата по големина икономика в света.

Нигерия, която е член на ОПЕК, е 12-ия най-голям производител на суров петрол в света и осмия износител. Страната има 37 млрд. барела доказани запаси петрол и над 5 млрд. барела природен газ.

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • + 37

    Много станаха фанатиците по света които живеят за да убиват.

    Нередност?
  • 2
    dsdimitrovds avatar :-|
    Long One
    • - 3
    • + 10

    Нищо не е случайно.

    Нередност?
  • 3
    deymus avatar :-(
    deymus
    • + 13

    Тези не може да са незаменима маша, в нечии ръце. Продължаващото неглежиране на тези и подобни им фанатици, само подхранва илюзиите им. Трябва твърдо да се отговори на такава агресия!!!

    Нередност?
  • 4
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 5
    • + 9

    "така не са ясни и мотивите на нападателите."

    ми да, откъде да са ясни. за да ги разберете, четете "житието на пророка" от ибн исхак или "историята на табари". може и "книга за походите на пророка мухаммад" на ал-уакиди. може и хадисите. може и корана, като за основа (фундамент) на нашето разбиране.

    Нередност?
  • 5
    alter_ego avatar :-|
    alter_ego
    • - 1
    • + 25

    10 годишно дете!!!!! Днес е там утре е в Европа!!! Представете си правоохранител, който трябва да неутрализира камикадзе, лесно е когато пред теб стои възрастен, но как ще стане с дете нямам идея!!!

    Нередност?
  • 6
    baxter avatar :-|
    baxter
    • - 7
    • + 16

    Там той създава религиозен комплекс и училище. Към тях се стичат бедни мюсюлмански семейства от страната и чужбина. Юсуф си поставя за цел да наложи шариата в Нигерия като единствена правна рамка. Започва да набира бойци, с чиято помощ да установи халифат.

    Разбира се че България е далече от Нигерия, но трябва да се вземе поука какво би се случило ако се позволи да се построи религиозен комплекс и ислямско училище, както се говори че ще стане и то в София. Достатъчно е да започнат да се стичат религиозни желаещи от Балканите и Европа. Само това ни стига.

    Нередност?
  • 7
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • + 14

    Кой им продава оръжия на тия? Няма ли ембарго за тях.

    Нередност?
  • 8
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#7] от "waterfall":
    "Кой им продава оръжия на тия? Няма ли ембарго за тях."

    Не им трябват оръжия. Имат си и тояги и ножове.

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 13

    Елате пак обяснявайте колко миролюбива религия е исляма.

    Нередност?
  • 10
    anona avatar :-|
    anona
    • + 4

    "Представете си правоохранител, който трябва да неутрализира камикадзе, лесно е когато пред теб стои възрастен, но как ще стане с дете нямам идея!!!"

    Щатите се справят много добре даже - скоро гръмнаха някакво пишлеме, дето размахвало прекалено реалистична играчка. Европа много високоморално размахва пръст, но ето - изкараха 10 000 военни на улицата във Франция. Така че има начини, щом се опре до това.

    Нередност?
Нов коментар