Кенет Кърли: Либия предоставя неограничени възможности пред бизнеса

Консултантът и експерт по въпросите на ислямския фундаментализъм и сигурността пред "Капитал"

Колко голяма е заплахата от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) в Либия в момента?

В случая с ИДИЛ всичко започна с много малка контролирана група. Сега имаме между 20 000 и 40 000 екстремисти. Те искат да убиват хора, да променят живота им и възгледите им. ИДИЛ са заплаха. Те заплашват фундаменталните принципи на свободните хора. Либия в момента е страна в преход. И решението как ще протече той трябва да бъде взето от самите либийци, точно както българите решават за страната си, а ние – за САЩ. Наша отговорност – говоря за публичния и частния сектор - е да дадем най-доброто от себе си. Не мога да коментирам държавната политика. Но частният сектор може да помогне.

Как може да стане това?

В частния сектор имаме възможност да привлечем ресурси, както и хуманитарна помощ – лекарства, дрехи, строителни материали. Не забравяйте, че след подобни конфликти винаги има голяма бежанска вълна. В момента има стотици хиляди души, които прииждат към Южното Средиземноморие. Те нямат домове, работа, храна и достъп до вода. Това се превръща в предизвикателство пред съответните държави.

Бях поканен в България, за да проуча възможностите за сътрудничество за извършване на хуманитарна дейност заедно с правителството в Триполи. Това е добре за българската икономика, защото вместо да търсим необходимите ни продукти от други места, идваме в България за фармацевтични продукти, дрехи, медицински изделия и подобни, които можем да договорим директно тук.

Как да бъде договорена тази помощ с правителството в Триполи, което международната общност не признава. Виждате ли противоречие тук?

Според мен е важно за България да преговаря с правителството в Триполи. Не забравяйте, че представителите на Триполи бяха на последния кръг от мирните преговори под егидата на ООН в Мароко. Това е голяма стъпка към легитимирането им пред света и ООН. За България е важно да изпрати послание. Хората в Триполи – правителството, бизнесът и обикновените жители, се опитват да обявят пред света, че не са екстремисти и са легитимни управляващи. Върховният съд на страната постанови, че изборите, довели на власт това правителство, са законни. Затова сега имаме стария кабинет и този в Триполи. Тепърва самите либийци трябва да решат кой управлява страната. Ние можем да допринесем с хуманитарна помощ, но и като създадем възможности пред бизнеса.

А можете ли да назовете надежден стратегически партньор за Запада в Либия?

Предстои да настъпи промяна и това ще е скоро. Тя ще дойде посредством водените под егидата на ООН преговори. Това ще помогне за идентифицирането на новите стратегически партньори.

Говорите за бизнес. Какво е да се прави бизнес в Либия днес? Какви са възможностите?

Мисля, че са неограничени. Нека първо направим уговорката, че всичко започва със сигурността. Но в момента 90% от петролния сектор не функционира. Така е и с училищата, образованието, туризма, хотелите, болниците, инфраструктурата. Дори само това дава хоризонт за бизнес възможности от 15-20 години и дори повече. Всеки път, когато има военен конфликт, той се отразява по подобен начин на хората – от качеството на живота им до възстановяване на институциите и инфраструктурата.

Има ли много чуждестранни компании, които в момента правят бизнес в Либия?

Не знам за конкретни компании, но знам, че има много възможности и има много хора, които образно казано, са накацали по оградата и чакат. Всяка уважаваща себе си компания в подобен случай има два приоритета – първият е хората да се върнат към обичайните си занимания. За да се случи това, трябва да се гарантира вторият – сигурността. Що се отнася до възстановяването на бизнеса, съм оптимист, защото виждам, че се правят стъпки в тази посока. По отношение на сигурността има какво да се желае, въпреки че от разговорите ми с хора в Триполи виждам, че макар и бавно, и това се подобрява. Има още много време дотогава, но това ще се случи и бизнесът ще се завърне.

Кога очаквате това да се случи?

Не съм гадател, нито магьосник, така че не мога да прогнозирам.

Вие сте служили в Ирак по време на възникването на "Ал Каида" там. Виждате ли прилика между нея и ИДИЛ и между Либия днес и Ирак тогава?

Със сигурност има паралели между подобни организации. Те може и да носят различни имена, но имат еднаква цел. Тя е да наложат волята си и ако някой им се противи – да избиват хора. Така че приликите между двете страни са в това, че когато има екстремисти, това създава хаос, който погубва живота на обикновени хора. Това е лошата страна на нещата. Добрата е, че има начини това да се преодолее. И тук се връщаме отново към отговорностите – от една страна, това са глобалните политически лидери. От друга страна, бизнесът също може да помогне. Ние например се опитваме да правим малки положителни стъпки в хуманитарната област. Ако успеем да го постигнем – например да свържем българския бизнес с правителството в Триполи, това ще бъде добре за българската икономика и се надяваме да допринесе и за намаляване притока на бежанци. Защото това е реален проблем. Представете си, ако утре в София се появят 300 000 души, които нямат работа, дрехи, храна и покрив над главите си. Това ще е огромно бреме за системата ви. Затова международната общност трябва да търси начини да помогне. Един от тези начини е да окаже хуманитарна помощ в самата страна, като достави ресурси – лекарствени и медицински продукти, дрехи, строителни материали, образование. Надяваме се с това, заедно с усилията ни в сферата на сигурността, да предотвратим наплива на бежанци в Южното Средиземноморие.

Подобни бяха и посланията преди години от Ирак. Какви грешки оттам трябва да избегне Западът по отношение на Либия и кои уроци да приложи?

Всяко общество има своя традиция. Нека опитаме да я възстановим. Най-важният урок от Ирак е, че възстановяването на обществото трябва да започне отвътре. Хората отвътре трябва да получат възможност да поискат необходимите им за това ресурси. В конкретния случай с Либия, когато успеем да осигурим безопасна среда, частният сектор може да се окаже в челните редици на битката за възстановяване. Но всичко започва със сигурността. А тя се установява от самото общество.

Към уроците трябва да добавя и интелигентния подход към разрушена от войната страна и нейните хора и нуждата да не подценяваме заплахата. Защото тероризмът е заплаха, с която трябва да се заеме както държавният, така и частният сектор. Борбата срещу нея включва например закони и регулации.

Какво е посланието ви към българския бизнес по отношение на Либия?

В момента се откриват огромни бизнес възможности. България има богата история в търговията с Либия и сега има шанс да помага на хората там. Това ще бъде положително и за двете страни.

Интервюто взе Методи Герасимов

 

Профил

Американският полковник от запаса Кенет Кърли е експерт по въпросите на ислямския фундаментализъм, ИДИЛ и сигурността. Основател е на консултантската компания Raymond&Asssociates LLC. Като военен е адютант на ген. Норман Шварцкопф по време на операция "Пустинна буря" в Ирак. След уволняването си от армията през 1998 г. заема редица длъжности в управлението на щата Ню Йорк и другаде. През 2003 г. е заместник-директор по въпросите на логистиката на коалицията, осъществила операция "Иракска свобода". След прехвърлянето през 2004 г. на управлението в страната към иракчаните, компанията му получава договор за охрана на американските генерали в Ирак.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bitdefender avatar :-|
    bitdefender
    • - 4
    • + 17

    Но в момента 90% от петролния сектор не функционира. Така е и с училищата, образованието, туризма, хотелите, болниците, инфраструктурата. Дори само това дава хоризонт за бизнес възможности от 15-20 години и дори повече.
    -------------------------------------------
    И за 30-40 година напред няма да се достигне онова, което беше при Кадафи. Либия я потопиха в лайната и няма измъкване. А следващите 15-20 години сигурно ще има какво още да се краде като за последно. Сигурно това има предвид Кенет Кърли.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 15

    Явно г-н Кърли не осъзнава че идеологията на ИСИЛ/ИД за разлика от останалите терористични групировки има много сериозен икономически компонент: осигуряване икономиката на халифата на 21-я век. Затова приказки от типа че в Либия "В момента се откриват огромни бизнес възможности" са доста голословни, но следващото изречение като че ли изяснява основният смисъл на постановката: "Тъй като България има добри традиции в Либия, хайде вие да вършите нашата работа там". (Пък и по-евтино ще ни излезе - последното е моя редакция ).

    Нередност?
  • 3
    bluesky1 avatar :-|
    bluesky1
    • - 3
    • + 10

    Този иска да каже, че има още за опоскване в тази трагично и брутално разрушена страна...

    Нередност?
  • 4
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • - 2
    • + 7

    Нищо ново, имаше го още при "Хлапето" от Чарли Чаплин. Първо цапаш обувките и после има работа за обущаря.
    .... Всеки път, когато има военен конфликт, той се отразява по подобен начин на хората – от качеството на живота им до възстановяване на институциите и инфраструктурата.....

    Нередност?
  • 5
    zeroone avatar :-|
    ZeroOne
    • - 3
    • + 8

    Запада разруши една авторитарна, но функционираща държава и за какво? Да се пръкне поредната варварска групировка или групировки за да им продават на безценица петрола принадлежащ на либийския народ. Това тоя лицемер възможности за бизнес.

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 4

    На който му е омръзнал живота,може да пробва.

    Нередност?
  • 7
    chuggun avatar :-|
    chuggun
    • - 2
    • + 4

    За какъв чеп идва тука.Дано никой българин не се хване на въдицата на този мошеник,за да не загубят главите си ,както стана с Кепов и приятел в ИРАК

    Нередност?
  • 8
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "daskal1":

    какво лошо има в това да свършим и тази работа, ако ни платят подобаващо. Исторически там сме имали значително бизнес присъствие, което ще ни се удаде да си върнем. А затова, че ни дават тежката и рискова работа - такъв ни е имиджът.

    Нередност?
Нов коментар