Израелските партии са на лов за "руския вот" преди изборите

Той традиционно е насочен в подкрепа на десницата

Руски магазин в израелския крайбрежен град Ашкелон
Руски магазин в израелския крайбрежен град Ашкелон
Руски магазин в израелския крайбрежен град Ашкелон    ©  Reuters
Руски магазин в израелския крайбрежен град Ашкелон    ©  Reuters
Парламентарните избори ще бъдат на 17 март.

В израелския крайбрежен град Ашкелон, който е населен предимно с руснаци, разговорите в заредените с хайвер магазини и бижутериите се въртят около предстоящите парламентарни избори и влиятелния "руски вот" в Израел, разказва Reuters.

След колапса на Съветския съюз през 90-те години на миналия век над един милион руски говорещи граждани се преместват в Израел и много от тях се заселват в градове по Средиземноморието, където руският език се употребява ежедневно, а надписите на кирилица са толкова често срещани в менютата, колкото са водката и пушеното месо. Предвид факта, че съветските имигранти са около 20% от израелското еврейско население, техният консервативен вот от средите на работническата класа е от съществено значение в политика и ще е фактор в оспорваните избори на 17 март.

В миналото голяма част от "руския вот", който включва и тези с украински, молдовски, грузински и беларуски корени, отиваше за дясната партия "Израел Бейтену", водена от родения в Молдова външен министър Авигдор Либерман. Но представители на тази партия са разследвани за корупция, а според социологическите проучвания подкрепата за формацията спада - от достигнатия връх от 15 мандата в 120-местния парламент преди няколко години сега те имат 13 и се очаква да спечелят едва 6 след изборите следващия месец.

В търсене на симпатизанти

Затова вече започна ловът на гласовете на "дезертьорите" от техните редици, като в него участва не само партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, но и ултранационалистическата партия на министъра на икономиката Нафтали Бенет, да не говорим за лявоцентристката опозиция.

"Наблюдаваме значително движение от партията на Либерман към моята партия. Те търсят силна партия, със силна позиция за нашите ценности, за нашите еврейски ценности, а също и за сигурността", казва Бенет, чиято религиозно-националистическа партия "Еврейски дом" се очаква да спечели до 15 места в Кнесета.

Родената в Беларус бизнес дама Марина Поляк, преместила се в Израел през 1997 г., е привлечена от политиката на Бенет, която включва опозиция срещу създаването на палестинска държава. "Евреите имат само една държава. Арабите имат много и историята се повтаря по света, като антисемитизмът отново е във възход", твърди тя.

Собственикът на магазин за руски деликатеси  Генадий Сиротников клони към Нетаняху. "Алтернативите не са много. Нетаняху е относително силен, дори и невинаги да дава на хората това, което искат", обяснява този бивш руски военен, който се преместил в Израел през 1990 г. Но според него младите руснаци не споделят политическите ценности на по-възрастното поколение. "Имаме общи страхове", каза той за своето поколение, което е било обсебено от идеята да избяга от комунизма. "Поколението, което израсна тук обаче, не притежава това. Те са по-свободомислещи."

Марик Щерн се е преместил в Израел от Москва, когато е бил само на две години. Покойният му баща е бил в редиците на партията на Либерман през 90-те години, но 36-годишният син подкрепя Партията на труда, която сформира заедно с центристката "Хатенуа" лявоцентристката коалицията "Ционистки съюз". "Много от нас са развили политическа идентичност, различна от тази на нашите родители. Те са дошли тук с голяма враждебност към социализма и всичко съветско. Те са много капиталистически настроени", заявява Щерн.

Тенденция в зародиш

Но въпреки че има признаци за изместване на политическата идентичност от консервативно-религиозните й корени към центристите, тази тенденция все още не е набрала голяма сила.

Алекс Тенцер - известен публицист, роден в Киев, който имигрирал в Израел през 1976 г., смята, че "Ционисткият съюз" е сгрешил, като не е фокусирал кампанията си върху теми като високата цена на жилищата и ниските пенсии - два въпроса, които са близки до руснаците.

Преди две десетилетия "Партията на труда" обещала на новите руски имигранти повече привилегии - обещание, което помага за избирането на премиера Ицхак Рабин. Но при сегашните орязани бюджети и финанси не се очертават подобни обещания. "Ционисткият съюз" е загубил връзка с руския сектор. Заради руската имиграция има голям шанс Нетаняху отново да стане премиер", казва Тенцер.

Преподавателят в Еврейския университет в Йерусалим Абрахам Дискин също смята, че е твърде рано да се очаква фундаментална промяна в политическите предпочитания на руската общност. "Ликуд" ще бъде основният печеливш", твърди той, визирайки дясната партия на Нетаняху, за която се очаква да спечели около 24 места в Кнесета и да има сходни позиции с "Ционистки съюз".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • + 5

    Е, над милион са след като се изнесоха от СССР. Но в Израел и българските евреи са "българи", особености на местния фолклор. Както се казва в еврейския виц на летище Бен Гурион има плакат "Всички сте красиви" защото априори всички израелци са си умни по рождение.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Защо и руснаците у нас не са такива... жалко!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 4

    Нищо чудно !

    И нашите ходят на лов - само ,че за цигански гласове !!!

    Нередност?
  • 4
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 2
    • + 3

    "След колапса на Съветския съюз през 90-те години на миналия век над един милион руски говорещи граждани се преместват в Израел..."

    Ако същото направят и евреите в ЕС + турските гастербайтери в Турция то в Европа ще настъпи истински нов ренесансов период.

    Нередност?
  • 5
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • + 2

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Не, плакатът гласи друго:"Не се прави на тарикат, тука всички са евреи."

    Нередност?
Нов коментар