🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нетаняху отново победи на израелските парламентарни избори

Управляващата партия "Ликуд" взима 30 места в парламента, докато опозиционният Ционистки съюз печели 24 места

Дясната партия "Ликуд" на израелския премиер Бенямин Нетаняху изненадващо спечели предсрочните парламентарни избори във вторник. Екзит половете показваха равен резултат с основния й опонент – лявоцентристкия Ционистки съюз, но при преброяване на почти всички бюлетини резултатите дават явна преднина на "Ликуд", пише британската ВВС.

Партията на Нетаняху взима 30 места в 120-членния Кнесет, докато Ционистки съюз печели 24 места. Трети с 14 места е съюзът от партии на израелските араби, които се обединяват за първи път.

Дясно коалиционно правителство

Този резултат дава на Нетаняху възможност да сформира дясно коалиционно правителство. Така той може да си осигури четвърти мандат и да стане най-дълго управлявалият израелски премиер.

В реч пред тържествуващите си поддръжници в Тел Авив Нетаняху нарече вота "голяма победа" за "Ликуд". Партията му изоставаше зад Ционистки съюз в социологическите проучвания, но премиерът рязко втвърди тона в последните дни, за да спечели гласоподаватели от националистическата десница.

Твърда позиция

Сега според изявление на "Ликуд" Нетаняху "планира незабавно да започне сформирането на правителство, за да завърши целта си в рамките на две-три седмици". Той вече е говорил с партии, които вижда като евентуални партньори, включително десни, ултраортодоксални партии и центристката "Кулану", спечелила 10 места на вота.

Нетаняху заяви, че няма да позволи създаването на палестинска държава, докато Ционистки съюз изрази подкрепа за решение на проблема, базирано на съществуването на две държави и обеща да възстанови отношенията с палестинците и международната общност. Сега според анализатори победата на "Ликуд" ще означава замразяване на мирните преговори с палестинците, твърда позиция по отношение на преговорите за сделка относно иранската ядрена програма и допълнително напрежение в отношенията с Белия дом.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tvz14383104 avatar :-|
    Славе Сергиев
    • - 3
    • + 3

    Изходните интервюта показвали едно, ама "преброените " гласове друго. Така де, няма да оставяме такива слаби препятствия като демократичния процес да пречат на паричните интереси. Честито на "победилите".

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 3

    Очакван беше такъв избор, честито.

    Нередност?
Нов коментар