Нетаняху спечели изборите в Израел, но претърпя загуби

Започват тежки преговори за коалиция при изравнени резултати между десни и леви

На Бенямин Нетаняху ще му се наложи да сформира широка управляваща коалиция
На Бенямин Нетаняху ще му се наложи да сформира широка управляваща коалиция
На Бенямин Нетаняху ще му се наложи да сформира широка управляваща коалиция    ©  Reuters
На Бенямин Нетаняху ще му се наложи да сформира широка управляваща коалиция    ©  Reuters

"Израелските гласоподаватели наказаха Бенямин Нетаняху, но го запазиха на власт". Така Reuters коментира резултатите от предсрочните парламентарни избори в Израел, при които дясноцентристката коалиция "Ликуд-Бейтену", водена от досегашния премиер, спечели 31 места в Кнесета. Това е с една четвърт по-малко, отколкото имаше в предишния парламент, но все пак е достатъчно, за да остане най-голямата политическа сила. Сега се очаква президентът Шимон Перес да даде на Нетаняху мандат, за да сформира правителство за трети път.

Анализаторите предвиждат седмици на тежки договорки по съставянето на новия кабинет, тъй като десните и лявоцентристките партии са с изравнени сили, след като получиха по 60 места в 120-местния Кнесет. Това означава, че Нетаняху няма да може да сформира тясна управляваща коалиция само от десни и религиозни партии, както в предишния парламент.

Премиерът вече заяви, че иска да състави широка коалиция и че ще преговаря с класиралата се на второ място с 19 места партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще"). Новосформираната светска центристка партия на бившия телевизионен водещ Яир Лапид е изненадващият голям победител от вота, тъй като предварителните социологически проучвания не й даваха толкова много гласове. А сега може да се окаже основен коалиционен партньор в бъдещото правителство.

Но Лапид и Нетаняху имат някои основни различия. Лидерът на "Йеш Атид" иска промяна на закона, според който ултраортодоксалните еврейски студенти от семинарията могат да отлагат военната си служба. Религиозните партии в досегашната управляваща коалиция обаче, които са традиционни партньори на "Ликуд", силно се противопоставят на такива промени. Освен това Лапид заяви, че ще се присъедини към един бъдещ кабинет, само ако той е готов да съживи мирния процес с палестинците, който е в застой, откакто Нетаняху дойде на власт.

Коалиция, изградена на пет принципа

Основният опонент на премиера – лявоцентристката Партия на труда, се класира на трето място на изборите с 15 места. Лидерът й Шели Яхимович обаче заяви, че няма да се включи в правителство, водено от Нетаняху и ще започне преговори за съставяне на алтернативен лявоцентристки кабинет.

Ултранационалистическата партия "Баит Йехуди" ("Еврейски дом"), която отхвърля съществуването на независима палестинска държава и ултраортодоксалната "Шас" получиха по 11 места. По-малката религиозна партия "Обединен юдаизъм на Тората" спечели седем мандата, а центристите от "Хатнуа" ("Движението") на бившия външен министър Ципи Ливни – шест. Толкова получи и лявата партия "Мерец". Формацията "Кадима" се очертава като най-големият губещ, тъй като беше най-голямата партия в предишния парламент, а сега взе само две депутатски места. Останалите дванадесет мандата си поделят арабските израелски партии. Те обаче по традиция нито са канени, нито искат да участват в коалиционните правителства.

При тези резултати съставянето на управляваща коалиция няма да бъде лесно. След изборите Нетаняху заяви, че новото правителство ще бъде сформирано на базата на пет принципа: "Първият е сигурността, така че от най-голяма важност е да спрем Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Вторият е фискалната отговорност. Третият е политическата отговорност – ще се стремим да постигнем истински мир. Четвъртият е равноправното разпределение на бремето в обществото. И петият е намаляването на разходите на живот и на цените на жилищата."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 6
    • + 3

    Патова ситуация и нарастваща роля на арабските партии. Днес и вчера може да не са канени,но демографията променя правилата на играта.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 11

    Арабските граждани на Израел са 18% от населението. Те не служат в армията, имат отделни училища където учат на арабски. Много по-голям проблем са ортодоксалните и крайно десните еврейски организации.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 6

    Ястребът Нетаняху е време да си ходи!
    Трябват нови лица и нова политика в Израел... по гъвкава и по ефективна, както ги умееше Голда Мейер, например, преди много години....

    Нередност?
  • 4
    sidyart avatar :-|
    DirtyBastard
    • + 2

    [quote#1:"kardinalat"]Патова ситуация и нарастваща роля на арабските партии. Днес и вчера може да не са канени,но демографията променя правилата на играта.[/quote]

    То точно това е най-абсурдното в днешната позиция на Израел, че отказвайки да "грабнат" предлаганите им граници от 1967, си вкарват дългосрочен автогол. Защото световният тренд на възход на представителното управление няма да се промени и не е далеч денят, когато палестинците няма да искат вече отделна държава, а ще се усетят да се позоват на демокрацията и ще превърнат Израел във вариация на днешен Ливан... И никой не може да им каже нямате морално право... Единственото, което ги спира в момента е тероризма, защото той дава формален повод на Тел Авив да използва сила в налагането на властта си в дадена територия. Но когато демографията категорично се обърне, на агресивните руски евреи може да им се наложи да преговарят в Кнесета не с Нетаняху, а с партия Арафат-Тахрир или нещо подобно...

    Нередност?
  • 5
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 3

    Три пъти проверих снимката, Нетаняху няма вампирски зъби...

    Нередност?
  • 6
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 3

    интересно как това ще се отрази на натиска върху нас за атентата и ролята на Младенов

    Нередност?
  • 7
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити
    • + 1

    Чесито, да почерпи :-)

    Нередност?
Нов коментар