На бойното поле на "Ислямска държава"

Книгата на Лорета Наполеони е опит за хладнокръвен анализ на ислямистката групировка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Книгата на италианската журналистка Лорета Наполеони "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" (ИК "Жанет-45", превод Владимир Новков) е опит за хладнокръвен анализ на ислямистката групировка, която през последната година се превърна в една от главните политически теми в света. Ключовата дума е именно "хладнокръвен", защото въпреки водещата роля на групировката в централните новинарски емисии и публицистичните предавания и издания, голяма част от анализите, посветени на нея, са по-скоро емоционални, следователно ирационални. Докато Лорета Наполеони е експерт по финансирането на тероризма, което предполага трезв поглед от нейна страна върху генезиса, развитието и крайната цел на "Ислямска дръжава" (ИД). Анализът ѝ е задълбочен, но в същото време изложен с достъпен език, което прави възможно достигането му до най-широка аудитория. В рамките на 200 страници Наполеони развенчава множество митове (някои създадени от самата ИД), поставя важни въпроси, прави неочаквани сравнения и извежда логични изводи с крайна цел обяснение на явлението "Ислямска държава".

Всяка от осемте глави на книгата допринася за изграждането на представа за създаването, функционирането и целта на групировката. От самото начало става ясно, че авторката не е "заразена" от общото бягство от отговорност на западната цивилизация, когато става дума за Близкия изток. Своеобразното ѝ обвинение към западните общества започва с "бруталната", по собствените ѝ думи, колонизация през 19-век, довела до "катализацията на салафизма в ксенофобско и пуританско сектантско движение", преминава през удобните за великите сили "войни чрез посредници" и стига до абсолютния провал на западните разузнавания да осъзнаят заплахата, която представлява ИД. Наполеони изрично подчертава, че за митологията, която витае около ИД, всъщност и те носят съвсем не малка вина. Авторката обръща особено внимание именно на митологията, обграждаща "Ислямска държава" и нейния енигматичен лидер, самопровъзгласил се за Халиф – Абу Бакр ал-Багдади. Книгата проследява неговото израстване от обикновен имам в Багдад и Фалуджа до съвременна версия на Пророка Мухаммад, за какъвто го смятат неговите последователи. Митологичният ореол около Багдади е просто инструмент за "изграждането на държава" - крайна цел на групировката. Тъкмо тази крайна цел отличава ИД от другите въоръжени групировки в Близкия изток и това, според книгата, е основната притегателна сила на организацията. ИД не обещава ефимерно възнаграждение в отвъдното, а силна и единна ислямска държава, пряк наследник на първия Халифат тук и сега, в съвременността. Обещанието е изкушаващо и привлича маргинализираните и обезправени младежи-мюсюлмани, които не могат да намерят място в западните общества.

Наполеони разглежда в подробности кървавата "информационна война", която ИД води в социалните мрежи, умело възползвайки се от световната "жажда" за все по-брутални картини. Според нея това е война на два фронта – вътрешна и външна. Едни и същи клипове, определяни като варварски от световната общност, в контролираните от групировката сунитски територии се възприемат като възмездие за продължилите цели десетилетия неправди и унижения.

"Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" е ценна най-вече с това, че не разглежда групировката като просто още една анахронична ислямистка организация, а я анализира както се анализира равностоен враг – нещо недопустимо на външнополитическо ниво, но в същото време единственият възможен подход за разбиране и в крайна сметка – за надделяване над организацията. Самата Наполеони, перифразирайки древнокитайския пълководец Сун-Дзъ, пише: "Познай врага си си остава най-ефективното мото на войната срещу тероризма." Книгата желае да помогне на широката публика да научи повече за врага, пред който са изправени демократичните общества без излишни емоции и без подценяване. Това познаване преминава през избистряне на идеологията, историята и тактиката на ИД както на бойното поле, така и в управлението на създадената от нея "държава-черупка" в Ирак и Сирия. На читателя могат да се сторят интересни и дори на моменти – противоречиви сравненията на стратегията на ИД със създаването на Израел в края на 40-те години на 20-ти век и с древния Рим, но по-внимателно прочитане на паралелите, начертани от Наполеони, помага да вникнем по-задълбочено в процесите, протичащи в момента в Близкия Изток.

Анализът на италианската експертка впечатлява със своята достоверност, защото почива на множество интервюта с журналисти, преминали през управлявани от ИД територии, с обикновени хора, живеещи под властта на Халифата, както и с бивши и настоящи бойци на "Ислямска държава". Всичко това помага и на нас, читателите, да добием по-ясна представа за групировката, защото не се прави от дистанция, както при повечето други анализи. Книгата е ценна дори само заради това, че е своеобразна компилация от най-качествените анализи, интервюта и книги, посветени на проблема в западната преса. Пример за това са многобройните цитати от интервюта с Франческа Бори, дълго време единственият западен журналист в сирийския град Алепо – една от главните мишени на офанзивите на ИД.

Книгата е допълнена с подробен речник в края, който помага на неспециалистите да се ориентират в сложната ислямска терминология. Авторката обяснява по най-достъпен начин основните термини, свързани с исляма. Има подглави, посветени на понятия като джихад, салафизъм, такфир, които може и да са известни на запознатите с ислямската терминология, но са непознати или дори по-лошо – криворазбрани от широката публика (една от първите тези на авторката е, че е грешно да се крием зад "смекчени" съкращения като ИДИС или ИДИЛ, когато става дума за групировката, защото това би довело до неразбиране на истинската същност на "Ислямска държава").

Текстът на Лорета Наполеони "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" е демитологизация на изникналата сякаш от нищото групировка, за кратко време превзела огромни територии в Ирак и Сирия. Вглеждайки се в организацията през призмата на хладнокръвния анализ и възприемайки я за равноправен враг, тя всъщност проваля основната тактика на ИД при воденето на информационната ѝ война – изкарва я "на светло" като разрушава митовете, с които се обгръща. Книгата се препоръчва на всички, които искат да погледнат отвъд сензационните новини и повърхностни анализи, вниквайки в дълбочина във феномена "Ислямска държава".

 

За книгата

Ревюто на "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" на Лорета Наполеони е на преводача на книгата Владимир Новков. Тя се издава в България от издателска къща "Жанет 45" и може да бъде закупена от сайта на издателството на цена 11,40 лв. В четвъртък в Софийския университет се проведе дискусията "Предизивикателствата на Ислямска държава пред демократичните процеси в България и Европа" по повод излизането на книгата. През февруари два културни института и Съюза на архитектите отказаха да приемат проявата.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atwarwithreality avatar :-|
    atwarwithreality
    • - 11
    • + 1

    ИДИЛ са изпята песен. Новата заплаха е ал Нусра.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 10
    • + 15

    КОЙ създаде ИД? кой създаде хаос в Ирак, Сирия, Либия.. ? И ЗАЩО?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 18
    • + 7

    19ти век.. да бе всичко започна през 21 век.. след едни "демократични" бомби...

    Нередност?
  • 4
    vsj27315715 avatar :-|
    simeon konstantinov
    • - 9
    • + 12

    Войната днес е бизнес!
    Няма морал,няма ценности просто производство на оръжие,продажбата му и след това изграждане на разрушеното пак ще носи печалби....
    Ислямска държава може да изчезне за 24часа,ако Америка или Русия решат. Тъй кати арабите не се закачат с Путин,а с печалбарите от запада,ще си умират още хората,за пуста печалба.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 15

    Лорета Наполеони е може би най-добрата анализаторка на икономиката на терористичните движения. Дисертацията и е за Ндрагета и връзката на мафията с политически крайни организации. След това написа една изключително добра книга за Икономиката на Терора, в която не жали никого, от ПЛО, през ЦРУ и КГБ, контри и т.н. Имаше няколко по-слаби материала, включително и за мафията в България и останалите пост-социалистически страни. Просто има изграден логичен модел на изследвания, плюс историческите знания за хората и процесите.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 13

    Все пак е полезно да обърна внимание на факта че оригиналното заглавие на книгата на Наполеони е "Ислямският Феникс", т.е. тя постулира че ИД не иска само да разруши, а да създаде икономиката на ислямския халифат на 21-я век; визията - "това е което ги прави опасни", както тя казва.

    Нередност?
  • 7
    vestonosec avatar :-|
    vestonosec
    • - 20
    • + 1

    Основен виновник за възхода на ИД е Башар ал-Асад! Докато режима в Сирия се поддържа от Русия и САЩ (макар и прикрито), тази организация ще бъде във възход, а великите сили ще имат къде да си пускат бомбите...

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#7] от "vestonosec":

    Остатъците от конфликтите започнали по времето на студената война (или войната чрез "прокси") между СССР и САЩ продължават да създават проблеми по света. С появата на ИСИЛ/ИД в Афганистан и бившите съветски републики от Централна Азия ситуацията става още по-сериозна. Засега ИД се задържа в рамките на конфликта "суни-шия", т.е. против алауитите, кюрдите и шиитите, но ако икономическите амбиции надделеят ще имаме един много сериозен конфликт и на границата на Саудитска Арабия, т.е. удар по световната икономика

    Нередност?
  • 9
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Според мен е съвместен проект на САЩ и Израел както винаги.С тях е и сунитско-салафитксата Саудитска Арабия, за която радикалния ислям е мантра от много време.Защо ли???

    За да воюват с омразния Асад, да изкъртят Сирия, за да може Иран да остане без съюзник в региона и да е лесна мишена за израелските бомбардировачи.И Израел и САЩ точат лиги да изкъртят Иран от край време, какво ли не измислят.Русия пък стои на страната на Сирия и Иран.

    Това е новата студена война между янките и ръшките, която баш си стана гореща в Сирия, а малко по-късно и в Украйна.

    Доста се сдухвам като се замисля, ама предпоставките за трета световна са повече от добри.

    Нередност?
  • 10
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 4
    • + 16

    До коментар [#7] от "vestonosec":

    Ти май грам не си наясно със ситуацията в Близкия Изток.

    САЩ искаха да свалят Асад още през арабската пролет заедно с Кадафи, Мубарак и другите диктатори.САЩ ненавиждат Асад, който е лидер на шиитска Сирия, която пък е основния съюзник на Иран.За това и финансираха "умерените" ислямисти, които се биха срещу него.

    За ръшките си прав, те подкрепят Асад.А колкото до Асад, сравнение с изродите от ИД, Ал Нусра, Боко Харам и Ал Кайда, той е пазител на демократичните ценности.

    Гледай му интервютата прочети по обстойно за него, ще ти се изяснят малко нещата.Не съм вярвал, че ще го кажа, но в този конфликт съм на страната на Асад и Иран, подкрепяни от Русия.Не мога да си представя, че те са по-малкото зло, но е така.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал