Bank of England предвижда по-нисък растеж на икономиката до 2017 г.

Ръстът на заплатите се засилва, а безработицата - спада

Безработните са намалели с 35 хил. души и през първото тримесечие са били 1.83 млн., което е най-ниското ниво от 2008 г.
Безработните са намалели с 35 хил. души и през първото тримесечие са били 1.83 млн., което е най-ниското ниво от 2008 г.
Безработните са намалели с 35 хил. души и през първото тримесечие са били 1.83 млн., което е най-ниското ниво от 2008 г.    ©  Reuters
Безработните са намалели с 35 хил. души и през първото тримесечие са били 1.83 млн., което е най-ниското ниво от 2008 г.    ©  Reuters

Bank of England понижи прогнозата си за растежа на британската икономика през следващите три години и предпазливо подкрепи очакванията на пазара, че ще започне да вдига нивата на лихвите след около една година, пише Reuters. Прогнозите сега са за ръст от 2.4% за тази година в сравнение с очакваните през февруари 2.9%. През следващите две години финансовата институция предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне съответно с 2.6% и 2.4%.

Великобритания беше най-бързо растящата сред останалите основни развити икономики през миналата година и наваксваше за изгубеното по време на финансовата криза. Според гуверньора на Английската централна банка Марк Карни инфлацията вероятно ще се ускори по-късно през годината.

"Въпреки че временно може да бъде негативна в близко време, тя ще нарасне значително към края на годината", заяви Карни. Той обясни, че сегашната ситуация се дължи на резкия спад на цените на енергията, ниските цени на хранителните стоки и силния паунд. Но заяви, че не се притеснява от нивата на инфлацията и че факторите, които я държат в момента до рекордно ниските 0%, ще бъдат "относително краткотрайни". "Временният период на спадащи цените не трябва да бъде бъркан с широкоразпространена и постоянна дефлация", коментира той. И допълни, че очаква инфлацията да се върне до заложените цели от 2% в рамките на две години.

Основно предизвикателство

Икономическият ръст на Великобритания се забави в началото на 2015 г. и основното предизвикателство пред новото консервативно правителство на премиера Дейвид Камерън ще бъде да го изведе до едни по-устойчиви равнища, както и да повиши производителността. Според Bank of England понижаването на прогнозата е заради факта, че лихвите вероятно ще се увеличат по-бързо от очакванията на пазара преди три месеца, скъпия паунд и очакванията за забавяне на строителството на жилища и производителността на труда.

Сегашната прогноза е базирана на очакванията на пазара за това нивата на лихвите да се вдигнат от настоящите рекордно ниски 0.5% през второто тримесечие на следващата година – три месеца по-рано от очакваното през февруари, и до 0.9% през последните три месеца на 2016 г. Bank of England държи нивата на лихвите непроменени от над шест години.

Добри новини

В същото време в сряда стана ясно, че безработицата в страната е спаднала до най-ниските си равнища от 2008 г. насам, а ръстът на заплатите се засилва, което е знак, че британският пазар на труда продължава да укрепва, пише Bloomberg.

Безработните са намалели с 35 хил. души и в момента са 1.83 млн. души през първото тримесечие на тази година. Така нивата им спадат от 5.6% до 5.5% по данни на Националния статистически институт. В същото време заплатите са нараснали с 1.9%, което е най-голямото увеличение от 2011 г. насам.

Bank of England обаче понижи прогнозата си за ръста на заплатите, посочвайки, че те ще нараснат с 2.5% до края на тази година в сравнение с по-рано очакваните 3.5%. За следващата година прогнозата е за растеж от 4%.