Британският бизнес очаква по-нисък ръст на заплатите догодина

Заетостта достигна рекордни нива, а безработицата е най-ниска от пет години

Работодателите във Великобритания очакват ръстът на заплатите през следващата година да се забави. Предвижданията са повишението да бъде с 1.8%, а три месеца по-рано те бяха за 2%, показва проучване сред мениджърите, изготвяно от Chartered Institute of Personnel and Development's (CIPD). Въпреки че икономиката на страната се възстановява от кризата, все още съществува голяма разлика в заплащането на много работници, отбелязват авторите на изследването. Според данните очакваният растеж на възнагражденията е наполовина от рекордния през пролетта на 2008 г. преди началото на финансовата криза, съобщава Reuters.

Новото правителство може да наследява силен пазар на труда, но подобрението на заплащането на хората е твърде скромно, ако изобщо го има, отбелязва Джъруин Дейвис, анализатор в CIPD. В допълнение инфлацията се очаква да остане твърде ниска и няма да е изненада, че много работодатели "ще ударят бутона пауза" на заплатите, смята той.

Бизнес инвестициите се увеличиха, но разходите за обучение и повишаване на квалификацията намаляха. Това попарва надеждите за по-висока производителност, което да доведе и до по-бърз ръст на заплатите, смятат от CIPD.

Централната банка на Англия следи отблизо движението на заплатите, тъй като го счита за важен сигнал при обсъжданията кога да започне вдигането на лихвените проценти, които са на рекордно ниското ниво от 0.5% повече от шест години. Официалните данни, които ще бъдат публикувани в сряда, се очаква да покажат ръст на заплатите от 1.7% през първото тримесечие на 2015 г.

В същото време икономиката е създала най-голям брой работни места, а безработицата достигна през април най-ниското си ниво за последните пет години - 5.6%. За сравнение - при първата победа на Дейвид Камерън на парламентарните избори през 2010 г. безработицата е била 7.9%. Работещите във Великобритания през миналия месец са достигнали 31.05 млн. души, а заетостта е била рекордните 73.4% от активното население.