Дейвид Камерън съставя нов кабинет след изборната си победа

Консерваторите спечелиха изненадващо мнозинство на парламентарния вот в четвъртък и обещаха да изпълнят всичките си предизборни обещания

Камерън остава премиер на Великобритания за още пет години
Камерън остава премиер на Великобритания за още пет години
Камерън остава премиер на Великобритания за още пет години    ©  Reuters
Камерън остава премиер на Великобритания за още пет години    ©  Reuters
Лейбъристите, либералдемократите и UKIP търсят нови лидери, след като досегашните подадоха оставки.

Кои министри запазват постовете си

- финансовият министър Джордж Озбърн, който ще бъде също и първи държавен секретар

- вътрешният министър Тереза Мей

- външният министър Филип Хамънд

- министърът на отбраната Майкъл Фелън.

Британският премиер Дейвид Камерън съставя през уикенда своя изцяло консервативен кабинет, след като партията му спечели мнозинство на парламентарните избори в четвъртък, пише ВВС.

Преназначени на старите си постове са финансовият министър Джордж Озбърн, който ще бъде също и първи държавен секретар, вътрешният министър Тереза Мей, външният министър Филип Хамънд и министърът на отбраната Майкъл Фелън. Още промени се очакват в понеделник, когато ще бъдат запълнени постовете, държани досега от коалиционния партньор на консерваторите в предишния кабинет – либералдемократите.

Неочакван резултат

Управляващите консерватори спечелиха 331 места в 650-местния парламент, докато опозиционните лейбъристи останаха горчиво разочаровани с 232 места. Шотландската национална партия (SNP) направи големия си пробив с 56 места, либералдемократите претърпяха тежки загуби с едва 8 места, а Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) остана с едно.

Заради изборното фиаско лейбъристите, либералдемократите и UKIP започват да търсят нови лидери, след като Ед Милибанд, Ник Клег и Найджъл Фараж подадоха оставки. Лейбъристкият депутат Лиз Кендал казва пред Sunday Times, че смята да се кандидатира за лидер на партията, посочвайки, че "ние се нуждаем не само от ново лице, а от напълно нов подход". Друг вероятен кандидат е Чука Умуна, който заяви, че лейбъристите са спечелили своите твърди симпатизанти, но не и избирателите от средната класа. Пред Observer той твърди: "Говорехме за дъното и върха на обществото и за минималната заплата. Но не казахме почти нищо на мнозинството от хората от средната класа." Според бившия лейбъристки премиер Тони Блеър партията трябва да спечели именно средната класа, за да може да побеждава отново. Самият Милибанд пък заяви, че лейбъристите се нуждаят от "отворен и честен дебат относно пътя напред без задръжки".

Либералдемократите също трябва да се прегрупират, след като получиха най-лошия си резултат в своята история – местата им спаднаха от 57 на 8. След като Клег обяви оставката си, вниманието се фокусира върху партийни членове като Тим Фарън, Нормън Лам и Алистър Кармайкъл.

Камерън, който обеща да води "правителство, посветено на една нация", спечели първото мнозинство на консерваторите от 1992 г. насам. Той вече е говорил с лидера на SNP Никола Стърджън, която спечели 56 от 59 места в Шотландия. Очаква се партията й да окаже натиск за повече правомощия за шотландския парламент, които да надскачат досега обещаните след референдума за независимост миналата година. Камерън вече заяви, че ще удържи на думата си и ще въведе "колкото се може по-бързо прехвърлянето на правомощията, за които се съгласиха всички страни за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия".

Референдум за ЕС

Консерваторите заявиха, че ще изпълнят всичките си предизборни обещания, като се фокусират върху орязването на данъците, разширяването на достъпа до грижите за децата и провеждането на референдум за членството на Великобритания в ЕС. Последното особено силно притеснява бизнеса. Доклад на германската фондация Bertelsmann прогнозира, че излизането на страната от съюза може да бъде по-скъпо от очакваното, и то за всички засегнати страни. За британците това ще има дългосрочни негативни последици върху растежа и икономическата жизненост и ще им струва над 300 млрд. евро.

Водещият евроскептик от редиците на консерваторите Марк Причард заяви, че няма да има натиск върху Камерън да прибързва с дискусиите за референдума, който той обеща да проведе през 2017 г. Според Причард премиерът ще се нуждае от повече време, за да предоговори нови условия за членството на страната в Европейския съюз, след което да се състои допитването. "Партията ще бъде 100% зад Камерън, когато отиде в Брюксел да се бори за Великобритания и за един подобрен ЕС", заявява Причард.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече заяви, че ще работи конструктивно с новото британско правителство. Пречките обаче са налице, тъй като досега сигналите от Брюксел са смесени. Европейските лидери твърдят, че не искат Лондон да напуска съюза, но няма да отстъпят по въпроси като свободното придвижване на хората, и казват, че са възможни само малки промени по европейските договори.

Акциите на компаниите за комунални услуги и букмейкърите се вдигнаха

Акциите на компаниите за комунални услуги и букмейкъри скочиха в петък на борсата в Лондон, след като стана ясно, че консерваторите печелят и така ще бъдат избегнати по-строгите регулации, обещани от лейбъристите, пише Reuters. Акциите на енергийните доставчици Centrica и SSE се вдигнаха съответно с 6.8 и 5.1%. Лейбъристите настояваха за по-голяма държавна намеса на енергийния пазар, като Ед Милибанд искаше замразяване на цените и мерки, налагащи големите комунални услуги открито да продават цялата си произведена енергия на пазара. Акциите на двата най-големи британски букмейкъра William Hill и Ladbrokes също се покачиха съответно с 5.5 и 10%. В този сектор лейбъристите искаха да дадат на местните власти правото да съкращават броя на терминалите за залагания или да ги забранят. Акциите на банките също скочиха, тъй като намаляха изгледите за разцепване на най-големите британски банки и за още увеличения на данъците.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-P
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 2

    една добра новина

    Нередност?
Нов коментар