🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балтийските страни искат постоянно военно присъствие на НАТО

Молбата може да бъде отправена на среща на върха във Варшава

Трите балтийски републики ще поискат постоянно военно присъствие на НАТО на тяхна територия като мярка срещу растящата руска активност във въздушното пространство и в Балтийско море, съобщи литовската армия.

Литва, Латвия и Естония имат руски етнически малцинства и се опасяват, че могат да станат мишена на руски натиск след промосковския бунт в Източна Украйна и декларацията на президента Владимир Путин миналата година, че Русия има дълг да защитава руски говорещите общности в бившия СССР.

Какво се обмисля

"В отговор на положението със сигурността в района и като мярка за въздържане началниците на генщабовете на балтийските държави официално ще поискат от Върховния командващ обединените сили на НАТО в Европа да нареди постоянно разполагане на бойна част на НАТО с числеността на бригада", заяви Миндаугас Неймонтас, говорител на литовската армия.

Идеята е във всяка от трите републики да има по един батальон натовски войски, съставени от национални войски от страните членки, които ще се сменят на ротационен принцип по одобрен от НАТО график.

Една бригада в НАТО е съставена от няколко батальона и числеността ѝ се движи между 3000 и 5000 души.

Генералният секретар Йенс Столтенберг, който е на срещата на външните министри от алианса в Турция, коментира на заключителната пресконференция, че НАТО вече е увеличил охраната на въздушното пространство в района, както и военноморското и сухопътното си присъствие. "Когато получим това писмо, внимателно ще го анализираме и ще оценим различни предложения, но смятам, че е прекалено рано да говорим за подробности и специфични моменти."

Молба през 2016 г.

Те може да повдигнат въпроса за постоянни бази на среща на върха на НАТО във Варшава през 2016г., сочи документ на полското Бюро за национална сигурност, цитиран от Reuters.

Текстът не демонстрира категорично намерение на полските власти да отправят искането чак догодина, а ген. Станислав Козией, който ръководи бюрото, каза за агенцията, че позицията на Варшава може да се промени преди това, ако Москва реално спазва споразумението от Минск за Източна Украйна. "Но за съжаление не смятам, че има шанс споразумението да бъде приложено", допълва той.

НАТО регистрира засилена активност на руската бойна авиация около балтийските републики и с повишено внимание се следи за подводници в Балтийско море. На срещата си на върха в Уелс миналата година лидерите се договориха на ротационен принцип да поддържат войски и оборудване в района, но не и да се създават постоянни бази на НАТО в Литва, Латвия, Естония и Полша. САЩ имат 150 свои военни във всяка от четирите държави от април 2014 г. насам, като отряди с подобна численост за кратко време изпращат и други съюзници, разказва Reuters.   

В алианса се спори относно издигането на постоянни бази на изток, тъй като някои държави смятат, че това ще противоречи на съществуващи споразумения с Москва, допълва агенцията. Трите балтийски републики са членове на НАТО от 11 години.

Все още няма коментари
Нов коментар