🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС подкрепи създаването на военноморски сили за борба с трафикантите

Целта е да се унищожават плавателни съдове, използвани за превоз на имигранти от Либия за Европа

Мисията ще започне следващия месец с щабквартира в Рим
Мисията ще започне следващия месец с щабквартира в Рим
Мисията ще започне следващия месец с щабквартира в Рим    ©  Reuters
Мисията ще започне следващия месец с щабквартира в Рим    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) одобри план за създаване на военноморски сили за борба с трафикантите, прекарващи имигранти от Либия за Европа. Мисията ще започне следващия месец с щабквартира в Рим и под командването на италиански адмирал, пише британската ВВС.

ЕС трудно се справя с наплива от незаконни имигранти от Африка и Близкия изток, пресичащи Средиземно море, за да стигнат до Европа. Великобритания играе водеща роля в Съвета за сигурност на ООН, където изготвя резолюция, която ще даде на Брюксел законово основание за употребата на военна сила срещу трафикантите. Мисията ще има три фази – събиране на разузнавателна информация, инспекции и засичане на плавателни съдове, използвани от трафикантите, и унищожаването им.

Третата фаза е най-рискована, а именно провеждането на военноморска операция в либийските териториални води в близост до или направо на либийския бряг. Представители на ЕС твърдят, че мисията няма да включва наземни сили. Но според анализаторите ще са необходими и действия за разрушаване на трафикантските мрежи на брега, ако операцията иска да постигне успех, което може да доведе до използването на специални части. Мандат, позволяващ действия на ЕС на либийския бряг, ще изисква резолюция на ООН, а генералният секретар Бан Ки Мун вече се изказа предпазливо относно военното решение на проблема.

Сътрудничество с Либия

"Това ще бъде не толкова унищожаване на лодките, колкото унищожаване на бизнес модела на самите мрежи", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че планът все още е в ранен етап, но Великобритания ще помогне в развиването му. "Всяко разрушаване на лодки ще изисква законова рамка и тя трябва да дойде от ООН, но все още не сме на този етап", коментира той.

Могерини обясни, че сътрудничеството с властите в Либия, която е раздирана от конфликти между различни милиции, ще бъде жизненоважно за успеха на операцията. "Търсим партньорство. Самите либийци трябва да поемат отговорност за своята територия, за земята и за морските си граници", заяви тя. И допълни, че ЕС ще трябва да работи не само с международно признатото правителство в Тобрук, но и с враждуващите власти в Триполи и Мисрата, за да бъдат разрушени трафикантските мрежи.

Засега обаче нито едно от двете враждуващи либийски правителства не е показало желание да сътрудничи на плана. И двете го критикуват, а някои либийци виждат в него претекст за изпращането на наземни сили на тяхна територия.

Всеобхватна стратегия

Настоящата операция ще бъде част от всеобхватна стратегия на Брюксел за справяне с имигрантската криза. Европейската комисия (ЕК) вече призова страните от ЕС да одобрят въвеждането на национални квоти за приема на бежанци, за да се облекчи натискът върху Италия, Гърция и Малта. Брюксел смята да засили и сътрудничеството с транзитни държави в Африка, за да се улесни изпращането обратно на икономическите имигранти по родните им места. ЕК заяви, че прекалено много незаконни имигранти, които нямат правото на убежище, успяват да останат в Европа.

Сегашната мисия може да включва операции в области, контролирани от опасни ислямистки милиции, което ще бъде значителен риск за силите на ЕС. Освен това, ако се планира унищожаването на плавателни съдове, преди да напуснат либийските брегове, тогава това ще изисква значително количество разузнавателна информация, събирана от мястото на действието. А страните - членки на ЕС, нямат официално присъствие в Либия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 1

    Крайно време беше!

    Нередност?
  • 2
    tsvetna avatar :-|
    Цветна
    • + 1

    "Брюксел смята да засили и сътрудничеството с транзитни държави в Африка, за да се улесни изпращането обратно на икономическите имигранти по родните им места."

    Най-важното и дългосрочно решение на проблема.

    Нередност?
Нов коментар