🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК призова страните от съюза да приемат 40 000 търсещи убежище

За всеки имигрант Брюксел осигурява по 6000 евро на държавата домакин

Само за тази година десетки хиляди опитаха да пресекат Средиземно море
Само за тази година десетки хиляди опитаха да пресекат Средиземно море
Само за тази година десетки хиляди опитаха да пресекат Средиземно море    ©  Reuters
Само за тази година десетки хиляди опитаха да пресекат Средиземно море    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) призова през следващите две години страните членки да приемат 40 хил. търсещи убежище от Сирия и Еритрея, които пристигат в Италия и Гърция, пише ВВС. Според плана Германия, Франция и Испания ще трябва да приемат по-голямата част от имигрантите, като за България бройката е 788 души. За всеки приет по този начин имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин.

Планът на ЕК за справяне с имигрантската криза в Европа, основан на квоти за разселване, предизвика противоречия в някои страни членки. Британското правителство заяви, че няма да участва в подобна схема. Франция, Испания, Унгария, Словакия и Естония също изразиха притесненията си. Крайното решение ще бъде взето от правителствата в ЕС след гласуване на евродепутатите. Дания има правото да реши дали да се откаже от участие в плана, докато Великобритания и Ирландия могат да решат дали да се включат.

"Справедливо" разпределение

Планът се отнася за граждани на Сирия и Еритрея, пристигащи в Италия и Гърция след 15 април 2015 г. ЕК посочи, че схемата може да се отнася и до Малта в случай на внезапен прилив на имигранти. Това е в допълнение на обявените по-рано от Брюксел намерения за доброволна схема за прием на 20 хил. бежанци, бягащи от конфликти, които в момента живеят извън ЕС.

От общо 40 хил. имигранти, които "очевидно се нуждаят от международна закрила", Германия трябва да приеме 8763 (21.91%), Франция - 6752 (16.88%), а Испания - 4288 (10.72%). По думите на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос "ще зависи от всяка страна да реши на колко души да даде бежански статут". "Ние само предлагаме и настояваме за справедливо разпределение на конкретен брой имигранти, които имат очевидна нужда от международна защита в ЕС", казва Аврамопулос.

Над 1800 имигранти намериха смъртта си, докато опитваха да прекосят Средиземно море през 2015 г. Това е двадесет пъти повече в сравнение със същия период през 2014 г. Само за тази година 60 хил. души са пробвали да преминат през този маршрут. Мнозина бягат от конфликти или бедност в страни като Сирия, Еритрея, Нигерия и Сомалия.

Според ЕК Италия и Гърция са изправени пред изключителни нива на имиграция, като в Италия увеличението на незаконните преминавания на границата от 2013 до 2014 г. е с 277%, а в Гърция – със 153%.

Корените на проблема

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Европа да направи повече, за да помогне на имигрантите, настоявайки за допълнително подсилване на издирващите и спасителните операции в Средиземно море. "Призовавам европейските лидери да се заемат с този проблем по един по-изчерпателен и колективен начин", заяви той. И допълни, че трябва да се обърне внимание и на корените на проблема в страните, от които идват имигрантите. Но британското правителство отхвърли плана на ЕК за задължителни квоти, тъй като според него той ще бъде като "магнит за още имигранти".

По-рано този месец ЕС подкрепи план за военноморски сили, които да се борят срещу трафикантските мрежи и да използват военна сила, ако е необходимо, в либийски териториални води.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • + 6

    Това ще да е най-големия флеш-моб правен някога. 40000 души ще предадат привет от полк. Кадафи на Европейския съюз.

    Нередност?
  • 2
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • + 6

    Като искат да е справедливо, да ги пускат в държавите в които искат да отидат. Ясно е, че в България не искат. Досега никой не е научил езика и не се е хванал на работа. Няма да ги държим в концлагери.

    Нередност?
  • 3
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 5

    [quote#1:"niko_tin"]40000 души ще предадат привет от полк. Кадафи на Европейския съюз. [/quote] ...Прав си! Тя историята е по-дълга и започва от Буш младши (той не се славеше с прозорливост и стратегическа мисъл) и Ирак, след това през европейските му клакьори начело с рипливите френски петлета. Ситуацията в Либия е заслуга най-вече на Никола Саркози...

    Нередност?
  • 4
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 3

    [quote#2:"judjuk"]Като искат да е справедливо, да ги пускат в държавите в които искат да отидат[/quote] Идеята с разпределението е, че когато приемеш емигранти по списък с имена и временни удостоверени и след това им отвориш врата да се разхождат из Европа, то Германия ще ти ги изпраща обратно със самолет всяка седмица като ги идентифицира на нейна територия.
    В понеделник Германия одобри нов подход на охрана на вътрешните си граници. Ще се подсили контролът в района на границите си с 4000 допълнителни полицаи, МПС-та с чужда регистрация ще се спират и проверяват в 90% от случаите.

    Нередност?
  • 5
    dereck avatar :-|
    dereck
    • + 2

    [quote#0:"dereck"]Крайното решение ще бъде взето от правителствата в ЕС...[/quote] За да мине решението, то трябва да се приеме с квалифицирано мнозинство, т.е. от 28-те страни членки трябва да гласуват "ЗА" най-малко 16 страни представляващи поне 65% от населението на ЕС.
    Не знам как ще се пресмята квалифицираното мнозинство след като Великобритания и Ирландия си издействаха изключения.

    Нередност?
Нов коментар