🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Антоний Гълъбов: В Европа трябва общ фронт срещу Русия

Половин година от комисията "Юнкер" и година след изборите за ЕП пред Европа стоят повече въпросителни отколкото решения

доц. Антоний Гълъбов    ©  Анелия Николова

Още от началото на своите мандати членовете на Европейския парламент и комисията на Жан-Клод Юнкер са изправени пред сериозни въпроси за решаване. Във вътрешнополитически план мерките срещу младежката безработица и нуждата от синхронизация на редица вътрешни пазари, като газовия и дигиталния, притискат новите европейски политици. Имиграционният натиск от Африка и Близкия Изток, както и фундаменталната атака над европейските ценности от т.нар. Ислямска Държава пък притискат европейските лидери отвън. А търговските отношения между САЩ и ЕС и опитът за баланс в отношенията с Русия отново стават актуални. По тези теми говориха редица експерти на дискуся, организирана от гражданската платформа MoveBG, Европейския институт и Информационния център "Европа директно", която се проведе в Дома на Европа във вторник.

На външнополитическия фронт: разединена Европа е най-сериозният враг сама на себе си

Отношенията с Русия и миграционните и терористични предизвикателства, идващи от Близкия Изток и Африка, остават водещите външнополитически въпроси пред новите европейски лидери. 

По отношение на Русия социологът доц. д-р Антоний Гълъбов от Нов български университет каза, че най-сериозният проблем пред ЕС е неспособността на новите представители на изпълнителната власт в Брюксел да изградят обща позиция спрямо агресивната политика на режима в Москва. Той разкритикува Европа за това, че не е успяла да загърби краткосрочните си корпоративни интереси в името на по-ефективни санкции. По думите му подписването на Минските споразумения са легитимирали действията на Кремъл в Крим и са подронили международния авторитет на ЕС. Гълъбов смята за стратегическа грешка, че не Брюксел, а Париж и Берлин са поели преговорите с Москва от самото начало и така са оставили Русия да разделя европейските държави и по този начин - да ръководи кризата. "В Европа трябва общ фронт между леви и десни партии срещу Русия", коментира още доц. Гълъбов.

Според него не пълната изолация на Русия, а на кликата около Путин, е ключова за излизането от кризата. "Русия ще същестува и след Путин, но въпросът е в какъв вид", каза преподавателят и допълни, че възобновяването на диалога трябва да се случи въпреки действията на Путин.

Гълъбов също отчете като проблемна позицията на Европа спрямо ИДИЛ. По думите му единственият начин, по който ЕС може да защити идеята за своите фундаментални принципи, е като се противопостави с конкретни действия спрямо ислямската заплаха.

Анелия Иванчева от дирекция "Международно сътрудничество" на МВР пък засегна другото основно предизвикателство пред ЕС, което идва от мюсюлманския свят - миграционния поток. По думите й в първите месеци от работата на новата комисия са взети сериозни, макар и не задължително популярни мерки за справянето с бежанската криза. Тя ги раздели на две категории - незабвани и стратегически, като в първата група влизат механизмите за релокация и презаселване на около 40 хил. души в рамките на ЕС и увеличаването на капацитета на граничната служба FRONTEX и операция "Тритон". Във втората пък влизат по-дългосрочните политики по интеграция и управление на мигрантите. "Ако искаме солидарност при бъдещи кризи, ние трябва да покажем солидарност с тези политики", призова Иванчева по отношение на българските задължения по релокацията. По новите правила на ЕС страната ни трябва да приеме 572 бежанци от Гърция и Италия.

Енергетиката и ТПТИ като вътрешноевропейски приоритети

В навечерието на гласуването на препоръките на ЕП към Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТППИ), митологията около договора остава водеща част от дебата. Това смятат както евродепутатите Светослав Малинов и Андрей Ковачев от групата на ЕНП, така и предприемачът Кирил Петков. По думите на Малинов не бива да се допуска най-мащабното търговско споразумение в света да бъде отхвърлено заради няколко спорни точки или клаузи, както се случи с ACTA. Кирил Петков пък смята, че тъй като полвината български малки и средни предприятия имат потенциал да изнасят към САЩ, споразумението ще помогне за развитието им. Според него единствените сектори, които потенциално ще загубят от договора, са пазарите на труда, защитавани от синдикални структури. По отношение на спорния арбитражен механизъм, който поляризира европейското мнение спрямо договора със САЩ, Петков смята, че той нито е нещо ново, нито би навредил толкова, колкото твърдят опонентите му. "Подобни механизми съществуват и работят в ЕС", каза Петков и сподели, че големите международни корпорации така или иначе имат инструменти, с които да притискат националните правителства. "Арбитражът ще застрахова чуждите инвеститори от най-голямата несигурност, която ги спира да влизат у нас - слабата съдебна система", твъри той.

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров добави, че ТПТИ е ключов инструмент, който ще позволи размяната на технологични иновации в енергийната ефективност и експлоатация на алтернативни енергоизточници между САЩ и ЕС. По думите му Русия и енергодружествата в някои страни, които държат монопола над енергийните пазари, са основните опоненти срещу либерализацията на енергийния режим и трансатлантически договор, който застрашава доминантните им позиции. Владимиров каза още, че паралелната децентрализация и интеграция на европейската енергийна мрежа могат да засилят позицията на Европа. Според Вларимиров обаче източноевропейските държави, които имат най-сериозна полза от подобни политики, са и тези, които имат най-фрагментирана политическа воля, за да ги прокарат. Това може да се окаже най-сериозната пречка пред енергийната реформа в ЕС според експерта.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krokodila_gena avatar :-@
    Гражданин
    • - 25
    • + 18

    Добра дискусия се е заформила в интерес на грантодателите! Колко щели да сме щастливи с чичковците от американските ГМО и финансоводериватни компании?!?:)

    Нередност?
  • 2
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 10
    • + 17

    "По думите на Малинов не бива да се допуска най-мащабното търговско споразумение в света"
    Договорът за създаване на Световната търговска организация 1995 г., с всичките му 42 приложения като Генералното споразумение за митата, регулацията на опасни и вредни вещества, защитата на интелектуалната собственост и т.н., да не би вече да е отменен?
    Или ТПТИ е ключов инструмент за вмъкване през "задната врата" и прецакване на ключови конкуренти?
    Щото ACTA си беше абсолютно тоталитарно изпълнение - сякаш сме се върнали в комунизма.

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 14
    • + 32

    До коментар [#1] от "Гражданин":


    [quote#1:"Гражданин"]Колко щели да сме щастливи с чичковците от американските ГМО и финансоводериватни компании?!?:)[/quote]

    Като гледам ужаса в Донбас, както и цялостното обедняване на Украйна (пък и на Русия), все си мисля че ГМО-то ми е най-малкия проблем. Със сигурност е по-добре, отколкото да живееш вече година в мазето, без ток, докато "доброволци" те "спасяват".
    Интересното е че така смятат и дъщерите на сами цар Путин, които както знаеш живеят в Холандия, не в Ростов на Дон, нито в Крим(наш).
    И за финансовите компании - в Донбас и Крим няма такива. Добре ли е според теб?
    Не, не си гражданин, а крепостен селянин с каскет. Мразиш запада и Америка, но караш западна кола, пиеш западни лекарства, спестяваш в западна валута и четеш вестник, чийто сайт беше направен с пари на "Америка за България". И коментираш от американския си компютър.
    Евала!

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 11
    • + 27

    До коментар [#3] от "across77":


    [quote#3:"across77"]Русия не разделя европейските държави жалък Гълъбов[/quote]

    Не бе, обединява ги. Като спонсорира Атака и Мари льо Пен. И особено като нахлува в Крим и Донбас.

    [quote#3:"across77"]гласуваха даже за това с повече от 80 % за самостоятелност[/quote]

    Как се прави референдум показаха англичаните с Шотландия. Русия показа анексиране на територии. Ако имаше поне средна интелигентност, щеше да знаеш че измежду ключовите изисквания за референдум е обществен диспут поне 3 месеца преди допитването. Дори по руските закони. А как чужда войска "охранява" референдум е друга тема. Заграбването на собствеността на украинските компании пък си е жив грабеж. Типично за хаганата. Типично за 13-18 век. Така Османската империя е взела и БГ - с референдум вероятно :-) А вероятно мечтаеш днешна Турция да защити езика и вярата в Разград? Евала!
    Като колят съседа ти, не се радвай, защото ще дойдат и за теб. Но под каскета тази мисъл е чужда - там ви бучат копитата на руската кавалерия и сте опиянени от водка и Ленин. Гнусно.
    Русофилията е на първо място Българофобия. Това за третата ти мозъчна клетка, дето не е ангажирана с перисталтика.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 10
    • + 18

    До коментар [#3] от "across77":


    [quote#3:"across77"]страхът ти да се насочи повече към начина по който цигани и мюсулманиЕвропа и най вече България тихомълком заробват[/quote]

    Руските патриоти Атака и БКП направиха коалиция с ДПС. Последната без никакво съмнение е главно циганска (далеч по-малко турска), но и откровено мюсюлманска партия. Освен че са крадливи, точно като неинтегрирания си електорат от Столипиново, който прави т. нар. антипротести докато любимия съветски гражданин Съсела се целува с Лютивия.
    Важното е да пише, нали? Мисленето е за партийния секретар :-)
    Я да питам - взе ли си "путевка на Криму"? М? Рашистите организират туризъм :-) Има и програма за сафари в Донецк - дават истинско оръжие, "обмундирват" те и те пускат да убиваш "укропи". Къде по-завладяващо то скучно сафари в Кения! И всичко това в континентална Еворпа. Чудеса. Где сила брат?

    Нередност?
  • 7
    effi avatar :-|
    иван
    • - 12
    • + 8

    До коментар [#6] от "misho73":

    В три поста - куп лъжи. Предполагам, че руснаците нещо не са ти додали, та им си сърдит. "Сърдит Петко - празна му торбичка"! А твоята - и покъсана от мъдрите анализи на Гълъбов-Пижонин.

    Нередност?
  • 8
    krokodila_gena avatar :-?
    Гражданин
    • - 10
    • + 6

    [quote#4:"misho73"]Като гледам ужаса в Донбас, както и цялостното обедняване на Украйна (пък и на Русия), все си мисля че ГМО-то ми е най-малкия проблем. Със сигурност е по-добре, отколкото да живееш вече година в мазето, без ток, докато "доброволци" те "спасяват". [/quote] ------------------------------------По принцип не се занимавам с американски грантополучатели- прочетох преди дни в една статия на вестник 24 часа, че на някои "коментатори" им плащали от 2 до 7 левчета на коментар?!?:):):) Но не зная за какво ще дават 1 евро за такива коментари? Явно са, или много богати колонизаторите, или страх ги тресе за да плащат такива БАДЕВА пари?!???:):):)

    Нередност?
  • 9
    simo87 avatar :-|
    simo87
    • - 7
    • + 9

    До коментар [#2] от "wanderer":

    Еее, не разваляй купона така. Виж ги евродупетатите и "предприемачите" как яростно и страстно защитават търговското споразумение между САЩ и ЕС... Имало дребни детайли... А не беше ли дяволът в детайлите? Не на това Споразумение, на първо място, защото се случва тайно и непрозрачно. А щом се случва така, значи в него има нещо много съмнително и неизгодно за хората. Големите губещи ще са гражданите, а големите печеливши - корпорациите.

    А Гълъбов доскоро го уважавах, но след подобни глупости, след подобно пропагандиране и подстрекаване към на практика война с Русия, ми падна сериозно в очите.

    Ясно е и откъде Муув.бг черпи ресурси за съществуването си. Хубавото е, че нямат никаква обществена подкрепа.

    Нередност?
  • 10
    simo87 avatar :-P
    simo87
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#8] от "Гражданин":

    За нула време Мишо заработи от 6 до 21 лева, ако е вярна информацията за цената на коментара. Защото нямам съмнение, че зад такава ярост и пропагандиране стоят пари.

    Нередност?
Нов коментар