България а-ха и да нападне Македония

Или как работи руската машина за пропаганда и дезинформация

Протест в Скопие, Македония за оставката на Никола Груевски.
Протест в Скопие, Македония за оставката на Никола Груевски.
Протест в Скопие, Македония за оставката на Никола Груевски.    ©  Георги Кожухаров
Протест в Скопие, Македония за оставката на Никола Груевски.    ©  Георги Кожухаров
В България твърденията на премиера Бойко Борисов, че по границата в Македония ще бъдат разположени армейски части може и да предизвикват насмешка. Но в подземията на сградата на "Зубовски булевард" 4 в Москва, това явно е било повод за трескава активност. Вероятно някъде там е родена и конспирацията, че разполагането на войници по границата с Македония (което е невярно) вече повдига въпроси дали пък България не се готви да анексира страната. Само два дни след появата на медийната спекулация това стана и официалната позиция на Кремъл. Пред Съвета на федерацията на Русия, министърът на външните работи на страната Сергей Лавров заяви, че "вече се изказват даже и идеи защо да не я разчленим: да дадем част на Албания, а част на България".

Коментарът беше публикуван в сайта на sputniknews (с централа на споменатия по-горе булевард) - агенцията, която е новото пропагандно лице на Русия. Тя замени за чужбина РИА "Новости", която явно не се справяше със задачата - служителите й си мислеха, че са по-скоро журналисти. Вместо това sputniknews е поел задачата да засенчи някогашния ТАСС и публикува откровена пропаганда и контрадезинформация.

Текстът "Какво се подготвя по българо-македонската граница?" е класика в жанра. Той е подписан от външен автор (да не би да излезе, че агенцията лъже) - Андрю Корибко, който често се позовава сам на себе си, посочва източници, които са или самата sputniknews или които след по-детайлно вглеждане всъщност казват нещо съвсем различно. Например, според автора, ЕС е упълномощил България да говори от името на евросъюза, което първо е невярно (а и смешно за тези, които познават поне малко динамиката на Брюксел) и второ посоченият от него източник казва нещо съвсем друго.

И за да няма нищо случайно, след като Корибко написа на 24 април, че кризата в Македония е опит за спиране на "Турски поток", тезата бе подхваната от pravda.ru и regnum.ru, и повторена от всички, които се изявяват като рупори на руската гледна точка, накрая това стана и официална линия на Кремъл (не че е измислена там, анализаторите го твърдят). 

Малко по-късно същото се повтори и с настоящата статия. След като тя беше подета от македонски и сръбски медии, това стана и официалната позиция на Москва.

По-долу можете да прочетете превод на "Какво се подготвя по българо-македонската граница? на Андрю Корибко.

допълнено на 21 май

Какво се мъти по българо-македонската граница?

Андрю Корибко

Решението на България да изпрати войници на македонската граница повдига някои силно притеснителни въпроси относно истинските й намерения към държава, която българите са окупирали през не толкова далечната Втора световна война.

България обяви решението да засили присъствието по границата с Македония миналата седмица, в резултат на терористичното нападение в Куманово и с публичната заявка, че трябва да се защити от евентуално терористично проникване (без значение, че Източна Македония никога в историята си до сега не се е сблъсквала с този проблем) и трябва да се подготви за (малко вероятната) възможност 90 хиляди македонци с български паспорт да избягат през границата.

Подозрения относно намеренията на България бяха повдигнати от самото начало, но сега други събития и изказвания, идващи от страната, явно потвърждават това, което наистина стои зад привидно загадъчния ход.

Възможно е България, с безусловната подкрепа на САЩ и ЕС, да се опитва да възстанови своите де-факто претенции над територията и народа на Република Македония, като средство за допълнителна дестабилизация на страната, предотвратявайки руския проект "Балкански поток" [така е в оригинала - бел. ред.], и отвличайки вниманието от собствените си вътрешни неуредици.

Ето и последните развития

Разговори за анексация: 

Изпращането на повече войски към българо-македонската граница не се случи случайно, тъй като някои вътрешни интереси отдавна натискат София да се намеси в местните и държавните дела на своята съседка. Вземете за пример директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който провокативно намекна [в интерес на истината този път Димитров всъщност беше въздържан и не казва това - бел. ред.], че България може да бъде изправена пред избора отново да анексира своето бившо завоевание от фашистката ера, в случай, че българите с двойно гражданство в Македония го поискат.

Следва да се отбележи, че той отправи своя призив половин седмица преди струпването на българско военно присъствие по границата с Македония, така че е възможно тази влиятелна и добре позната академична и културна личност да е оказала влияние върху това решение.

Освен това Димитров е широко познат с радикалните си анти-македонски възгледи, след като дори стигна дотам да публикува книга, в която твърди, че международно признатата съседка на страната му е наистина част от Велика България и че не съществува такова нещо като Македония, македонци, или македонски език.

Пряка политическа намеса:

Загрижеността за влиянието на България над вътрешната криза в Македония стигна критична точка в неделя, когато бившият български премиер и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев присъства на прокламирането на Цветната революция и надъхваше анти-правителствената тълпа като говори както на английски, така и на български.

По време на своята реч, той изобщо не спомена думата "македонци", като по този начин извърши обичайната расова обида отстрана на българите, които отказват да признаят съществуването на етническата принадлежност "македонец". Още по-стряскащото беше обаче, че той имаше наглостта да го направи от подиума, като висок гост на "опозицията" на Цветната революция, показвайки, че нито той, нито неговите домакини имат и най-малката грижа за проблема, който формира сърцевината на идентичността на тази страна.

Кукловодството:

И накрая, показателно е също и че българският външен министър Даниел Митов беше избран да обяви плановете на ЕС за създаване на единен подход към македонската криза [не е вярно - бел. ред.]. Това подсказва, че Брюксел взима съзнателно решение да се възползва от българската, доказана в историята, националистическа нагласа спрямо Македония, като я коронясва за пълномощник-кукловод на Запада.

Такова признание вероятно само ще окуражи България и националистическите сили, които действат в нейното правителство и общество; този изчислен ход сега увеличава натиска върху Македония откъм досега спокойната и стабилна източната граница на страната, който, в комбинация с идващия натиск от Албания, създава политическо сдружение срещу демократично избраното и законно правителство. История на хегемония

В исторически план България се е опитвала да доминира физически Македония и да изтрие всякакви препратки към македонците като етническа група, и това се е случвало поне три пъти през последния век:

Втората балканска война:

По-малко от месец след като Балканската лига на Черна гора, Сърбия, България и Гърция освобождава значителна част от полуострова от Османски контрол, България предава своите съюзници и се опитва да завладее придобитите от тях територии на 29 юни 1913.

Една от основните цели на София е да изтика Сърбия от територията, на която днес се намира Република Македония, и да анексира страната като част от Велика България. Въпреки, че продължилата месец кампания се проваля, България не губи експанзионистичните си намерения, които се пробуждат отново по време на Първата световна война.

Първата световна война:

Неутолимата амбиция на България за сръбска и гръцка територии е най-важната причина, поради която страната избира да застане зад Централните сили по време на войната. Това й дава възможността да окупира Македония и да я направи част от Велика България. Историческата трагедия на македонците продължава до есента на 1918 г., когато страната им е освободена от български контрол за следващите две десетилетия.

Втората световна война:

На Балканите историята намира странни начини да се повтаря постоянно и последната световна катастрофа доказва това. България се присъединява към нацистка Германия, отчасти заради нестихващото й желание да доминира Македония, и малко след като Хитлер побеждава Югославия през април 1941 г., тя изпраща войска, която да анексира заветната територия. Македонците гордо се съпротивляват, като така започва тяхната Национално-освободителна война срещу окупаторите, която продължава до пълното изтикване на нацистките и български войници от земята им.

Днешният контекст

В момента България е в много лоша форма - както икономически, така и политически. Тя държи незавидния рекорд за най-бедна страна в ЕС, а стотици хиляди души живеят като икономически мигранти в Западна Европа.

Българското правителство също е нестабилно, в него често се случват рокади и се подават оставки. Премиерът Бойко Борисов се върна на власт през ноември, като от тогава е заел отявлена анти-руска позиция.

Всъщност, причината, заради която Русия трябваше да изостави проекта "Южен Поток" и да го замени съответно с "Турски" и "Балкански поток" бе, че правителството на Борисов, както и предишното, застанаха упорито зад Брюксел и неговия рестриктивен Трети eнергиен пакет.

По обясними причини българските граждани са разстроени от прекратяването на финансирането, защото тяхната обедняла държава изведнъж загуби милиaрди долари инвестиции и транзитни печалби. Анкета, направена по поръчка на "Спутник" показа, че 64% от българите мислят, че този ход ще има негативен ефект върху икономиката на тяхната страна, а 66% от тях вярват, че страната, а не Европейската комисия трябва да има последната дума по въпроса дали на Русия е трябвало да бъде позволено да построи газопровода.

Изправен пред общественото недоволство, предизвикано от икономически самоубийствените анти-руски политики на правителството му, Борисов се е почувствал принуден да защити управлението си. Той прави това, като отвлича гражданското внимание от проблемите в страната към външна криза, а от там следва и агресивната българска позиция и засилващият се, шумен национализъм по отношение на Македония.

Има вероятност възраждащият се национализъм в България да е насърчаван от Запада, който изглежда е обещал да си затваря очите към подобна нападателна риторика в замяна на позицията на страната срещу "Южен поток". Все пак Брюксел не предложи никаква реална икономическа помощ, която да запълни огромната инвестиционна загуба, претърпяна от страната след края на "Южен поток". Много е вероятно вместо това на страната да са дадени други, нематериални придобивки, като например "карт бланш" за националистически лозунги.

Нещо повече - като се връща в ролята си на един от най-обезпокоителните играчи на Балканите, България помага на Запада да постигне една от ключовите си геополитически цели - да дестабилизира свързания с Македония проект "Балкански поток". Комбинираната опасност от страна на Велика Албания и Велика България тежи над политическите лидери на Македония. Те се оказват позиционирани между две псевдо-експанзивни сили, който явно виждат в разкъсването на обединена, мултикултурна Македония свои национални интереси.

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rxb1418346119385170 avatar :-|
    Nikolai Tsekov
    • - 13
    • + 188

    да, и Гьобелс би се засрамил от подобно долнопробно писание. Всъщност Гьобелс е казвал главно истини и не се е крил да назове нещата с истинските им имена като клането в Катин, атентата срещу Хитлер и дивашката същност на колещата, изнасилваща и грабеща Червена армия. Просто е предсказал, какво ще се случи с Европа след нахлуването на болшевишките орди...

    Нередност?
  • 2
    philipotel avatar :-P
    Durruti
    • - 119
    • + 29

    Мдаа, взема се някакво изказване или безспорен факт, след което се хиперболизира и се носят от всякакви кладенци вода, за да се наложат някакви не особено рационални внушения. Всичко това се гарнира с манипулативен и тежко едностранчив прочит на исторически факти. Като цяло - тъпа пропаганда. Но откъде ли ми е толкова познато? А, да - от две трети от статиите за Русия в българската демократична преса :) В издания като Дневник, Офнюз и Клуб Зъ процента достига 100%, за да се поддържа тонуса на форумните агитки. Така че тези пози на възмущение са леко комични. Като така пламенно си се наредил на първа линия в пропагандната война между големите атове, като нищо можеш да очакваш някой къч да засегне и теб. В случая по-скоро трябва да се замислим защо братята македонци приемат така радушно иначе нелепата теория на автора, както се вижда от коментарите под оригиналната статия. И най-вече какво може да се направи по въпроса - например да не се дава официална трибуна за изява на лаладжии като Божко Димитров, телевизионния професор

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 7
    • + 111

    Аналогията с действията и начина на говорене около анексията на Крим е повече от очевидна. Дали с това се цели постигане на убедителност пред овчедушния руски читател или се търси внушението "ето и те правят като нас, но ни нападат, че го направихме" не е ясно. Не допускам, че някой извън Русия може да приеме насериозно подобни писания, затова мисля, че този буламач е по скоро за вътрешна консумация на руския медиен пазар. Такива статии не трябва да ни оставят равнодушни. Те показват безскрупулния и крайно неетичен начин на действие на руската пропагандна машина. По аналогия на този материал можем да съдим и за достоверността на останалите "новини" и "репортажи" на руските медии. В същото време не трябва да се заблуждаме, че Русия активно внушава конфликт както межу себе си и "останалите" така и между членовете на различни съюзи. Дано съм лош пророк, но наблюдавайки мощните процеси, които се стимулират вътре в Русия и активните пропагандни мероприятия извън Русия стигам до извода, че това е една мащабна мобилизация за реален военен конфликт най-вероятно под формата на "окупирам и държа чрез заплаха за ядрена ескалация докато всички свикнат с мисълта за новото положение". Според мен, анексията на Крим беше само малък тест в тази насока. Не случайно се изпращат стратегически бомбандировачи да обикалят по границите на големите държави. Основната цел на такова действие е демонстрация на възможности. Току виж някой вземе, че не повярва на сериозността на заплахите както не вярват на Северна Корея. Един въпрос, на който все още не намирам отговор е защо в руската пропагадна се прави толкова тясна асоциация с Втората Световна Война? Защо се борави с категории и аналогии с един конфликт отпреди 70 години?

    Нередност?
  • 5
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 25
    • + 51

    Бойко все бърза да говори, преди да е помислил и да се е посъветвал. И е дал повод на скъпите руски пропагандисти да ни чернят. И кво става? Ние си обичкаме Русия, русите и рускиниге и това ни се вменява за дълг! Но това изглежда е едностранна любов. Какво е бъдешето на любовта?

    Нередност?
  • 6
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 115
    • + 6

    Никой да не говори лошо за Русия! Тя е нашата опора...и бъдеще.

    Нередност?
  • 7
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 37
    • + 20

    До коментар [#3] от "kratun.ko":

    Да, обаче! Нашите медии поднасят САМО писанията на рускит СМИ! Особено по украинската тема. На какво ли се дължи?

    Нередност?
  • 8
    soul avatar :-|
    soul
    • - 10
    • + 145

    Злобни , лъжливи коментари доказващи че, Русия е силно разгневена от опитите за независима българска политика, а публиката там перфектно зомбирана за да преглъща всякакви бълвочи.Смешни, жалки но и опасни!

    Нередност?
  • 9
    balla avatar :-P
    Ел Бала
    • - 10
    • + 151

    Братушките пропагандират, че подобно на тях ще тръгнем да "защитаваме" българите в Македония, както те "защитават" руснаците в Украйна...Ще трябва да ги разочароваме, нямаме нито ядрена мощ, нито нафта, нито злато, нито джудже диктатор

    Нередност?
  • 10
    iak avatar :-|
    iak
    • - 7
    • + 146

    Няма по-тъпо племе от руснаците. Да притежаваш 30 % от всички ресурси на земята и стандарта ти на живот да е по нисък от българския (България -страна оглозгана до основи от червените скакалци).
    При 12 тата война с Турция завземат територия на която живее българският народ и за да го държът в подчинение обявяват "освобождението" .Е да ама в момента в който "освободените" българи решават да проявят н езависима политика разчленяват България, изпращат сърбите да ни забият нож в гърба и създават "македонската нация"
    Слава богу, че живеем в 21 век и сме в ЕС и НАТО и спокойно можем да се смеем на пропагандата им на ниво примати, каквито те са.

    Но трябва сериозно да се замислим какво би било, ако бяхме извън ЕС и НАТО?.........................................Украйна ни е пред очите .... във всяко едно отношение

    Нередност?
Нов коментар