🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Теория и практика на хибридната война

За какви конфликти трябва да се готви България през следващите години

Използването на т.нар. "зелени човечета" - военни формирования без опознавателни знаци, се превърна в символ на "хибридната война".
Използването на т.нар. "зелени човечета" - военни формирования без опознавателни знаци, се превърна в символ на "хибридната война".
Използването на т.нар. "зелени човечета" - военни формирования без опознавателни знаци, се превърна в символ на "хибридната война".    ©  reuters
Използването на т.нар. "зелени човечета" - военни формирования без опознавателни знаци, се превърна в символ на "хибридната война".    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Войната е продължение на политиката с други средства", гласи може би най-известната сентенция на Карл фон Клаузевиц – един от най-авторитетните военни теоретици на на ХIХ век. Близо 200 години по-късно, когато все по-рядко наблюдаваме преки въоръжени сблъсъци между редовни армии на национални държави, въпросната теза на талантливия пруски генерал вече важи с пълна сила, дори ако бъде обърната на 180 градуса. В съвременността границите между войната и мира все повече се размиват, а анексирането на Крим и провокирането на сепаратистко въстание в Югоизточна Украйна през последната половин година са най-добрият пример, който онагледява това.

Анализаторите в сферата на сигурността обозначават този тип конфликти със сравнително новото наименование "хибридна война". Въпросният термин придоби популярност и у нас покрай провокиралия словесна буря стратегически документ "Визия: Бъгария в НАТО и в европейската отбрана 2020". "Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България", пише в първоначалния вариант на концепцията, лансирана от служебния военен министър Велизар Шаламанов. Впоследствие от визията беше изхвърлена частта за информационната война, а естеството на хибридните конфликти беше маркирано само в едно изречение.

Война 3.0

Какво всъщност представлява "хибридната заплаха"? Много хора бързат да поставят знак на равенство между нея и "асиметричната война". На практика обаче хибридният подход е следващата стъпка в еволюцията на въоръжените конфликти. За нея започва да се говори някъде в средата на миналото десетилетие по повод Втората ливанска война между Израел и организацията "Хизбула". Този тип конфликти, от една страна, съчетават конвенционални и партизански методи на водене на бойни действия, а от друга използват военни и невоенни средства за постигане на поставените политически цели.

Частичното прилагане на хибридни тактики не е ново. Масовото им обаче нараства експоненциално след края на студената война, когато в повечето случаи воденето на агресивна конвенционална война в крайна смета води до катастрофални последствия за нападащата държава. Затова в много от случаите недържавни формирования – партизани, терористични организации, революционери, сепаратисти - се използват като камуфлаж от страната - организатор на хибридната атака. "Използването на войски без национални униформи, така наречените "малки зелени човечета" - и може би най-невероятният информационен блицкриг, който сме виждали в историята на информационната война, бяха част от първата вълна на руското нахлуване в Украйна", казва по този повод командващият на натовските сили в Европа ген. Филип Брийдлав. Той лансира тезата, че съюзническата отбранителна концепция трябва да действа и при атака от паравоенни части, както и при кибер нападения.

Както и асиметричната, хибридната война няма ясно очертана "фронтова линия" и води с всички военни и невоенни средства на няколко условни бойни полета – в конфликтната зона, в редиците на нейното население (което се използва като камуфлаж и щит), сред населението "у дома" (борба за обществена поддръжка в подкрепа на кампанията, пропагандиране на омраза към врага, елиминиране на вътрешната опозиция и т.н.) и на ниво международна общност, където се търси легитимност. "Имаме хибридна война, когато една страна или недържавен "актьор" са склонни да използват едновременно целия набор от средства, с които разполагат. Това включва редовна армия, партизански действия и инструменти за психологическо влияние върху възприятието на хората и на тези, които ръководят другата страна", коментира за "Капитал" доц. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната и анализатор в сферата на сигурността. "Сега дойде моментът, когато виждаме, образно казано, "нещо по средата" на конвенционалната и асиметричната война. Например организации като "Хамас" и "Хизбула" едновременно търсят политическо представителство, но не са държава. Те обаче използват някакви средства за постигане на политическо представителство и функции тип държава, като създават формирования, които имат някакви черти на държавна армия. От друга страна обаче, са склонни да използват терористични тактики и инструменти, както и да действат по скрит начин. Това, което видяхме през последните месеци, показва, че и някои държави са склонни да използват по-широк набор от инструменти, за да постигат своите политически цели", продължава Тагарев.

"Горещ" мир

Може би най-важната характеристика на хибридната война е съчетаването на военни и невоенни действия за постигането на поставените цели. Така държавата - обект на агресия, до последния момент трудно може да каже с достатъчна увереност дали срещу нея се води координирана офанзива или не. А дори и да е наясно с това, скритият характер на хибридните тактики не й дават достатъчно легално основание да отвърне със сила или да иска помощ от своите съюзници (в случая с натовските държави – да активира колективната отбрана по силата на член 5 от устава на алианса). Трябва да се отбележи също така, че използването на невоенни средства за натиск и налагане на политическа воля над друга държава не означава непременно, че тези действия имат за цел да провокират някаква форма въоръжен конфликт, а не са просто агресивна дипломация.

Размитата граница между мира и войната всъщност е най-опасното оръжие на хибридните заплахи. "Въпросът е да не започнем да използваме твърде свободно термина война. Ако вземем частния случай с Русия, тя има своите интереси в ЕС и НАТО. Най-общо казано, идеята е да провокира разнобой в двете организации. Но да кажем, че прокарването на тези интереси означава война, би значело да изпаднем в параноя и хората да спрат да правят разлика кое какво е", коментира по този повод Тодор Тагарев. Бившият служебен министър поставя ясна граница кога една подобна потенциална заплаха еволюира в реален конфликт. "Когато говорим за хибридна война, това означава, че този, който ни противостои, все пак използва и армия. Шпионажът например не означава задължително война. Когато пък става дума за кибер сигурност, проблемът е, че ако наблюдаваме подобни атаки, трябва да сме наясно доколко те преследват военни цели и имат характеристиките на въоръжено нападение. За момента се приема, че оценката е на база на резултата – когато има унищожаване на физическа инфраструктура и/или човешки живот", добавя той. И обобщава: "Тогава, когато говорим за икономическо, финансово и политическо влияние, спонсориране на политически партии и политически инженеринг, който се прави от друга държава, аз бих избягвал термина война. Просто държавата и специалните служби трябва да действат по отговорния начин и да свършат това, за което им се плаща. А не да ходят да проверяват търговете за детски градини в Тетевен."

Скритата ескалация на хибридните заплахи до реални въоръжени конфликти съвсем логично води до извода, че ключовият елемент за противодействието им са тайните служби и в частност контраразузнаването. Именно тяхна задача е да добиват информация кога чужди държави незаконно се намесват във вътрешните работи, като инфилтрират свои агенти на възлови места в политическия и икономическия живот и манипулират взимането на държавнически решения. В случая с България структурата, която би трябвало да се занимава с това, е ДАНС. Или, казано с други думи, организацията, която, след като не бе оглавена от "успелия млад мъж на 33" Делян Пеевски, сега се ръководи от също близкия до ДПС Владимир Писанчев...

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    belkalpakoff avatar :-P
    Бѣлкалпаковъ
    • - 29
    • + 18

    А ето и руската гледна точка по въпроса:

    http://lurkmore.to/%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8B%D0%B5_%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8

    Нередност?
  • 2
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 54
    • + 33

    Много едностранно.
    Тези методи се използват от всички сега!
    Ако се подредят по скала ,то Пред Русия са много повече.
    Сакалата би изглеждала така
    1-Англия
    2-САЩ
    3-Суадитска арабия
    И в последната група са всички останали!

    Но най-страшни са ЖЪЛТИТЕ ЧОВЕЧЕТА.
    Защото , защото те не убиват веднага , а бавно и продължително.
    И накрая ще колиничиш за хляба си!
    Но никой не го вижда това ,защото те са много добре маскирани.
    А се и иска да можеш да гледаш от по високо, а повечето от нас така са се уяли ,че и очите си не отварят!

    Нередност?
  • 3
    kanasubigi avatar :-|
    Канасубиги
    • - 1
    • + 71

    "Тогава, когато говорим за икономическо, финансово и политическо влияние, спонсориране на политически партии и политически инженеринг, който се прави от друга държава, аз бих избягвал термина война. Просто държавата и специалните служби трябва да действат по отговорния начин и да свършат това, за което им се плаща. А не да ходят да проверяват търговете за детски градини в Тетевен."

    Есенцията!

    Нередност?
  • 4
    pipera avatar :-|
    Пипера е много лют
    • - 3
    • + 58

    ДАНС трябва да се закрие, поради непригодност и да се създаде изцяло нова контра-разузнавателна служба, която да се отърси от всякакви МВР-функции и да се заеме оперативно с неутрализиране на чужди шпиони и терористи.

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog
    • - 8
    • + 18

    До коментар [#3] от "Канасубиги": ≪"Тогава, когато говорим за икономическо, финансово и политическо влияние, спонсориране на политически партии и политически инженеринг, който се прави от друга държава, аз бих избягвал термина война. Просто държавата и специалните служби трябва да действат по отговорния начин и да свършат това, за което им се плаща. А не да ходят да проверяват търговете за детски градини в Тетевен."≫

    Точно така. Въпросът обаче е: Нима в генералния ни щаб няма някой, който да разбира тези неща и да ги обясни на ястреба Шаламанов, който тотално бърка корупционната чуждестранна заплаха с военната? И друг, който да обясни на многомъдрите ни политици, че масовото участие на граждани с двойно гражданство от една голяма съседна държава в българските парламентарни и местни избори е една такава част от хибридната война за политическо влияние на чужда, и то тръгнала към засилване на радикалния ислямизъм държава, върху българската политика?

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 1
    • + 23

    "В случая с България структурата, която би трябвало да се занимава с това, е ДАНС. Или, казано с други думи, организацията, която, след като не бе оглавена от "успелия млад мъж на 33" Делян Пеевски, сега се ръководи от също близкия до ДПС Владимир Писанчев..."


    Слава богу, че поне в края на статията е загатнато кой всъщност води хибридна война срещу България и кой заплашва съществуването и като независима държава.

    Нередност?
  • 7
    high_heels avatar :-|
    Cherrie
    • - 7
    • + 16

    България не гледа в правилната посока на заплаха, или на определени кръгове се плаща, за да наставляват стадото да не гледа в правилната посока.
    Днес Местан е ходил да раболепничи на неоосманиста Ердоган. От приятелския,съюзнически в НАТО огън, най ще ни боли.

    Нередност?
  • 9
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 3

    До коментар [#4] от "Пипера е много лют":

    Много си прав. Лошото е че пак същите к...ви ще го правят.

    Нередност?
  • 10
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#5] от "glog":

    Прав си. НЯМА. НЯМА. И ПАК НЯМА!!!! И няма и да има. Родолюбци НЯМА. Избити са отдавна. А ако случайно се пръкне някой тук, веднага бива ликвидиран с всякакви средства.

    Нередност?
Нов коментар