🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия посреща лидерите от Г-7 с амбициозни цели за климата и растежа

Най-големите световни икономики изключиха скоро връщане на Русия в клуба

Балони с образите на лидерите от Г-7, част от кампания на правозащитната организация ONE в Мюнхен | Reuters
Балони с образите на лидерите от Г-7, част от кампания на правозащитната организация ONE в Мюнхен | Reuters
Балони с образите на лидерите от Г-7, част от кампания на правозащитната организация ONE в Мюнхен | Reuters    ©  Reuters/New York Times
Балони с образите на лидерите от Г-7, част от кампания на правозащитната организация ONE в Мюнхен | Reuters    ©  Reuters/New York Times
Канцлерът Меркел поставя на масата проблемите с германският тероризма и кризата в Украна

Когато за последен път Германия беше домакин на среща на водещите индустриални икономики през 2007 г., Меркел беше сравнително нова фигура на световната политическа сцена. Днес обаче, окуражена от нарастващото влияние на Германия и своя собствен имидж, Меркел отново, както през 2007 г., ще настоява за категорични действия за климатичните промени, пише Washington Post. Този път германският канцлер ще постави на масата за преговори още редица теми: тероризма, Украйна, заплахите за здравето на планетата като вече овладяната епидемия от ебола, както и икономическия ръст и редица търговски споразумения, като за всяка една от тях има амбициозни намерения, коментира американското издание.

Лидерите на САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Япония заседават в неделя и понеделник в замъка Елмау, недалеч от Гармиш-Партенкиркирхен в провинция Бавария.

Баварските власти съобщиха в петък, че са мобилизирани около 17 хил. полицаи от цялата страна, които да пазят реда, предвид очакваните редовни протести на тези форуми, без които не мина и сега. Органите на реда в Австрия са пратили около 2000 полицаи по границата с Германия.

Амбиции за климата

Притисната и от природозащитници, очаква се Меркел да постави темата за климатичните промени на масата за преговори. В нейна статия, публикувана в няколко германски издания на 3 юни, Меркел написа, че "Г-7 трябва да е модел за необходимия преход към нисковъглеродна икономика". По-късно тази години в Париж се провежда климатичната конференция на ООН и седемте най-богати държави в света са изправени пред натиска да отбележат напредък по международните споразумения за климата.

Според Greenpeace страните от Г-7 произвеждат 30% от енергията в света, генерирана от въглища. Затова и те трябва да носят голяма част от отговорността за вредните емисии.

През май тази година Берлин обеща да удвои приноса си към средствата за справяне с климатичните промени до 4 млрд. евро годишно. Общите обещани световни средства са едва 30 млрд. долара, което е далеч от целта от 100 млрд. долара, договорена на срещата в Копенхаген през 2009 г. Природозащитните организации настояват, че на срещата на Г-7 в замъка в Елмау пропастта между обещаното и действителното финансиране трябва да се намали.

В интервю за Sueddeutsche Zeitung Меркел намекна, че ще подкрепи "декарбонизация" - обещание за нула въглеродни емисии. Въпреки съвместните усилия на Германия и Франция обаче все още няма консенсус между всички държави. Най-резервирани са Канада и Япония, САЩ са между тях и останалите четири европейски държави. Позицията на самата Германия пък е отслабена заради забавеното прилагане на мерките за намаляване на зависимостта на въглища, коментира Washington post.

Без Русия в клуба

Лидерите на държавите от Г-7 ще обсъждат евентуално удължаване на санкциите на ЕС над Русия, вероятно с шест месеца, съобщи Reuters в петък, позовавайки се на високопоставен източник от европейските институции. "Мисля, че това е технически въпрос. Ще се обсъди политическата воля за удължаване на санкциите. Не искам да спекулирам за това. Удължаването трябва да е шест месеца, после да се върнем и да видим докъде сме стигнали. Но това не е решение на Г-7. Г-7 няма да сравнява записки за времетраенето", твърди той.

Санкциите на ЕС, наложени на Русия заради намесата й в конфликта в Източна Украйна, изтичат през юли. През март европейските лидери се договориха наказателните мерки да останат в сила, докато споразумението от Минск е напълно приложено, като на практика удължиха действието им до края на годината. Сега обаче предстои да се вземе формалното решение, отбелязва Reuters.

В петък премиерът на Канада Стивън Харпър подчерта, че Русия не принадлежи на Г-7. "На мисля, че Русия на Владимир Путин принадлежи към Г-7. Точка", каза Харпър пред Associated Press. Г-7 изключи Русия от групата на най-големите индустриални държави след анексирането на Крим през март миналата година, но така и не изключи евентуално връщане на Москва обратно в групата при други обстоятелства. Харпър беше на посещение в Украйна в края на миналата седмица, където се срещна с президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк, и заяви, че няма място за помирение с Русия предвид анексирането и подкрепата за сепаратистите в Донбас.

В интервю за DPA Меркел също заяви, че участието на Русия в Г-7 на този е там е "неприемливо".

Миналата седмица в Източна Украйна избухна нова вълна на насилие, след като проруските сепаратисти започнаха офанзива западно от Донецк в предградието Мариинка. Европейският съюз заяви, че тези сблъсъци са били най-тежкото нарушение на споразумението от Минск.

Преди да започнат срещите на Г-7 Меркел се срещна на четири очи с президентът на САЩ Барак Обама, като обсъдената тема е била Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Намеренията на Обама са да задвижи и Транстихоокеанското партньорство, което включва Канада и Япония. Наболелите проблеми с гръцкия дълг със сигурност ще бъдат на масата за преговори, ще се обсъждат ядрените преговори с Иран и напрежението заради споровете за акваториите в Южнокитайско море.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 1

    Че тя Русия никога не е имала място в тоя "клуб". Тя не е била и няма да бъде нормална държава докато народът й не осъзнае, че с диктатура не се живее нормално.

    Нередност?
Нов коментар