🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската икономика се върна към нивата преди кризата

БВП на човек от населението се изравни с началото на 2008 г.

Финансовият министър Джордж Озбърн написа в Twitter, че Великобритания трябва да остане на пътя, който е поела.
Финансовият министър Джордж Озбърн написа в Twitter, че Великобритания трябва да остане на пътя, който е поела.
Финансовият министър Джордж Озбърн написа в Twitter, че Великобритания трябва да остане на пътя, който е поела.    ©  SUZANNE PLUNKETT
Финансовият министър Джордж Озбърн написа в Twitter, че Великобритания трябва да остане на пътя, който е поела.    ©  SUZANNE PLUNKETT

Великобритания записа икономически ръст през второто тримесечие на годината, сочат публикуваните във вторник официални данни, които подхранват дебата за първото вдигане на основната лихва от началото на кризата, съобщи в. Guardian. В доклада си британската статистическа агенция ONS посочва също, че брутният вътрешен продукт на човек от населението днес е "сравнително съпоставим" с този от първото тримесечие на 2008 г., т.е. преди икономическата криза да потопи Великобритания в рецесия.

Резултатите

След забавяне през първото тримесечие на 2015 г. на икономическия ръст до 0.4% първите оценки за ръста през второто тримесечие спрямо предходното са от порядъка на 0.7%, сочат официалните данни. Подобни са и предвижданията на Лондонското сити. Предварителните оценки обаче се базират на едва 40% от всички данни.

С основен принос за ръста е секторът на услугите. Това подхранва страховете, че възстановяването не засяга всички сектори на икономиката. Промишлеността например, чието възстановяване е един от приоритетите на правителството, се е свила с 0.3% спрямо предходното тримесечие.

Вики Редууд, главен икономически анализатор за Великобритания в Capital Economics, коментира пред Guardian, че "очевидно ръстът остава твърде небалансиран. Ръстът на БВП се дължи главно на сектора на услугите, докато строителството остава без промяна, а производството бележи спад. Поне изглежда обаче, че производителността продължава да расте".

Проблеми при производството

Асоциацията на работодателите CBI също подчертава трудностите пред постигане на ръст в производството. "Отделните сектори се представят различно, като производството преживява труден етап, защото силният паунд е спирачка пред продажбите в еврозоната. В същото време еврозоната все още е изправена пред неяснотата около кредита за Гърция", казва Ана Лийч, завеждаща отдела за икономически анализи в CBI.

Въпреки това британският финансов министър Джордж Озбърн съобщи в платформата за микроблогиране Twitter, че данните "показват, че Великобритания е толкова напред с производството на човек от населението, колкото никога досега. Трябва да останем на пътя, по който сме поели".

Секторът на услугите бележи ръст с 0.7%, като допринася с 0.5% за общия ръст на БВП. Производството е добавило 1%, но земеделието се е свило с 0.7% спрямо първите три месеца на годината.

На годишна база британският БВП е нараснал през второто тримесечие с 2.6%. Статистическата агенция посочва също, че БВП през второто тримесечие на 2015 г. е с 5.2% по-висок от пика преди кризата, отбелязан през първото тримесечие на 2008 г. След периода януари - март 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г. британската икономика се е свила с 6%, посочва още ONS.

"Британската икономика сега е с 5.2% по-голяма от пиковото ниво преди кризата, а брутният вътрешен продукт на човек от населението се върна към нивата от началото на 2008 г.", посочва Джеймс Найтли, икономист в ING. "Следователно количествата излишен капацитет на икономиката продължават да се топят. Днес това означава засилен натиск за увеличаване на заплатите и подновяване на тезата, излагана от някои представители на Bank of England, че времето за увеличаване на лихвения процент не е толкова далеч."

Данните на ONS идват по-малко от две седмици след като гуверньорът на Bank of England Марк Карни предупреди, че вдигането на основния лихвен процент "е все по-близо". Икономисти казват, че различни фактори натежават в полза на вдигане на лихвите, включително нулевата инфлация, която е много под поставените от централната банка нива от 2%.

Британската комисия по валутна политика MPC ще даде на 6 август становище по вдигане на лихвата. Очакванията са, че може да има разногласия между деветимата й членове. "Подозираме, че двама от членовете на ΜPC може да гласуват през август за вдигане на лихвата, но има вероятност да не се събере критична маса за това поне до февруари догодина", казва Найтли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yoankata avatar :-|
    yoankata
    • - 6

    Само че доходите не са се върнали на тези нива, а стандарта е хвръкнал доста нагоре. А бе не е розово тук, аз се чудя как да се махна!

    Нередност?
  • 2
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • - 1
    • + 8

    Пари за билет ли нямаш?

    Нередност?
Нов коментар