🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания въвежда данъчни облекчения за малкия бизнес

Корпоративният данък ще намалее до 17% от 2020 г.

Финансовият министър Джордж Озбърн позира с "червеното куфарче" с бюджета, преди да го представи пред депутатите в Лондон
Финансовият министър Джордж Озбърн позира с "червеното куфарче" с бюджета, преди да го представи пред депутатите в Лондон
Финансовият министър Джордж Озбърн позира с "червеното куфарче" с бюджета, преди да го представи пред депутатите в Лондон    ©  STEFAN WERMUTH
Финансовият министър Джордж Озбърн позира с "червеното куфарче" с бюджета, преди да го представи пред депутатите в Лондон    ©  STEFAN WERMUTH

С бюджета за тази година Великобритания взима пари от едрия бизнес и ги насочва към малките компании и данъкоплатците. Така Financial Times обобщи годишното представяне на британските финанси, направено в сряда от министър Джордж Озбърн пред парламента.

По-песимистични очаквания за икономиката

Според изданието обаче този робинхудовски акцент не е най-същественото в бюджета. Много по-важното е, че финансовият министър изрази много повече песимизъм за бъдещето на британската икономика от очаквания.

Правителството ревизира прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт тази година до 2% срещу 2.4% по-рано. През 2017 г. британската икономика ще добави 2.2% вместо по-рано прогнозираните 2.5%. Освен това Лондон очаква да се повишат разходите за финансиране на правителството. Затова Озбърн обяви, че ще затегне правилата, които позволяват на мултинационалните компании да намаляват значително данъците си. За да не изглежда това като война срещу бизнеса, министърът обяви, че от април 2020 г. корпоративният данък ще бъде намален на 17%.

В помощ на малките компании необлагаемият годишен минимум за тях се покачва над два пъти - от сегашните 6000 хил. паунда до 15 хил. Освен това прагът за по-високо облагане ще бъде също увеличен от 18 хил. на 51 хил. паунда. Това означава, че от другия април 600 хил. малки компании в страната няма да плащат никакъв корпоративен данък, посочи Озбърн пред депутатите.

В бюджета, който по думите на министъра е за "следващото поколение", прагът за освобождаване от годишен данък на физически лица се вдига от следващия април на 11 500 паунда. Правителството освен това въвежда доживотна спестовна сметка за британците под 40 години, в която могат да вкарват по 4000 паунда годишно.

По-голям дълг

Пред депутатите Озбърн призна, че е нарушил фискалното правило държавният дълг, измерен като дял от БВП, да намалее тази година. Според министъра през следващите три години дългът ще се увеличава. През фискалната 2016-17 г. страната очаква да заеме от пазарите 55.5 млрд. паунда, а не прогнозираните през ноември 49.9 млрд. Предвижда се и през 2017-18 г. външното финансиране да бъде 38.8 млрд., което е доста повече от предишната прогноза за 24.8 млрд. паунда. Същото важи и за 2018-19 г., където очакванията за външно финансиране се ревизира от 4.6 млрд. на 21.4 млрд. паунда.

Озбърн подчерта, че този бюджет "поставя стабилността на първо място" и ще "подготви" Великобритания за бъдещето. След като приходите намаляха заради забавеното покачване на заплатите и по-слабия ръст от очакваното икономика, финансовият министър обяви допълнително орязване на разходите с 3.5 млрд. паунда през 2019-20 г.

Освен това правителството ще наложи нов "захарен данък" върху газираните напитки. Това според финансовия министър ще помогне в борбата с наднорменото тегло при децата. Очаква се данъкът да донесе 520 млн. паунда тази година, като парите от него ще бъдат насочени за спорт в училищата. Също така се увеличава основната ставка за данък върху застрахователните премии от 9.5% на 10%. Парите от това увеличение ще отидат за справяне с последствията от наводненията в страната.

Основни моменти

Ревизира се прогнозата за растеж на икономиката през 2016 г. от 2.4% до 2%.

От април 2020 г. корпоративният данък се намалява на 17%.

Необлагаемият минимум за малки компании се увеличава от 6 хил. паунда годишно до 15 хил. паунда.

Налага се "данък захар" за газираните безалкохолни напитки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Възхитен съм от здравия разум на британците! Живеят от спекулация и от лондонското сити, но в страната си подпомагат реалната икономика.

    Нередност?
Нов коментар