🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече пари са нужни на ЕК за справяне с бежанската криза

Германският финансов министър призова комисията да поеме лидерска роля в дебата в Европа

На станцията Товарник в Хърватия бежанци чакат за влака. Над 30 хил. души са влезли за последната седмица в най-новата членка на ЕС, след като Унгария затвори границите си.
На станцията Товарник в Хърватия бежанци чакат за влака. Над 30 хил. души са влезли за последната седмица в най-новата членка на ЕС, след като Унгария затвори границите си.
На станцията Товарник в Хърватия бежанци чакат за влака. Над 30 хил. души са влезли за последната седмица в най-новата членка на ЕС, след като Унгария затвори границите си.    ©  Marko Djurica
На станцията Товарник в Хърватия бежанци чакат за влака. Над 30 хил. души са влезли за последната седмица в най-новата членка на ЕС, след като Унгария затвори границите си.    ©  Marko Djurica

Германия призова Европейската комисия да поеме инициативата и ако има нужда от повече пари заради бежанската криза, да започне такъв дебат в Европа. По време на конфeренция за европейския бюджет в Брюксел, германският финансов министър Волфганг Шойбле се обърна към вицепрезидента на Комисията Кристалина Георгиева и заяви, че "моето правителство, а мисля, че и останалите, няма да блокират действията ви, ако поемете инициативата". Шойбле уточни, че под ръководството на ЕК страните-членки може да постигнат съгласие по въпроса за нужните средства. "Това не е германски проблем, а европейски. Но Германия спаси засега образа на Европа, защото ако бяха само снимките от границите, то те са доста срамни", допълни германският финансов министър.

Георгиева потвърди в отговор, че Комисията ще последва това предложение на Шойбле, защото "по време на криза трябва да действаш с всичко, с което разполагаш". Малко по-рано тя уточни, че вече са отделени 5.8 милиарда евро за справяне с кризата от европейския бюджет, като от тях 1.2 милиарда са допълнителни средства, които Комисията е успяла да пренасочи от май насам. "Търсим начин да направим повече", призна Георгиева. 

Малко преди Шойбле, на същата конференция, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също призова за повече средства за справяне със ситуацията, както и за повече хуманност в страните-членки. "Хората спят по улиците в Европа през 2015 г. Септември е. Става студено. Историята ще ни държи отговорни, ако не решим тази криза по човечен и цивилизован начин. Някои затварят граници, а други затварят и сърцата си. Ако си прекосил Средиземноморието в гумена лодка или си избягал от бомбите, една мрежа няма да те спре. Страните се съгласиха да реалокират 40 хиляди души, сега се обсъждат още 120 хиляди. Това значи, че ще има нужда от още средства – както за агенции като Фронтекс, така и за помощ на онези съседни страни, където бежанците са още по-тежко бреме. Дайте ни пари, за да се справим с това", заяви Юнкер.

Според EurActiv на днешната среща на върха на ЕС ще се търси начин да се отделят пари за страните, които са най-засегнати от бежанци, като например Турция. Комисията вече е намерила близо един милиард евро за страната, където се намират близо два милиона бежанци.

Съюз или не съвсем

Предложението на Берлин обаче идва в момент, в който солидарността и единомислието в съюза не са на дневен ред, което пролича и на срещата на вътрешните министри в Брюксел. Въпреки че ЕС най-накрая успя да договори план за разпределение на 120 хил. бежанци, намиращи се в Гърция и Италия, четири държави: Румъния, Унгария, Словакия и Чехия, гласуваха против. Словашкият премиер дори публично обяви, че няма да приеме вота, въпреки че е задължен да го направи по европейското законодателство.

Според добре запознат източник в ЕК бежанската криза е още едно изпитание за европейската солидарност, което за съжаление идва твърде скоро след гръцката такава. "Гръцката драма имаше много ефекти, но може би най-тежкият е вредата, която нанесе на отношенията между държавите. Сега това идва като бензин върху огъня", обясни източникът пред "Капитал".

Според Шойбле, който беше водеща фигура в гръцките преговори, бежанската криза е тестът, който ще докаже че има смисъл от съществуването на ЕС като съюз. "Тези хора ще бъдат товар и за националните бюджети, които ще трябва да ги интегрират. Но истинският отговор трябва да е политически – как контролираме границите си, какво правим с миграцията и как работим за мир в места, където хората нямат надежди." Това, за съжаление, надали ще бъде решено на срещата на върха тази седмица.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mrmarbles avatar :-(
    mrmarbles
    • + 1

    Нова ЕК е нужна за справяне с бежанската криза използвайки наличните пари!

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 4

    Не, нужна е сила и решителност.

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 2

    необходима е ясна дефиниция на състава на мигрантите, което продължава да не се прави на европейско равнище достатъчно видимо, а вместо това непрекъснато се внушава за отговорност към бежанците. Това е погрешно и ще ни доведе до скрита атомна бомба не след дълго. Простото разпределяне на вече влезлите без ясна методика за тяхното определяне като отделни казуси е неработещо, по-скоро прилича на евробюрократичен подход на чиновници, които не излизат от кабинетите си в Брюксел.

    Нередност?
  • 4
    staska avatar :-?
    staska
    • + 2

    Повече пари? Да не свършиха патроните?

    Нередност?
  • 5
    demos avatar :-|
    demos
    • + 2

    Защо,най-бедната срана в ЕС-България,трябва да плаща на тези,които вече са спасили главите си от ятагана и които искат да живеят "по-добър живот,да дадат по-добро бъдеще на децата си"?Много от тях имат пари-личи по скъпите вещи,които притежават и хилядите евро,които дават на трафикантие,докато има българи,които едва връзват двата края,нямат свое жилище и работа,и които трябва да заделят пари,за издръжка на милиони,бягащи от бедността,напиращи към луксозен живот в богатия ЕС?

    Нередност?
Нов коментар