🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България не е искала да е център за бежанци, събитията я правят такъв

Как едно изречение на Ангела Меркел предизвика объркване в София

Вчера премиерът Бойко Борисов пусна във Фейсбук профила си снимки от срещата на върха на ЕС, на която стои до германския канцлер Ангела Меркел.
Вчера премиерът Бойко Борисов пусна във Фейсбук профила си снимки от срещата на върха на ЕС, на която стои до германския канцлер Ангела Меркел.
Вчера премиерът Бойко Борисов пусна във Фейсбук профила си снимки от срещата на върха на ЕС, на която стои до германския канцлер Ангела Меркел.    ©  Фейсбук на Бойко Борисов
Вчера премиерът Бойко Борисов пусна във Фейсбук профила си снимки от срещата на върха на ЕС, на която стои до германския канцлер Ангела Меркел.    ©  Фейсбук на Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е поискала да бъде разпределителен център ("гореща точка") за бежанци. Това твърдение беше предадено от редица български медии като изказване на германския канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на ЕС вчера. На фона на приетото решение от съюза да отвори центрове за бежанци във "фронтовите държави", новината дойде напълно неочаквано.

Нещата не стоят точно така, оказва се. На самата среща не е ставало дума, че България ще отваря такъв център, а че при нужда ще трябва да го направим, за да получим европейска подкрепа. (Какво точно представлява подобен център - виж в карето.) Според източник, запознат с разговорите, премиерът Бойко Борисов е уточнил на срещата на върха, че България също е гранична държава и изпитва силен натиск, който със застудяването и съответно замирането на канала през Средиземноморието, се очаква да нарасне. Във връзка с това България е казала, че при нужда иска помощ, подобна на тази, която ще получат Италия и Гърция - при регистрацията, приемането и обработването на документите на бежанците. За да получи такава обаче, е необходимо да създаде разпределителен център, в който да регистрира всички пристигнали бежанци.

Самият Борисов днес уточни думите си. "Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница. По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Опитах се максимално да защитя интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България", коментира премиерът на конференция в четвъртък, на която беше отишъл специално, за да разясни новината за евентуалния разпределителен център. След срещата на върха снощи нямаше официално изказване от българското правителство. 

Истинският цитат на Меркел също е малко по-различен. "Става въпрос за "горещи точки" в Гърция и Италия. България обърна внимание, че също има външна граница с Турция и че също е поставена под голям натиск от бежанската вълна", заяви тя по време на снощната пресконферецния. И добави: "Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи абсолютно същата подкрепа и абсолютно същата помощ от европейските институции и агенции каквато получават Италия и Гърция."

От изказването й стана ясно още, че ЕС не е карала България да създаде такъв център. Според Меркел, страната ни е казала: "Имаме проблем. Защо не и ние?", а според източниците на "Капитал", това е обобщение на изказването на Борисов, в което е ставало дума за финансовото и ресурно съдействие, оказвано на Италия и Гърция, не за откриването на център.

По данни на Държавната агенция за бежанците потърсилите закрила в България от началото на 2015 г. до края на юли са 10 664 - близо толкова, колкото през цялата минала година (11 081).

 

Какво представляват "горещите точки"

"Горещите точки", които засега ще бъдат разкрити само в Италия и Гърция, не са центрове за задържане или подслон, а екипи за подкрепа на европейски институции, които работят по миграционните въпроси и граничния контрол. Това обясни в четвъртък говорителят на ЕК Наташа Берто, цитирана от БТА. В държавите, в които ще има такива "горещи точки", ще бъдат изпратени екипи на Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, които ще работят в сътрудничество с местните власти. Идеята е тези екипи да са в помощ на най-критичните места, където пристигат най-много мигранти. Те ще помагат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в ЕС, както и ще организират експулсирането на онези, които не отговарят на условията за получаване на убежище. "Горещите точки" ще обработват информацията за 160-те хиляди мигранти, които страните-членки се договориха да разселят по квотната система на ЕК.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sarssaraktos avatar :-?
    Sars Saraktos
    • - 33
    • + 37

    Има по-добър пример - Виктор Орбан - с оградите, жандармерията и войските по границата на Унгария. Нашият умник (в обратния смисъл на думата) трябва да направи същото по турската граница или ще го изритаме този път окончателно.... И повече няма да дадем властта на предателски и антибългарски партии като ГЕРБ, БСП и кукловодът им ДПС. Ще направим здраво правителство от Патриотичния фронт + Атака + крайнодесни националисти и България ще стане втората Унгария. Само търсим наш Орбан.

    Нередност?
  • 3
    peternikolow avatar :-?
    Петър Николов
    • - 5
    • + 17

    Мда... точно преди изборите ли бе...

    Нов коз във ръцете на противниците

    Нередност?
  • 4
    plamenhristov5 avatar :-P
    plamenhristov5
    • - 8
    • + 27

    учете чужди езици, ще ви трябват....

    Нередност?
  • 5
    clwnjester avatar :-|
    clwnjester
    • - 7
    • + 14

    Че нека пратят Фронтекс, Европол и да дадат пари. Какъв е проблема щом няма да ги подслоняваме и храним и ще си се разпределят по Европейските квоти? Тя оградата си стои, ако тръгнат маса имигранти, по-добре да сме подготвени. Това е и добра стъпка към Шенген.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 15

    Не ефатално, чеБорисов не знае езици, лошото е, че не знае какво гоаори.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    gogo2011 avatar :-|
    gogo2011
    • - 1
    • + 8

    Не е искала, но ще поиска. Имаме си достатъчно алчни душици, които при мисълта за милиони помощ, се подмокрят.

    Нередност?
  • 8
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 2
    • + 13

    В карето по горе за "горещите точки" са написани лаически разсъждения на хора които не разбират за какво става дума.
    1. Не съществува юридическа дефиниция за "гореща точка" нито в ЕС нито в българското законодателство. Фактически става дума за регистрационни и разпределителни центрове на нелегални имигранти и истински бежанци.
    2. Има ключов въпрос, който нито една страна от ЕС не може да реши - установяването на самоличността и всички мълчат по този въпрос.
    3. На практика, т.нар. "горещи точки" са изключително опасна за България идея.
    4. Всяка държава печели или страда от географското си положение. Италия и Гърция печелят от Средиземно море - туризъм, търговия, флот, е сега страдат защото имигрантите идват с лодки и им е трудно да опазят морските си граници. Досега плуваха, но през последните месеци на тълпи се опитват да влезат в Европа по суша.
    5. Турция вече изнемогва с 2 млн. на нейна територия и естествено ще се опита да се освободи от част от тях. Ако и да е 80 млн. държава . Засега турците проявяват разбиране, че пуснат ли ги през България ще си влошим отношенията, а те не го желаят. И за това ги спират. Но ако нещата започнат да излизат извън контрол и те не са в състояние да го правят тези хора ще се окажат на българската граница. А това може да се случи и то твърде скоро.
    6. Много е странно как тези изнемощяли "бежанци" всъщност нелегални имигранти си правят мрежи във Фейсбук и си обсъждат откъде да влезат в Европа. Още по странно е как т.нар. изнемощял "бежанец" джитка по мобилен телефон в центъра на София на неговия си език с не знам кого си. Това са хора със своя или нечия друга стратегия в живота и всички милозливи приказки за "бежанците" са пълна глупост.
    7. Ключов въпрос - кой им плаща да стигнат дотук ? Кой плаща сметката до границите на Европа ? Баба ми е с пенсия от 150 лв. месечно или 900 евро годишно, а тоя здрав прав мъжага нарамил забулената булка и 2-3 деца е платил 12 000 евро само за да стъпи в Европа ? А? Кой плаща сметката ? Мъжагата ако е мъж защо не хване "Калашника" да си брани дома и семейството ? Защото не трябва да забравяме, че български студенти от Европа са се връщали в Родината за да я бранят по време на войните и са загивали по фронтовете. Иван Хаджийски - най добрия български народо психолог и социолог е загинал на фронта . Не говоря за други големи български имена които са си дали живота за Родината. А тия тичат на тълпи.

    Нередност?
  • 9
    mila1235 avatar :-P
    mila1235
    • + 2

    До коментар [#4] от "plamenhristov5":

    Арабски ли? :Д

    Нередност?
  • 10
    melani_simeonova avatar :-|
    melani_simeonova
    • + 7

    Не може средствата на бежанците да са по-големи от средствата на един български пенсионери .Ако Европа иска да приютим тези бежанци ,би следвало да отпуска и малко повече средства за българите .

    Нередност?
Нов коментар