🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерите на ЕС остават разделени за споразумението за разселване на имигранти

Квотата за България е допълнителни 852-ма души от Италия и Гърция

Във вторник министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха задължителните квоти
Във вторник министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха задължителните квоти
Във вторник министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха задължителните квоти    ©  Reuters
Във вторник министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха задължителните квоти    ©  Reuters

Лидерите на ЕС се срещнаха в Брюксел в сряда, за да дискутират споразумението за разселването на 120 хил. имигранти из страните членки на блока на фона на острата опозиция на някои държави. Чехия, Словакия, Унгария и Румъния са против задължителните квоти, които бяха одобрени във вторник от министрите на вътрешните работи на ЕС, пише ВВС.

Според плана България трябва да приеме 852-ма имигранти - 201, пристигнали в Италия, и 651 - в Гърция. С 500-те души, които страната трябва да подслони според споразумението от юли, общият брой на хората, разселени в България, става 1352.

Остра опозиция

Словакия обаче заяви, че ще оспори квотите в съда, пише Reuters. "Ще действаме в две насоки – първо, ще заведем дело в съда в Люксембург и, второ, няма да приложим на практика решението на вътрешните министри", коментира премиерът Роберт Фицо. Същевременно чешкото правителство посочи, че няма да предприеме подобна стъпка, тъй като не иска това да доведе до ескалация на напрежението.

Срещата на лидерите на ЕС ще се фокусира върху затягане на контрола по границите и засилване на помощите за съседните на Сирия страни, откъдето идват много от имигрантите. Брюксел може да обещае милиарди евро финансиране за сирийските бежанци. Турция, през която преминават голяма част от имигрантите, може да получи до 2 млрд. евро, за да построи училища и да осигури подкрепа за 2 млн. сирийци, които е подслонила. Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че фондът за помощ на сирийските бежанци в региона, включително в Йордания и Ливан, може да достигне 1 млрд. евро.

Брюксел обаче засега не успява да предприеме координиран отговор на кризата. В сряда Европейската комисия предупреди 19 страни членки, включително и България (повече по темата на стр. 6), че са нарушили правилата за търсене на убежище.

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд твърдят, че намирането на решения на конфликта в Сирия е от ключово значение за потушаването на бежанската криза. Те също така споделят мнението, че трябва да се направи повече относно връщането на имигрантите, които не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че срещата на лидерите на ЕС трябва да се фокусира върху политиките, които могат да се предприемат, за да се помогне на страните членки, а не върху дългия списък с теми, будещи разделение. Няколко европейски лидери ще пристигнат гневни, че техните правителства са били пренебрегнати относно разселването на десетки хиляди бежанци. И Туск ще се опита да избегне нагнетяването на токсичната атмосфера.

За разлика от други теми, засягащи националния суверенитет, вътрешните лидери на ЕС одобриха плана за разселване във вторник с мнозинство вместо с единодушие. Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отрече това да е подкопало устоите на ЕС и допълни: "Напротив, това е победа за ЕС и за всички страни членки."

Недостатъчни мерки

Според плана ще бъдат разселени 120 хил. имигранти от Италия и Гърция в други страни от ЕС. Предложението за преразпределението на 54 хил. имигранти от Унгария отпадна. Всички те имат "ясна нужда от международна закрила", като търсещите убежище от Сирия, Еритрея и Ирак ще бъдат с приоритет. Финансовите глоби за тези страни членки, които откажат да приемат имигранти, са от порядъка на 0.002% от БВП.

Финландия гласува "въздържал се" на вота, а Полша, която първоначално се противопоставяше на предложението, го подкрепи. Словашкият премиер Фицо описа споразумението като "диктат на мнозинството". А чешкият президент Милош Земан посочи, че "само бъдещето ще покаже каква грешка е това". Румъния заяви, че все някак ще се оправи с разселените имигранти, но президентът Клаус Йоханис коментира, че задължителните квоти не са отговорът. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който председателстваше срещата, обаче каза, че не се съмнява, че противопоставящите се на плана страни ще въведат мерките.

ООН предупреди, че самото разселване няма да бъде достатъчно, за да се стабилизира ситуацията. Близо 480 хил. имигранти са пристигнали в Европа по море тази година. В момента почти 6000 души на ден достигат европейските брегове.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 12

    Спрете агресията срещу Европа! В Европа без паспорти са влизали само на кон или на танк! Да се договорят с Турция и Тунис контролни пунктове за регистрация на истински бежанци от военни конфликти-които да подписват договор за репатриране след края на конфликта Останалите - обратно по домовете си Там трябва да им се помогне да си оправят държавите и икономиката

    Нередност?
  • 2
    demos avatar :-|
    demos
    • + 11

    А,какво да правят гражданите на ЕС от по-бедните страни-членки,които също няма покрив над главите си,работа и досстоен живот за децата си?Сирийците и другите бягащи от ятагана вече са спасили главите си,напускайки страните си и влизайки в първата мирна страна.Защо ООН приканва само ЕС,да приюти икономическите миганти,защото те са такива,къде остава солидарността на останалите страни в света,защо не дадат шанс на многобройните икономически мигранти,чийто брой непрекъснато расте?Може ли ЕС да приеме цялата бедност и всички,които искат да "живеят добре",от целия свят?

    Нередност?
  • 3
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • + 10

    След като на нито един сайт, български или друг, не съм срещнал въодушевление свързано с приемането в Европа на стотици хиляди и евентуално милиони мигранти, почти 100% от които мюсюлмани, трябва да се запитаме как точно лидерите на ЕС вземат решения. Какво стана с демокрацията? И най-важното - по какво се различаваме от Чехия, Словакия, Унгария и Румъния? Навярно сме много по-големи демократи и хуманисти от тях. Ах този диктатор, фашист и путинист Орбан.


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 3

    До коментар [#3] от "sqr47309640":
    Ами да организираме едни мирни демонстрации с нашите мнения от форумите! Да се чуе гласът ни. Иначе само някакви единични бройки спонсорирани ЗА мигрантите се мярнаха по жълтите павета, за да има възторжени репортажи.

    Нередност?
  • 5
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 1

    "Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд твърдят, че намирането на решения на конфликта в Сирия е от ключово значение за потушаването на бежанската криза."

    Така е - прави са. Точно те би трябвало добре да знаят това и дори да имат някакво чувство за отговорност - като се има предвид какви са били действията на Англия и Франция в Близкия изток след Първата световна война

    Нередност?
Нов коментар