🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще увеличи помощта си за сирийските бежанци

Европейските лидери се договориха за засилване на контрола по външните граници на блока

Лидерите на ЕС обещаха още 1 млрд. евро помощ за агенциите на ООН, подкрепящи сирийските бежанци в Близкия изток. Повече средства ще бъдат отпуснати на съседните на Сирия страни като Ливан, Йордания и Турция, където милиони избягали от войната потърсиха убежище. На срещата на върха в сряда беше договорено също така засилване на контрола по външните граници на ЕС, включително чрез повече финансиране за граничните сили за сигурност (лидерите обаче не са постигнали решение за създаване на нов орган за охраняване на европейските външни граници). Ще бъде оказана и помощ за балканските държави, които се превърнаха в основен маршрут за пътуващите на север имигранти, съобщава BBC.

Още по-голям наплив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че се задава още по-голяма вълна от бежанци и имигранти. "Трябва да коригираме политиката на отворени врати и прозорци", заяви той. По думите му целта на срещата е била "да се спре с публичното сочене с пръст" сред страните членки. Туск посочи, че около четири милиона сирийци са избягали в съседни държави, което означава "милиони потенциални бежанци, опитващи се да стигнат до Европа само от Сирия, да не споменаваме Ирак, Афганистан, Еритрея и други".

Близо половин милион имигранти са пристигнали в Европа тази година. Извънредната среща в Брюксел се състоя на фона на дълбоко разделение относно плана за разселването на 120 хил. бежанци чрез задължителни квоти, който бе одобрен във вторник от министрите на вътрешните работи на ЕС. Няколко страни се обявиха против, като Словакия заяви, че ще оспори квотите в съда, пише Reuters.

Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер описа срещата като "чудесна", състояла се в "по-добра от очакваното атмосфера". Германия, която е предпочитана дестинация за много имигранти, като цяло също е доволна от проведените разговори. "Имам чувството, че искаме да разрешим този проблем заедно", заяви Меркел. Франция призова за международна конференция за бежанците, като президентът Франсоа Оланд коментира, че САЩ и Канада също трябва да поемат своя дял от бремето. Но унгарският премиер Виктор Орбан, който иска колективни европейски действия за защита на гръцката граница, заяви, че е разочарован: "Европейските външни граници все още не са защитени." Хърватският премиер Зоран Миланович посочи, че е поискал да бъде направено максималното, за да се контролират морските маршрути между Гърция и Турция.

Първа стъпка

Първа стъпка в действията на ЕС ще бъде увеличаването на подкрепата за съседните на Сирия страни (Ливан, Турция, Йордания), които приютяват около 4 млн. бежанци и всеки момент могат да поемат по пътя към европейска територия. Поне 1 млрд. евро ще бъдат насочени към тези  държави чрез Агенцията на ООН за бежанците и Програмата на ООН за прехрана. Очаква се тези средства да бъдат изразходени в голяма част за гарантиране на здравеопазване и образование за милионите бежанци в региона.

Освен това Европейският съвет е подкрепил създаването на т.нар. горещи точки до края на ноември - засега само в Италия и Гърция (каква е позицията на България - на стр. 5), където европейски служители ще документират пристигналите бежанци и ще ускоряват депортацията за тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила. В "горещите точки" ще се идентифицират и снемат пръстовите отпечатъци на бежанците. Мярката е предприета заради недоволството на държави членки в Северна Европа срещу хаоса в регистрирането на всички влизащи на територията на ЕС имигранти, които не кандидатстват за убежище в първата държава, в която попаднат. 

Действия в правилната посока

"Договорените днес мерки няма да доведат до край на кризата. Но те са необходимата стъпка в правилната посока", заяви Туск. Меркел предупреди, че решението на проблема е далече и от това как европейските лидери се отнасят към него зависи как ще се оформи континентът в дългосрочен план. "Дълбоко съм убедена, че Европа се нуждае не само от селективно разселване на имигрантите, а от постоянен процес за справедливо преразпределение на бежанците из страните членки. Първата стъпка е направена, но все още сме далече от мястото, където трябва да бъдем", коментира Меркел.

Друга среща е насрочена за октомври. Туск и Юнкер също така трябва да проведат разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5

    поне се дава надежда за добро начало на адресиране на проблема, но трудното тепърва предстои

    Нередност?
Нов коментар