🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За кого падат бомбите

Какво цели Русия с първата си военна авантюра в Близкия изток от Брежнев насам

Всичко започнало с едно почукване на вратата на посолството на САЩ в Багдад на 30 септември. Пред вратата стоял генерал-лейтенант от руското дипломатическо представителство, който поискал да се срещне с военния аташе. Посланието било след един час започваме бомбардировки в Сирия, затова освободете небето веднага. Очевидно времето е недостатъчно за съгласуване с Пентагона, а разстоянията - твърде малки за самолетите на двете сили, които нямат системи за разпознаване на "свой-чужд". Но 60 минути по-късно руската бойна авиация вече нанасяше удари.

Това е екстравагантният начин, по който според американски източници Вашингтон е бил информиран за интервенцията на Москва, която качи кризата в Сирия с още едно ниво нагоре. Руските бомбардировки на първо място вкараха открито нов участник в конфликта. От гледна точка на засегнатите страни - от Иран и Саудитска Арабия до Израел, това променя правилата на войната. Още повече че Москва се озова в шиитския лагер заедно с Иран, Ирак и ливанските милиции на "Хизбула". На второ място идва изненадата на САЩ, чиито войски не са се сражавали редом до руски от времето на Боксерското въстание в края на ХIX в. И трето, руската намеса постави въпроси пред ЕС, заливан от бежанци, идващи предимно от страни като Афганистан, Ирак и Сирия. Сега Европа трябва да реши дали и как да разчита на Русия, с която е в студен конфликт от анексирането на Крим. Така, докато ударите на руската авиация срещу противници на президента Башар ал Асад ескалират, западните анализатори се питат какви са целите на президента Владимир Путин и дали намерението му е да помогне на режима в Дамаск да си върне територии, превзети от опозиционните сили.

Не на последно място, Путин отвори у сънародниците си незарасналата рана от Афганистан. "Сирия ще се превърне в новия ни Афганистан", предрече седмици по-рано руският политолог Олег Пономар в интервю за Newsader. Надеждата е да греши, защото деветте години "братска помощ" за Афганистан върнаха в Съветския съюз 14 000 бойци в оловни ковчези, тласнаха СССР към разпад и допринесоха за раждането на "Ал Каида".

Както преди или по-добре

На пръв поглед има прилики между Афганистан през 1979 г. и Сирия днес. Както тогава, така и сега Москва изпраща войски по молба на правителство, което приема за легитимно. С това формално не нарушава международните договори. Не случайно Кремъл не пропусна да отбележи, че за разлика от водената от САЩ международна коалиция, която извършва въздушни удари в Сирия и Ирак по силата на спорното "право на превантивен удар", Русия има легитимно основание за намесата си.

Затова сега страната разположи 34 самолета в Сирия. Това са по 12 бомбардировача Су-24М и щурмовика Су-25СМ, шест изтребител-бомбардировача Су-34 и четири многоцелеви изтребителя Су-30СМ, твърди в. "Комерсант". Освен това руснаците имат 16 хеликоптера, девет танка, най-малко две противовъздушни установки и база за най-малко 2000 души, смятат разузнавателните служби в САЩ. Самолетите трябваше да започнат обстрел над ислямски фундаменталисти.

Паралелите с Афганистан засега свършват дотук. Първо, защото Путин заяви категорично, че руски сухопътни военни няма да влизат в Сирия. И второ, понеже първите руски бомби вместо "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) удариха милиции, за които Вашингтон твърди, че са обучени и въоръжени от ЦРУ. Още преди края на първия ден бомбардировки външният министър на Саудитска Арабия призова от Ню Йорк Москва да прекрати самостоятелните си действия. На третия ден в съвместно изявление САЩ, Великобритания, Турция и други членове на международната коалиция срещу ИДИЛ заявиха, че руските действия "само разпалват повече екстремизъм". Москва отвърна, че няма грешка в избраните цели, те са избрани в координация с режима в Дамаск, а Русия ще разшири кампанията си срещу "терористични групи", като ударите може да продължат от три до четири месеца.

"Всъщност тук не става въпрос за сравнение с Афганистан, нито дори за Сирия", пише в коментар за Ozy.com Джон Маклафлин, бивш заместник-директор на ЦРУ. Ясно е, че подобни въздушни демонстрации не са нито ефикасни в дългосрочен план, нито евтини. Доказателство е продължаващата година операция на водената от САЩ коалиция в Ирак и Сирия.

Маклафлин вижда в действията на Путин заявка за участие в поделянето на вече необратимо разделената според него Сирия след края на ИДИЛ или Асад - което настъпи първо. Дейвид Роткопф от сп. Foreign Policy стига по-далеч. Според него след оттеглянето на САЩ от региона дошлите на тяхно място Русия и Иран вероятно ще си разпределят "полезната Сирия", или урбанизираните райони с добра инфраструктура по западната и североизточната граници на страната, като отслабят или елиминират неудобните им милиции.

Чии са тези милиции

Руските действия в Сирия говорят точно за това. И седемте въздушни удара, нанесени на 30 септември, са в райони, които не са под контрола на ИДИЛ. Командир от милицията "Таджаму ал Иззах", която действа в северната част на провинция Хама, заяви пред Reuters, че руски самолети са ги обстрелвали. Нападателите били идентифицирани от негов боец, бивш пилот от сирийските военновъздушни сили. "Таджаму ал Иззах" е от малкото милиции в страната, получили противотанково оръжие. Смята се, че нейни бойци са обучени от американски експерти в Турция.

Хасан Хадж Али, лидер на милицията "Сукур аш Шам", също твърди, че руски самолети са обстрелвали техни позиции в северната провинция Идлиб. Неговите хора са типичен пример за разминаванията между Вашингтон и Москва в дефиницията за тероризъм. "Сукур аш Шам" първо е обучена от агенти на ЦРУ в Катар и Саудитска Арабия. След това обаче преминава от умерената Свободна сирийска армия в редовете на ислямисткия фронт "Ахрар аш Шам", за които се сражава и днес. Ако именно тях е визирал Пентагонът, когато се оплака в четвъртък, че Русия напада съюзнически сили, Москва ги третира като терористи. И когато Путин твърди, че се бори срещу терористите в Сирия, той има предвид точно това, просто дефинициите на Москва и на Запада кой е терорист се разминават. И Москва винаги може да използва като аргумент фактът, че заделените преди година от Пентагона 500 млн. долара са произвели едва 60 бойци в Сирия, от които повечето са пленени или обезвредени, а голяма част от оръжията са попаднали в ръцете на ислямистки милиции.

Тези нюанси са част от причините, заради които военната интервенция на Русия няма да реши нито проблема с Асад, нито този с ИДИЛ, смята руският наблюдател Глеб Павловски. Но купува време на сирйския президент и променя дипломатическите калкулации в конфликта.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chinaski avatar :-|
    chinaski
    • - 38
    • + 20

    Путин ще се самоубие с намесата в Сирия.Повечето руснаци не са доволни от това, а игричките, които им играе Путин ще се отразят единствено на техните гърбове и джобове, не на неговия.

    Нередност?
  • 2
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 39
    • + 26

    ЕДИН ПОЗНАТ СИ ДОЙДЕ ТИЯ ДНИ ОТ УРАЛ
    Каза че Русия е в небивал икономически възход,и че той като строител си докарвал някаква сума в рубли равна на примерно 3000 евро месечно
    Всички вика карат нови коли и безработни няма
    За второ дете давали еднократна помощ от 10 000$
    .........................

    Нередност?
  • 3
    simeons1 avatar :-|
    Simeon simeonov
    • - 4
    • + 27

    Проблема не е само в разминаването на дефиницията за терорист между Москва и Вашингтон. Разминаването между Москва и Вашингтон относно Сирия беше ясно казано в речите на Путин и Обама пред Генералната асамблея на ООН. Путин:"...да се окаже всестранна помощ на законното правителство на Сирия", Обама: Уреждането на сирийската криза е възможно само без Асад. От тук идват и различните действия на двете страни. Руснаците ще продължат да бомбандират всички, които воюват с Асад, а САЩ ще продължат да въоръжават всички които воюват с Асад. Колко ще продължи това, ще видим.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 40

    Очаквано необективно.
    Когато има конфликт между две (и повече) страни, осветяването на истината изисква да се изложат гледните точки на всички замесени страни. И съдията/читателят/обществото да направи своите изводи.

    С какво ни залива Капитал? С тезата на ЮС. Така правеше и партийният орган Раб. дело едно време: СССР та СССР. Но ако тогава източниците на информация бяха кът, сега не е така и изданията на Икономедия изпадат в конфузното за медии положение в коментарите на форума под текстовете да има много повече обективна информация, коментари и анализи.

    За мен е ясно, защо в Капитал се цитира нон стоп някакъв Хасан Али, водач на банда ислямисти, който брои 12 цивилни жертви на руска бомбардировка, а и дума няма за сринатата от американски ракети болница на "Лекари без граница" в афганистанския град Кондуз онзи ден, при което само загиналите чуждестранни лекари са 9, а с персонала и болните жертвите са над 100.

    За мен е ясно защо ислямските главорези в Сирия патетично се обгрижват като "умерена сирийска опозиция". И парадоксалното е че под този чаршаф се сбутва и фронтът Ал Нусра на самообявилия се за халиф на "вече установения" халифат Бардзани. По-помнещите знаят, че той беше един от най-близките сподвижници на Осама бин Ладен, обявен от ЮС за терорист №1 и убит като куче. Как водачът на сирийския клон на Ал Кайда мина към "добрите"?

    Никой компилатор на чужди мнения, подписващ се като "автор" на тия покпури от Икономедия с изключение на г-жа Светломира Гюрова) не направи и опит да систематизира в две колонки - "добри" и "лоши" биещите се в Сирия банди. В опита на г-жа Гюрова нямаше едно име, нямаше численост, нямаше райониране, нямаше идеология, нямаше данни кой ги финансира - нищо конкретно, затова пък беше изпълнен с: "и други милиции", "умерената опозиция", "и други крайни сунити"...

    Тъжно, но и показателно за лакейската роля на финансираните от "Америка за България" медии.

    Ако търсите инфо за войната в Сирия - по-добре търсете в гугъл...

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-(
    Ангел
    • - 8
    • + 16

    До коментар [#4] от "D-r D":

    За съжаление си прав. Капитал НЕ е добър източник на информация, когато става въпрос за САЩ / някой друг, САЩ винаги са по-прави, а дори и когато не са, пак са по-прави.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 16

    До коментар [#5] от "Ангел":

    Тъжното в случая е, че Капитал бяха със славата на вестник с най-сериозният анализ и безпристрастна журналистика. Бяха.
    Аз чета само няколко теми, по които имам натрупвания и повече от любителски впечатления: здравеопазване, данъци и осигуряване, Гърция и сега Сирия.
    Повсеместно попадам на елементарен сбирток кой какво бил казал, като се дава само едната гледна точка.
    Писаниците по здравната "реформа", например, са такова клакиране на министъра, сякаш от 1.1.16 г. по негово настояване болестите ще изчезнат, а не че пред болниците ще виснат списъци за планови операции за след месеци.
    Не знам как са пеевските вестници, ама болестта май се разпространява...

    Нередност?
  • 7
    fez_deffender avatar :-|
    Фес Deffender
    • - 7
    • + 19

    Надеждата е да греши, защото деветте години "братска помощ" за Афганистан върнаха в Съветския съюз 14 000 бойци в оловни ковчези, тласнаха СССР към разпад и допринесоха за раждането на "Ал Каида".

    Ееее Капитал, Браво! Приписахте Ал Кайда на Русия. Не може да бъде просто. Герасимов, не знам какво си завършил, но всъщност няма значние. Можеш да си хвърлиш дипломата в кофата.

    Нередност?
  • 8
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 4
    • + 15

    "Анализът" доказва поне две неща 1) авторът ползва английски и 2) верността на народната мъдрост, че " който плаща, той поръчва музиката"

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 7

    Да обобщим. Осир*нето продължава. На вестници.. на хегемони и т.н.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 6

    Грешка - задълбочава се.

    Нередност?
Нов коментар