🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да уцелиш куршума с куршум

САЩ навлизат във финалната фаза от изграждането на балистичния щит над Европа и пребазира четвърти противоракетен кораб в Испания

Ракетният разруштел USS Carney, който пристигна в Испания миналия петък, е четвъртия и последен мобилен елемент от противоракетния щит на НАТО, който тряба да защитава Европа.
Ракетният разруштел USS Carney, който пристигна в Испания миналия петък, е четвъртия и последен мобилен елемент от противоракетния щит на НАТО, който тряба да защитава Европа.
Ракетният разруштел USS Carney, който пристигна в Испания миналия петък, е четвъртия и последен мобилен елемент от противоракетния щит на НАТО, който тряба да защитава Европа.    ©  Капитал
Ракетният разруштел USS Carney, който пристигна в Испания миналия петък, е четвъртия и последен мобилен елемент от противоракетния щит на НАТО, който тряба да защитава Европа.    ©  Капитал

Ако дори между другото следите руската пропагандна кампания, последвала избухването на конфликта в Украйна, може би си спомняте името на американския боен кораб "Доналд Кук". През април миналата година въпросният ескадрен миноносец (наричан разрушител по щатската терминология) навлезе в Черно море малко след анексирането на Крим и стана неволен участник в инцидент с руската бойна авиация, която изпрати срещу него свой фронтови бомбардировач Су-24. За щастие до въоръжен сблъсък така и не се стигна, но самолетът неколкократно прелетя в непосредствена близост край кораба. "Доналд Кук" от своя страна не откри огън, тъй като руската машина не е носила ракети. Веднага след инцидента руската преса масирано започна да разпространява инсинуативни твърдения как бомбардировачът е сринал морала на екипажа и част от моряците са подали рапорти за напускане. Подобна медийна кампания се развихри и няколко месеца по-късно при черноморската визита на американския разрушител "Рос" в края на май тази година, срещу който също бяха изпратени Су-24.

Причината Русия да обръща такова специално внимание на въпросните американски ескадрени миноносци клас "Арли Бърк" и да обяснява колко са уязвими е, че на борда им е интегрирана системата AEGIS. Зад тази абревиатура се крие единствената за момента функционираща военна технология, предназначена за унищожаване на балистични ракети с малък и среден радиус на действие.

Под щита на Зевс*

Преди седмица интегрирането на противоракетния щит над Европа навлезе в следващата си фаза. Миналия петък в испанското пристанище Рота акостира разрушителят "Карни" - четвъртият и последен кораб от този клас, който заедно с "близнаците" си "Доналд Кук", "Рос" и "Портър" ще трябва да осигурява балистичен щит, който да пази страните, членки на НАТО, от изненадваща ракетна атака. Решението за изграждането на подобна система в Европа бе взето през 2012 г. по време на срещата на Северноатлантическия алианс в Чикаго. Освен четирите американски кораба в нея ще влизат и две наземни станции: една в Девеселу, Румъния, която ще заработи буквално до седмици, и една в Полша, която трябва да е готова през 2018 г.

"Корабите ще са свързани в мрежа за обмен на данни с центъра за въздушни операции на НАТО и САЩ в Рамщайн, Германия. Те ще изградят мрежа с наземните станции и ще осигурят чадър над Южна Европа", коментира миналия петък в Рота адмирал Марк Фъргюсън, ръководител на Съюзното обединено командване на силите в Неапол, на чието пряко подчинение ще бъдат четирите противоракетни разрушителя. "Важната част е, че тези четири разрушителя, разположени тук, като възможности са еквивалент на 12 кораба, базирани в САЩ, които трябва да бъдат изпращани на презокеански мисии, след което да се връщат вкъщи. Тези разрушители действат като мултипликатор на силите ни", допълва американският военачалник.

Въпреки че AEGIS е напълно отбранителна, властите в Русия я приемат като стратегическа заплаха и предизвикателство, тъй като в някаква степен би могла частично да неутрализира способността на нейните въоръжени сили да нанася много бързи ракетни удари на относително малка дистанция. Затова и Москва реагира болезнено при всяко появяване на ескадрен миноносец от тази група в Черно море. В момента САЩ разполагат общо с 33 бойни кораба, оборудвани с противоракетни системи - 5 крайцера и 28 разрушителя. Седемнадесет от тях са на въоръжение в Атлантическия флот и 16 – в Тихоокеанския.

USS Carney – поглед отвътре

"Системите на този кораб могат да бъдат настройвани по различен начин. Има няколко различни варианта да ги конфигурираме – от напълно ръчен контрол, при който операторите действат на базата на това, което сензорите им казват, и преценяват каква е заплахата, до автономен режим, при който системата разпознава противникова цел и реагира автоматично", разказа пред "Капитал" капитан Кен Пикард, командващ на току-що пребазирания в Европа разрушител "Карни". "Автономният режим има различни нива на контрол, които варират от това системата само да препоръчва на оператора определени действия до това да действа без човешка намеса", допълва щатският офицер.

Капитан Пикард командва екипаж от около 300 души, които работят като добре смазана машина в клаустрофобичния лабиринт от шлюзове, коридори и помещения на 150-метровия боен кораб. "Разглеждайте го като един малък град, в който всеки има своето място, а аз съм неговият своеобразен кмет", с усмивка споделя капитан Пикард. Всеки разрушител от този клас е способен да носи на борда си около 90 ракети от най-различен тип, включително крилатите "Томахоук" и иновативните прехващачи SM-3 на военния концерн Raytheon. Последните са юмрукът на системата AEGIS и тяхната базова версия е проектирана да взривява балистични ракети в радиус до 700 км., а най-новата - до 2500 км. "Това е като да уцелиш куршума с куршум", образно описва технологията на SM-3 капитан Пикард.

Разрушителят "Карни" е на 19 години, има зад гърба си 10 реални бойни операции. Въпреки че носи по себе си белезите на времето и въпреки ветеранския си вид обаче в сърцевината си той е доста модерен – през 2012 г. преминава през пълен ъпгрейд, за да функционира като елемент от системата за защита от балистични ракети. "Смисълът и важността на системата AEGIS се осъзнава от всеки член на екипажа – мисията не е нова за кораба, изпълняваме я трета поредна година", обобщава Кен Пикард.

Най-общо казано, "Карни" заедно с другите три щатски противоракетни кораба ще са мобилният компонент от европейския балистичен щит. Те ще оперират основно в Средиземно море с оглед на това, че през 2012 г. системата е замислена като отговор на заплахите в Близкия изток и най-вече заради иранската ядрена програма. "Плановете за балистичната отбрана на Европа, разполагането на корабите и всичките инвестиции са направени преди Крим, преди обтягането на отношенията с Русия. Те са насочени към ракетна заплаха от юг и по никакъв начин не заплашват способностите за стратегическо въздържане от страна на Русия", коментира по този повод адмирал Фъргюсън. И обобщава: "Според мен трябва да мислим за две основни заплахи: едната е агресивното поведение на Русия на изток, но другата е на юг, където имаме ИДИЛ, разпад на държави и други групи, които се опитват да заплашват Европа. С разпространението на ракетните технологии в тези региони заплахата, идваща от тях, през последните години нараства. И въпреки че плановете за тази система са правени преди няколко години, мисля, че е редно НАТО да бъде гъвкав и да се адаптира."

Подобна гледна точка защити преди седмица и Робърт Бел, цивилен представител на американския секретар по отбраната в Европа. "Смятаме, че технологии за изстрелване на балистични ракети могат да попаднат и в ръцете на ИДИЛ. До момента организацията демонстрира способност да завзема всякакви видове военна екипировка – като започнем от бронирана техника и стигнем до цели авиобази, които преди това са били иракски. Така че се притесняваме, че ИДИЛ може да завладее балистични ракети с малък радиус на действие от, да кажем, партньорска нация на САЩ", обяви Бел миналия четвъртък по време на телефонна пресконференция.

----

*В гръцката митология Aegis (или "Егида" на български) се казвал непробиваемия щит на Зевс, който той давал на любимите си деца и най-вече на Атина Палада.

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 94
    • + 40

    Много куршуми, г-н Милев, много спомени!
    И ракети, и кораби - старички макар, ама някак по-спокойно ще спя вече.
    Очаквах, че ще отворите приказка и за 20-те тактически ядрени заряда, които САЩ ще разположат скоро в някоя от 289-те си военни бази в Германия. Големи, мощни колкото 80 Хирошими всеки! Но явно още не са ви казали как да ги обяснявате тия работи, за да не прозвучи като дрънкане на оръжие. На тризъбеца на Зевс по Егида-та, да не си помислите друго.

    Според вашата логика и те ще ни пазят от Русия и ИД, нали? А от Китай ще могат ли? Нещо и Иран се размърда...

    П.П. Маркирах горе: "весело", защото няма как да напиша: "много иронично".

    Нередност?
  • 2
    son_of_anarchy avatar :-|
    son_of_anarchy
    • - 34
    • + 90

    тези кораби са за наша защита , вас мурзилките е ясно че руска радиация не ви лови

    Нередност?
  • 3
    chichkovuychev avatar :-@
    Angel Dobrev
    • - 58
    • + 40

    Така, така значи, само да попитам, ей тъй - някак си между другото, без персонална насоченост - КОЯ СЪВРЕМЕННА ДЪРЖАВА Е ВОДИЛА НАЙ-МНОГО ВОЙНИ, разбирай го и като агресии извън своя територия, т.е. не за защита на териториалната цялост и суверенитет, колко на брой са тези войни / агресии! /, както и неизбежния втори въпрос - КОЯ СЪВРЕМЕННА ДЪРЖАВА ИМА ИЗНЕСЕНИ ИЗВЪН СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ВОЕННИ БАЗИ, МНОГО ОТ ТЯХ НА МНОГО ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ, КАКТО И КАКЪВ Е ПРИБЛИЗИТЕЛНИЯТ БРОЙ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ , НАМИРАЩИ СЕ В ТЕЗИ БАЗИ??? Надявам се и двата въпроса да не са с повишена трудност и да получа обективен и безпристрастен отговор ... Иначе въпросите и отговорите им може въобще да не ги свързвате със съдържанието на горната публикация...

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 61
    • + 14

    Те ръшките по тези кораби ще стрелят първо , дори да успеят 99% едната ракетка ще падне , и всички знам , че това е достатъчно .

    Нередност?
  • 5
    realist avatar :-|
    Realist
    • - 9
    • + 49

    Точно да уцелиш куршума с куршум, ракетата поразява балистичната ракета директно, без взрив.

    Нередност?
  • 6
    realist avatar :-P
    Realist
    • - 17
    • + 72

    [quote#4:"xyha"]Те ръшките по тези кораби ще стрелят първо[/quote]

    Те от Пентагона са много глупави и хич не са се сетили за това. И садам опита, и Милошевич. Както беше казал таваришча ви Жириновски, елитната гравдия на Саддам щяла да изпепели американците, да ама стана на-абарот. Нищо де, важното е да си вЕрвате!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 33
    • + 35

    До коментар [#2] от "son_of_anarchy":

    Някак унизително е да се води дебат на вашето ниво.

    Аз си спомням добре времето, когато преди 27 г колегите на г-н Милев по сходен начин ни убеждаваха тъкмо в обратното, че съветските ракетите ни пазят от кравожадното НАТО.

    Е, участниците в комедията размениха местата си, но методиката на облъчване на стадото е идентична.

    Нередност?
  • 8
    big_al avatar :-P
    BIG AL
    • - 18
    • + 35

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе,гледай си линейките и спешните случаи..
    Обущарю, не по- високо от обувките ::)))

    Нередност?
  • 9
    big_al avatar :-P
    BIG AL
    • - 16
    • + 60

    До коментар [#3] от "chichkovuychev":

    КОЯ СЪВРЕМЕННА ДЪРЖАВА Е ВОДИЛА НАЙ-МНОГО ВОЙНИ,::))
    ..................
    Добре ,че я има ТАЗИ държава, за да можеш да си пишеш каквото искаш по форумите , БЕЗ да питаш БКП- секретара, началника ти - МОЖЕ ли ??? ::)))

    Нередност?
  • 10
    son_of_anarchy avatar :-|
    son_of_anarchy
    • - 12
    • + 49

    До коментар [#7] от "D-r D":

    да не би някой да те принуждава да я водиш тая дискусия ? да не би да те хвърлят в Белене ако не я водиш ? така омразната ви демокрация ви е дала нещо което не може да оцените така както свинете не могат да оценят хубавите ябълки а именно - правото на избор

    Нередност?
Нов коментар