Окончателно: Боингът над Украйна е бил свален от съветска ракета "Бук"

В доклада на холандската организация за безопасност на транспорта не се посочва кой е виновен за трагедията със самолета на малайзийските авиолинии

Холандските разследващи представиха възстановка на около 20-метров сегмент от боинга, свален с ракета "Бук" миналото лято.
Холандските разследващи представиха възстановка на около 20-метров сегмент от боинга, свален с ракета "Бук" миналото лято.
Холандските разследващи представиха възстановка на около 20-метров сегмент от боинга, свален с ракета "Бук" миналото лято.    ©  MICHAEL KOOREN
Холандските разследващи представиха възстановка на около 20-метров сегмент от боинга, свален с ракета "Бук" миналото лято.    ©  MICHAEL KOOREN

Катастрофата с полет МН17 на малайзийските авиолини е причинена от ракета "Бук", изстреляна от източната част на Украйна, когато самолетът е навлязъл във въздушно пространство, което е трябвало да бъде затворено. Това обяви холандската организация за безопасност на транспорта, която представи във вторник доклада си по случая. Ракетата е поразила самолета откъм лявата страна на пилотската кабина, в резултат на което боингът е частично разрушен.

Западът и Украйна твърдят, че проруски сепаратисти са виновни за свалянето през лятото на  2014 г. на самолета. Русия твърди, че ракетата е изстреляна от територия, контролирана по това време от правителствените украински сили.

Представеният във вторник доклад съдържа единствено технически заключения, но не посочва отговорни за трагедията.

"Самолетът е поразен от бойна глава тип 9N314M, каквато има в ракетите серия 9М38, и е изстреляна от ракетна система земя-въздух "Бук", гласи докладът. "Това заключение се базира на следното: звуковия запис, следите от пораженията на взрива, открити в останките, фрагментите с форма на папийонка и куб, открити в кабината и в телата на тримата пилоти, раните, получени от тримата членове на екипажа в кабината, анализа на полетната траектория, анализа на остатъците от експлозив, както и тяхната форма."

Близките на някои от 298-те загинали на борда на самолета бяха уверени преди пресконференцията, че техните близки са изпаднали в безсъзнание почти веднага след удара.

"Ударът е бил напълно неочакван, което означава, че хората едва ли са били в състояние да осъзнаят ситуацията, в която са се озовали", пише още в доклада. Той беше представен пред журналисти в холандската военновъздушна база Хилзе ен Райен, където са събрани останките от самолета. "Едва ли е имало време за съзнателна реакция. Всички в самолета са били изложени почти моментално на екстремните условия."

Самолетът, който на 17 юли миналата година изпълняваше редовен полет от Амстердам до Куала Лумпур, падна в Източна Украйна на територия, контролирана от сепаратистите, в разгара на гражданската война в страната. Загинаха всички 298 души на борда, идващи от Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините и Холандия. Общо 196 от жертвите са холандци.

Четири въпроса

Авторите на доклада си бяха поставили четири основни въпроса: какво е причинило частичното разрушаване на самолета, защо е летял над военна зона, защо някои роднини се наложило да чакат с дни, преди да получат потвърждение, че близките им са били на борда, и дали жертвите са били в съзнание, когато са загинали.

Комисията на Агенцията по безопасност на транспорта обаче няма правомощията да посочи виновници за престъплението. Това се очаква от успоредно международно разследване, което тече в момента. Водещият в него прокурор Фред Вестербеке заяви, че няма да приключи разследването, докато не изправи виновните за свалянето на полет МН17 пред съда. Въпреки това прокурорите не могат да повдигнат обвинения, докато не се учреди специален съд. През юли Русия наложи вето в ООН на предложението на Холандия да се учреди международен трибунал. Холандското правителство търси сега други възможности да го направи.

На пресконференция непосредствено след представянето на доклада холандският премиер Март Рюте призова руските власти да съдействат на международното разследване, целящо да установи отговорността за трагедията с МН17. А британският външен министър Филип Хамънд настоя "виновните за МН17 да бъдат подведени под отговорност".

 

"Грешен" доклад

Около час пред представянето на доклада пресконференция в Москва изнесе и производителят на системите "Бук" "Алмаз-Антей". Представители на руския военен концерн обявиха, че се съмняват в изводите на холандското разследване, което "вероятно е сгрешено", макар то още да не беше оповестено. Заключението на концерна съвпада с това в холандския доклад - стреляно е с ракета от модел 9М38. Според руската компания този модел ракета за последно е произведен през 1986 г., а няколко години по-късно е снет от въоръжение в руската армия.

От "Алмаз-Антей" използваха също така видеосимулация със съветски Ил-86, за да докажат защо траекторията на ракетата не може да идва от село Снежное, както твърдят някои международни експерти, а от село Зарощенское. Коментатори отбелязаха, че представителите на "Алмаз-Антей" пропускат факта, че по времето на атаката срещу МН17 Зарощенское също се намира под контрола на сепаратистите.

Председателят на холандската агенция по безопасност на транспорта коментира иронично руските военни. "Винаги е много специален момент, когато някои хора знаят, че не са съгласни с даден доклад, преди още той да бъде публикуван", каза Тибе Жоустра.

Въпреки тези моменти пресконференцията на "Алмаз-Антай" беше запомнена с коментар по повод руската военна намеса в Сирия. На въпрос дали е повод за гордост, че Русия изстрелва ракети от Каспийско море по Сирия, председателят на концерна отвърна: "Путин вече го каза. Думите на президента не се обсъждат."
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bokosama_fan avatar :-(
    bokosama_fan
    • - 6
    • + 10

    Изключително тенденционно написана статия!!!

    Докладът за MH17: Ракетата е руска, вината - украинска

    http://www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_1704064230_arena

    "Юстра подчерта неколкократно, че отговорност за трагедията с MH17 носят украинските власти, които не са взели адекватни мерки за защита на гражданската авиация, като затворят въздушното пространство над зоната на военния конфликт в Донбас."

    Нередност?
  • 2
    satee avatar :-|
    satee
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#1] от "bokosama_fan": В къщата ти влиза разбойник, подпалва я, а се оказва, че ти си виновен, че не си инсталирал противопожарна система... Що за тълкуване

    Нередност?
  • 3
    lti1435595388434877 avatar :-|
    ИванКар
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#1] от "bokosama_fan":

    Ракетата е съветска и не е на въоръжение в руската армия от близо 5 години. Версията на "БУК", използвана в случая, е на въоръжение в армията на Укропия.Поразяващите елементи, които са различни при укропските и руските букове са различни по конфигурация и тежест. Откритите в Боинга поразяващи елементи са от старата версия, която е на въоръжение при копърките. Та, вероятно, съдът ще покаже кой и как...

    Нередност?
  • 4
    lti1435595388434877 avatar :-|
    ИванКар
    • - 2
    • + 6

    "Коментатори отбелязаха, че представителите на "Алмаз-Антей" пропускат факта, че по времето на атаката срещу МН17 Зарощенское също се намира под контрола на сепаратистите." - още една лъжа - не знам на пропагандистите или на експертите-коментатори. Много станаха лъжите...

    Нередност?
  • 5
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • - 4
    • + 6

    Първо беше испански диспечер, после се появи украински Су, след това пак украински МиГ. Накрая като видяха, че няма мърдане и самолета е свален с ракета земя-въздух, тръгнаха да обясняват, че видиш ли "такива ракети нямаме, наште са по-друг вид" и разни бабини деветини. Ще излезе истината ама след още много мъки. Само едно нещо ще кажа: кои са тия лудите дето ще произведат ракета и след 3 години ще я снемат от въоръжение. На мен лично ми звучи нереално, ама като гледам има бая народ дето се връзва на такива обяснения.

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie

    Господ ще ги накаже. Всеки си има майстор на този свят.

    Нередност?
  • 7
    gubelko avatar :-|
    gubelko
    • + 2

    Извинявайте, но още в първото изречение има грешка, която се изяснява в първите 70 секунди от това официално видео https://www.youtube.com/watch?v=KDiLEyT9spI Самолетът не 'е навлязъл във въздушно пространство, което е трябвало да бъде затворено.' Летял е над въздушното пространство, кето е било забранено за пътнически полети.

    Нередност?
  • 8
    wanderer avatar :-|
    wanderer

    [quote#5:"mitakk"]Първо беше испански диспечер[/quote]
    Първо беше, че ракетата е изстреляна от Русия, от руска територия. Даже се посочваше г. Курск като място на изстрелването.;
    После беше оня запис как сепаристите/опълченците са прихванали самолета в 16:20, един час преди поразяването му, когато се е намирал извън Украйна.
    Трето, Порошенко се обясняваше, че Украйна нямала била БУК-ове, а видяните на сателита не били бойни, а ги прибирали на сигурно място за да не бъдат пленени като другата украинска техника.

    Нередност?
Нов коментар