Смърт в небето

Свалянето на пътнически самолет над Украйна разби илюзиите, че става въпрос за локален конфликт, и ще засили натиска за разрешаване на кризата

Точно когато вниманието на света беше отклонено от конфликта в източния край на Европа и насочено към избухналото насилие първо в Ирак, а след това и в Газа, украинската криза се завърна. И то как. Новината за сваления над източната част на Украйна пътнически самолет имаше ефекта на хвърлена бомба. Тя разби всякакви илюзии, че битката в Украйна е локален въпрос, който може да бъде ограничен на територията на страната и да няма глобални отражения.

Още когато в следобеда на 17 юли започваха да излизат първите откъслечни информации какво точно е довело до трагичния край на полета на Malaysia Airlines и смъртта на 298 души пътници и екипаж на борда, вече беше ясно, че случката ще вкара противопоставянето в Украйна в нова фаза. Който и да е изстрелял ракетата, взривила боинга, тя ще инжектира нов импулс в сложната игра между Запада и Русия и ще засили търсенето на изход от кризата.

Лети ли самолет

Репортери и спасителни екипи, пристигнали на мястото на катастрофата, описват ужасяващата картина на още димящи останки, разпръснати на площ от километри човешки тела, разпилeни вещи. Драмата затвърждава черната поредица на малайзийския авиопревозвач след мистериозното изчезване на неговия полет MH-370 през март. В случая е трудно да се търси вина в компанията - украинското правителство е обявило зона, забранена за полети под 10 000 метра над Донецк и Луганск, но боингът е летял на 10 600 метра височина, тоест над този праг. Едва след съобщенията за случилото се останалите авиокомпании започнаха да пренасочват полетите си и да избягват тази част на Украйна.

Всъщност въпросите, на които ще се търси отговор в следващите дни, са много и от изясняването им зависи какви ще са последствията от трагедията. Първият от тях - след като по всички личи, че самолетът е бил свален от ракета - е откъде е дошла тя. Ако се окаже, че е изстреляна от проруските сепаратисти, контролиращи района, където падна боингът, и им е била доставена от Русия, напрежението между Москва и Запада ще достигне нов връх. Ако фаталната ракета е дошла от украинските сили - което изглежда доста по-малко вероятно, това ще взриви доверието към новото правителство в Киев.

При всички положения поразяването на самолет на подобна височина с ракетен удар показва, че конфликтът в Източна Украйна е достигнал ново ниво по отношение на военното оборудване и тактика. Досега свалените от проруските сепаратисти самолети и хеликоптери на украинската армия бяха удряни с ракети, изстрелвани от преносими зенитно-ракетни комплекси (Manpad) с ограничен обсег от около 3500 метра. Но на 14 юли, три дни преди драмата с малайзийския полет, дойде предупредителен сигнал, че въоръжаваните от Русия бунтовници вече представляват далеч по-голяма заплаха по отношение на атаките земя-въздух. Свалянето на транспортен самолет АН-26 предизвика тревога в Киев, тъй като той бе ударен на височина 6500 метра – доста над капацитета на преносим ракетен комплекс.

Притесненията на украинските власти са, че бунтовниците разполагат с ракетен комплекс "Бук". Със своя обсег от 11 км той лесно би могъл да свали и полет MH17 на Malaysia Airlines от Амстердам за Куала Лумпур. Подозренията на Киев, че е използвана точно такъв тип зенитно-ракетна установка, се потвърждават от сведения от социалните мрежи и от факта, че около пет часа преди катастрофата на пътническия самолет хора от района на град Грабово, в близост до който паднаха останките, са съобщили за забелязан "Бук". Трудната част обаче е установяването откъде би могъл да дойде той, тъй като и украинската, и руската армия разполагат с такава техника.

Най-сериозното доказателство, че подобен комплекс е попаднал в ръцете на сепаратистите, е от 29 юни, когато те завземат база в предградията на Донецк, където е разположено зенитно-ракетно поделение А1402 на украинската армия. Скоро след това онлайн се появява снимка, на която ясно се вижда комплекс "Бук", зареден с четири зенитни ракети.

Тази снимка, както и много други публикувани в интернет от сепаратистите улики, че те притежават подобна техника, набързо изчезнаха в часовете след новината за драмата с боинга. Изтрити бяха и онлайн съобщенията им, включително от профила на лидера на проруските милиции Игор Стрелков във "ВКонтакте", че точно във фаталния за полет MH17 ден бунтовниците са свалили украински АН-26. Това събуди подозрения, че е възможно малайзийският самолет да е бил уцелен, защото е объркан с военен. Но все още е твърде рано тази или която и да била друга версия да бъде потвърдена.

Как ще отекне трагедията

Инцидентът идва на фона на нарастващата тревога в САЩ и Европа, че Русия засилва подкрепата си за сепаратистите. Именно заради това само ден по-рано Вашингтон обяви нови санкции срещу Москва, като под ударите им попаднаха най-голямата руска петролна компания "Роснефт" и фирми от финансовия и отбранителния сектор.

Сега драмата още повече разпали политическата жега около кризата. За момента Украйна сочи с пръст проруските сепаратисти, те отричат, а руският президент Владимир Путин хвърля вината върху властите в Киев. Но още преди да бъде установено със сигурност кой е отговорен, смъртта на близо 300 души от няколко различни националности вече променя политическите калкулации по отношение на украинската криза и може да втвърди позициите на Запада и Киев, като така засили натиска върху Путин.

В случай че подкрепяните от Москва сепаратисти носят отговорност за случилото се, много европейски и азиатски държави - не само тези, които имат свои граждани на борда на MH17, ще искат отговори от руския президент. И същевременно ще постави под въпрос стратегията на Кремъл да използва бунтовниците за постигане на целите си в Украйна. "Ако са сепаратистите, това е неизбежното следствие от даването на много опасни оръжия на луди и слабо обучени хора", коментира пред в. Financial Times Самюел Чарап от вашингтонския International Institute for Strategic Studies. Очакването във Вашингтон е, че случката ще има и още един ефект - засилване на желанието на ЕС за налагане на сериозни санкции срещу Русия.

"Това е нов елемент, който никой не очакваше. И е едно от онези събития... които могат да имат непредвидени положителни или отрицателни последствия", казва пред в. Washington Post Джеймс Ф. Колинс, бивш посланик на САЩ в Русия и настоящ анализатор на Carnegie Endowment for International Peace. Всъщност най-доброто нещо, което може да произлезе от тази трагедия, е САЩ и Европа да засилят дипломатическия тласък за слагане на край на украинския конфликт. Защото, ако позволят той да продължава да тлее, следващият смъртоносен взрив ще е само въпрос на време.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 6
    • + 31

    Нов аудиозапис от който става ясно как терористите коментират и насочват на определено место пристигналата ракетна установка "Бук - М", забележете заедно с обучения и екипаж!

    Коментира се и свалянето с нея на два украински самолета "СУ"!

    https://www.youtube.com/watch?v=YgdqdklrqDA

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 4
    • + 21

    Террористы вывозят ракетный комплекс "Бук" на территорию России. 18.07.2014

    https://www.youtube.com/watch?v=mICnsgEY7wE

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • - 3
    • + 19

    Анализ къде точно се е намирала руската ракетна установка "Бук-М", няколко видео записа и снимка от димната следа на изстреляната ракета!

    Video geolocated of #Russian BUK that brought down #MH17 driving to it's launch location.

    http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/07/russia-shoots-down-malaysian-mh17.html

    https://twitter.com/djp3tros/status/489848712450277376/photo/1

    Нередност?
  • 4
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 3
    • + 58

    "Стрелков" в профила си във "Вконтакте" пише, че труповете били разложени и с предварително източена кръв и полетът бил провокация. Има 4000 лайка и шера. Понякога се чудя аз ли не съм наред.

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 27

    До коментар [#4] от "mrvip":

    Ти си наред, но чугуните са изпращели, и не мислят. На тях им трябват команди за дишане, и опорни точки за тролене.

    Нередност?
  • 6
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 4
    • + 27

    "Ако са сепаратистите,това е неизбежното следствие от даването на много опасни оръжия на луди и слабо обучени хора",коментира пред в.Financial Times Самюел Чарап....и постоянно пияни и надрусани бих добавила. И редовно облъчвани от руската пропаганда. Днес по една от украинските телевизии гледах репортаж за терористи пленени от бальона Айдар,които отказват да приемат храна от "укрофашистите" защото били ужасени, че ще ги угояват за да им вземат органите и не пиеха вода убедени,че ще им дадат сярна киселина. Украинският командващ се надяваше,че психиатър или психолог биха помогнали......

    Нередност?
  • 7
    nplashkov avatar :-(
    Николай Тодоров Пеняшки - Плашков
    • - 6
    • + 16

    Страхотна трагедия! Жалко за загиналите и техните близки! Тези сепаратиси нямат човешки сърца.

    Нередност?
  • 8
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 9
    • + 31

    Зачетох се в руските форуми, в които интензивно се обсъжда темата. Хора, които очевидно познават добре техническите детайли на Бук твърдят, че единична изстрелваща установка сама по себе си никаква работа не може да свърши. Нужен е радар да прихване целта, командна станция за целеуказание (не разбрах какво точно върши, но без нея не можело) и самата пускова установка. Също са нужни хора, които са добре обучени да работят в синхрон на трите установки и само при това положение ракетата може да достигне целта и да я порази. Имаше спор дали би могло само с оптично целеуказание, т.е. без радар, но мненията твърдо са за това, че без радар практически не е реално да има попадение. Черните кутии на самолета гарантирано са записали прехващането от радар, затова намирането им е от огромно значение. Руснаците от форума твърдят, че Бук има далекобойност 40 километра, в конкретния случай целта е била на 25 км, т.е. няма как "на око" да бъде прицелена ракетата. С две думи - дори "опълченците" да са превзели украински Бук, никак не е вероятно да са разполагали с обучен и синхронизиран екип, който да е способен да задейства ефективно толкова сложен военен комплекс. Не казвам дали са руснаци или украинци, само подчертавам, че да стреляш с Бук никак не е като да стреляш с Калашников. Това е работа на редовна армия, дали украинска или "командировани" части от руската, вероятно ще стане ясно, но сепаратистите няма как да са.

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 9
    • + 15

    До коментар [#8] от "jonson":

    Очевидно не четете коментарите преди вас и ставате за смях. :)

    Прочетете коментар 1 и чуйте разговорът между терористите от линка, който съм дал.

    Нередност?
  • 10
    kenkoz avatar :-|
    kenkoz
    • - 3
    • + 15

    Цял ден ме мъчи една асоциация:

    https://www.youtube.com/watch?v=GhxqIITtTtU

    Нередност?
Нов коментар