🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Незаменимият европеец

Ангела Меркел е лидерът, без който континентът не би могъл да се справи с бежанската криза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След едно десетилетие на власт мнозина политически лидери губят вдъхновението си и злоупотребяват с благосклонността на избирателите си. Германският канцлер Ангела Меркел обаче е свежо изключение от тази тенденция, отбелязва Economist. На 22 ноември тя ще отбележи десетата си година начело на управлението на страната си, но вместо уморена изглежда заредена с енергия от най-голямото измежду всички предизвикателства, пред които се изправи по време на досегашните си мандати – бежанската криза. Нещо повече - както и при предишните кризи, които я застигнаха – дълговата криза в еврозоната, конфронтацията между Запада и руския президент Владимир Путин, заплахата от излизане на Великобритания от ЕС – тя е най-необходимият лидер, без който Европа не би могла да се справи.

Донякъде това се дължи на факта, че Германия е силна и голяма. Но също така е и защото Меркел е най-старшата измежду колегите си в момента, отбелязва Economist. Помага и това, че тя умее да се справя със сложни, суетни и мачо тип мъже – от Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в международен план до раздразнителни коалиционни партньори като баварския премиер Хорст Зеехофер и лидера на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел на родната й политическа сцена.

През изминалите 10 години на управлението й влиянието на Меркел нараства след всеки катаклизъм, пише изданието. По време на дълговата криза първите й стъпки бяха колебливи, но в крайна сметка успя да задържи еврозоната цяла. При конфликта в Украйна тя беше тази, която обедини европейците за налагане на санкции на Русия (всъщност самият руски президент Владимир Путин смята, че тя е единственият европейски лидер, с когото си струва да се говори). А при миграционната криза германският канцлер отстоява смело европейските ценности, макар да е почти сама в посветеността си на посрещането на бежанците.

Меркел съвсем не е перфектна. Не е склонна към голямо красноречие или грандиозни начинания. Може да бъде както политически хамелеон, който използва леви политики, за да се позиционира в център-дясно на политическия спектър, така и скорпион, който бързо елиминира потенциални съперници. Вродената й предпазливост дори доведе до създаването на германския неологизъм merkeln – т.е. "да меркелуваш", или, с други думи, да отлагаш големите решения. Плахостта й при решаването на проблемите на еврото всъщност задълбочи ненужно кризата, припомня Economist.

Ето защо е иронично, че именно смелостта, а не плахостта я изправи пред най-голямото предизвикателство в кариерата й. Твърдият й отказ да определи граница на броя на бежанците, които Германия може да приеме, предизвика нарастващ ужас в страната й и критики на международната сцена. Спекулациите, че това ще й струва властта обаче, поне за момента изглеждат пресилени. Меркел остава водещата фигура в партията си, като според скорошно проучване 82% от членовете на нейния Християндемократически съюз одобряват водачеството й, а 81% искат тя да се кандидатира за четвърти мандат на изборите през 2017 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    О.К. - превели сте Економист, което четка Меркел. И какво: нито твьрденията, че е овладяла бежанската вьлна, нито, че се е справила с мачоците Путин и Ердоган са верни.
    Текстьт звучи напомпан и безкритичен като политически некролог.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    ilia1959 avatar :-|
    Ilia Iliev
    • + 2

    Трябва ли да се коментира стандартни неща!
    Меркел е представител на определена група от германската общност.
    Това предопределя всичко.
    Логично е да защитава техните интереси.
    Друг е въпросът ,че в момента България има коренно противоречиви интереси с бежанците!
    Германия може и да има причини да ги приема , но България няма!
    И Меркел използва силови/икономическото си положение/ методи , или корупцията ни, за да принуди нашия корупционен елит , да приемем ислямистите.
    И Борисов е подписал за бежанците.
    И сега прави всичко ,за да не бъде разкрит от българската общност.
    Защото ако е истина и се разбере ,ще трябва да го сменят друг.
    Вече куклите намаляха , трудно ще намерят друг , за да заменят -всички са известни с корупцията

    Нередност?
  • 3
    nikolaymin avatar :-|
    NMink
    • + 1

    [quote#1:"D-r D"]И какво: нито твьрденията, че е овладяла бежанската вьлна, нито, че се е справила с мачоците Путин и Ердоган са верни.
    Текстьт звучи напомпан и безкритичен като политически некролог. [/quote]
    да не говорим, че въобще не се споменава какъв ѝ е рейтингът в момента сред народа и и дали този народ е съгласен с всичките решения, които тя взима.

    Нередност?
  • 4
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • + 1

    Може и да не е края на Мути, но със сигурност е края на Германия, такава каквато я познаваме. Западните либерали вървят твърдо по стъпките на комунистите към които те, така или иначе, винаги са имали симпатии - по-важни са високите принципи, отколкото здравия разум и житейския опит. Защото кой може да се похвали с по-добре звучащи принципи от комунистите: равенство и братство; от всекиго според способностите ...и прочие глупости . Сега либералите превеждат същите глупости на техния либерален шифър. Всички сме едни и същи, културата, темперамента, религията нямат значение. Всички имат права, но не и задължения.. Бъдещето на Европа е Ротердам и Марсилия.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар