🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО-рализацията на Черна гора

Как Русия се опитва да спре влизането на балканската страна в алианса

Алуминиевият завод в Подгорица бе най-голямата руска инвестиция в страната. След фалита му през 2013 г. той се превърна в алегория за отношенията между Русия и Черна гора
Алуминиевият завод в Подгорица бе най-голямата руска инвестиция в страната. След фалита му през 2013 г. той се превърна в алегория за отношенията между Русия и Черна гора
Алуминиевият завод в Подгорица бе най-голямата руска инвестиция в страната. След фалита му през 2013 г. той се превърна в алегория за отношенията между Русия и Черна гора    ©  reuters
Алуминиевият завод в Подгорица бе най-голямата руска инвестиция в страната. След фалита му през 2013 г. той се превърна в алегория за отношенията между Русия и Черна гора    ©  reuters

Когато през 2008 г. руската столица подари на Подгорица т.нар. Московски мост, Черна гора бе на руска вълна. Затова през 2011 г. звездата на руския ефир - водещата на "Время" по първи канал Екатерина Андреева, получи от Черна гора почетно гражданство. Като нея има само още 205 души по света. Сред тях е сваленият от армията тайландски премиер и милиардер Таксин Шинаватра, както и Мохамед Дахлан, спорен палестински бизнесмен и някогашна дясна ръка на покойния Ясер Арафат.

По силата на натурализацията всички те днес са на крачка от НАТО. Атлантическият пакт смята след срещата си на 1 и 2 декември да покани Черна гора за 29-и член на алианса. Тази перспектива ужасява поне няколкостотин натурални граждани на 650-хилядната страна. В края на септември те излязоха на протест под водачеството на митрополита от Сръбската православна църква Амфилохий. Той оплакваше "откъсването на Черна гора от майчица Русия". Последваха събития, които "по динамиката си приличаха на вашите протести от 2013, но бяха с обратен знак", казва пред "Капитал" преподавателят по международни отношения от университета в Подгорица Филип Ковачевич.

За какво тъгува Амфилохий

Въпреки много по-наболелите причини за недоволство в страната черногорските протестиращи избраха членството в НАТО.

В започналите на 24 септември демонстрации се включиха част от симпатизантите на основната опозиционна сила Демократичен фронт. И то онези от тях, които имат общо със Сърбия, казва Ковачевич. Това са същите хора и политически сили, които на референдума през 2006 г. за откъсване от Сърбия и обявяване на независимост гласуваха против. Аргументите им тогава бяха, че Черна гора може да се развива само в съюз с братска Сърбия, с която изповядва една религия и споделя еднакви ценности.

Сега те твърдят, че се нанася фатален удар за откъсване на Черна гора от естествената й орбита около православния център Москва. За да се подсили ефектът, Кремъл предупреди официално Черна гора, че присъединяване към НАТО ще "влоши икономическите отношения между страните ни". Подобни доводи, както и фактът, че начело на протеста застана духовник, и то от Сърбия, отблъсна от протестите мнозина обикновени черногорци, които искат да живеят в европейска страна от XXI в., продължава политологът. Демонстрациите не станаха по-масови, дори и когато протестът поиска оставка на премиера Мило Джуканович и нови избори. Нещо повече - черногорци се организираха в социалните мрежи, за да сигнализират на полицията, че "празните палатки" в центъра на Подгорица пречат на трафика.

Протестът отшумяваше, когато на 17 октомври полицията щурмува със сила палатковия лагер. Последвалите батални сцени изкараха на следващия ден няколко хиляди души на протест. Този път те негодуваха срещу полицейското насилие, липсата на реформи, но и срещу управленската култура на корупция. В исканията им нямаше и дума против или за НАТО.

"Това е разковничето за разбиране на Черна гора", казва Ковачевич. Според него в родината му, както например в съседна Босна, обществото страда от едни проблеми, но се боричка по съвсем други въпроси. В Босна например е широко възприето схващането, че Дейтънското споразумение е първопричина за неволите на страната. "Вероятно много повече пречи неизтребимата корупция сред политиците", казва черногорецът. Така и в родината му разделителната линия в политическия дебат минава по оста Русия срещу Запада. "Това може и да разпалва духовете, но просто отмества фокуса от истинските проблеми."

А те, както и в Босна, се коренят в корупцията. Политиката в Черна гора се доминира от 25 години от Мило Джуканович. Той бе последователно премиер на федералната югославска република, премиер на страната в краткотрайния Държавен съюз Сърбия и Черна гора, президент и отново премиер вече на независимата страна. През 2003 г. съд в италианския град Бари опита безуспешно да подведе Джуканович под съдебна отговорност за участие в мрежа за трафик на цигари към Италия и пране на пари. Тогава италианската Direzione Investigativa Antimafia описа Черна гора като "истинска Тортуга в Адриатическо море", сравнявайки страната с прочутия пиратски остров в Карибите, припомня сараевският Center for Investigative Reporting.

Мило-виден капан

Истинските проблеми на Черна гора бяха посочени в излезлия наскоро доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в интеграцията. Става дума за баналната, но основополагаща липса на реформи в избирателната и съдебната система. "Вместо за това двете основни сили в черногорската политика говорят за или против Русия", посочва Ковачевич. Ефектите от това са очевидни.

В очите на иначе прагматичните черногорци всеки апел от проруските сили, бил той и най-разумният, за оставка на Джуканович и реформи звучи отблъскващо. Пример са протестите от октомври. Погледнати отстрани, те приличаха изцяло - в иконографията, посланията и дори ползваните изображения, на протестите, довели до свалянето на сръбския президент Слободан Милошевич през 2000 г., пише в блог за London School of Economics and Political Science черногорският журналист Мирко Бошкович. В двата случая обаче врагът е различен. Тогава бе автократичен управник, когото Хага по-късно съди за престъпления срещу човечеството, а протестният "Отпор!" имаше подкрепата на Запада. Сега протестът течеше буквално на руски език, а целта е свалянето на Джуканович, който обяви, че приоритет на Подгорица е евроатлантическата интеграция. Очевидно е, че тези искания и тези актьори няма да постигнат целта си, пише Бошкович.

"Това вкарва автентичните демократи в страната в капана на дихотомията Джуканович - Русия", казва Ковачевич. Това не е единственият капан, смята Флориан Бибер от университета в Грац. Като поставя НАТО и ЕС за приоритети на управлението, самият Джуканович принуждава опозицията да се равнява по този маркер, пише Бибер в блога на Center of Southeast European Studies към университета. Затова премиерът публично обвини Русия за "подбудител и основен участник в протестите". Така опозицията отново е принудена да избира - или НАТО и ЕС, това значи Джуканович или Русия, а това значи маргинализация. "Както виждате, този избор е подмяна на политическия диалог", коментира Ковачевич.

Да се излезе от този капан не е лесно. Може би именно поканата за членство в НАТО може да помогне на опозицията или поне на онази част от нея, която е съгласна, че Черна гора принадлежи икономически и политически на Европа, заключава Бибер. Оптимизмът му се подхранва както от последните развития на местната политическа сцена, така и от фактите.

През есента лидерът на Демократичния фронт Миодраг Лекич направи своя политическа формация. Нейните привърженици не участваха в проруските протести сега. Заедно с него друга емблематична фигура на опозицията се разграничи от искането за скъсване с НАТО и направи партия. Социологически проучвания нареждат двете партии на второ място, веднага след управляващите. Дали новите сили ще запазят позициите си ще стане на ясно на парламентарните избори догодина.

От друга страна, противно на широко разпространеното мнение Москва не е главният актьор на черногорската икономическа сцена. Русия е едва четвъртият най-голям инвеститор в страната след Италия, Норвегия и Австрия. Най-голямата руска инвестиция - алуминиевият завод в Подгорица, който Олег Дерипаска купи през 2005 г., фалира осем години по-късно. Така се превърна в алегория на нездравите икономически връзки между двете страни. След обтягането на отношенията между Русия и ЕС пък, в което Черна гора се нареди на страната на Брюксел, руските пари започнаха да се изтеглят и от черногорския пазар на недвижими имоти. Според местни наблюдатели това е основна причина за трайното поевтиняване на имотите в последната година с над 15%.

"Всъщност за инвеститорите е важна стабилността на страната", продължава Ковачевич. Тази стабилност минава през членство в НАТО и ЕС. Ако втората организация има пряка връзка с икономическото развитие на страната, първата носи единствено стабилност. "Разбира се, НАТО едва ли има нужда от нашите 2100 войници, нито пък ние имаме необходимост от голям отбранителен съюз, след като съседите ни от север и юг вече са част от НАТО", казва Ковачевич.

Затова за наблюдатели като него е ясно, че членството в алианса хвърля мост - буквално и преносно. С приемането на Черна гора за член НАТО получава изцяло "приятелско" Адриатическо море и това е пряката полза. По-далечната е посланието към бъдещите политически и икономически партньори. В този смисъл "Московският мост в Подгорица е неуспешен от самото си начало и пряко, и метафорично, защото той извежда до бюста на Владимир Висоцки, който критикуваше всичко онова, по което днес тъгува Кремъл", заключава Ковачевич.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shilliew avatar :-|
    shilliew
    • - 17
    • + 11

    Дневник, Босна и Херцеговина имат 17-сет километров излаз на Адриатика. Така че все още не е "вътрешно море".

    Нередност?
  • 2
    stabilnost avatar :-|

    поздравления за всяка една държавата, която иска и успява да се откъсне от сАветската орбита

    Нередност?
  • 3
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • - 2
    • + 20

    Много сладко, закътано местенце и желан избор за недвижима собственост на руснаците. Има прекрасна морска ивица на Адриатическо море.

    Нередност?
  • 4
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 44
    • + 14

    Простички са нещата и в статията добре е описано. Най-общо казано, който е за статуквото и задкулисието е за НАТО.
    Който е против статуквото и задкулисието, го наричат каскет, ушанка, мурзилка, путинист и т.н. ;-)

    Нередност?
  • 5
    torbalan avatar :-P
    Торбалан
    • - 9
    • + 23

    До коментар [#4] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

    Глупости! Рубладжия такъв :)))

    Нередност?
  • 6
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 12
    • + 2

    До коментар [#5] от "Торбалан":

    :-))))))

    Нередност?
  • 7
    ceci_ avatar :-P
    ceci_
    • - 7
    • + 3

    Аййй стига бе, четейки дневник бях останал с впечатление че само Путин е няколко мандата премиер пък то виж ти, откровение след откровение, ту Меркел, ту Мило. А такъв европеец, такъв европеец.. и на 25. на власт и съмнения в корупция, но няма как в правилна посока води стадото, нали е демократин. :-)

    Нередност?
  • 8
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 4
    • + 9

    НАТО означава, една държава я принуждават да влезне, след което и казват че границите на нато трябва да се укрепят заради русия и тнт. и почват да я въоръажават по натовски стандарт. Бойко това и прави, предтекста е тук, идил и руския проблем, сега са му казали че България трябва за няколко години да похарчи милярф и повече за въоражаване и бойко нарежда на кметове да събират пари за американските оръжейни фирми. УСА продава оръжие на бг и техните фирми зареждат складовете на УС правителство. Първо обаче трябва да има кризи и войни за да се създаде изкуствено предтекст........ Това е НАТО, маша в ръцете на оръжейните западни компании и тайни служби....

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#8] от "ruark":


    [quote#8:"ruark"]и почват да я въоръажават по натовски стандарт[/quote]

    Като гледам как се е въоръжила БГ страх ме хваща :-)
    А какво бил казал Тиквоча, извинявай ама никак не ме интересува. Всеки ден милиционера казва неща, дето не се случват. Иди му виж "отвореното официално околовръстно" при Люлин да се посмееш на тъпотиите му. Милиарди ще има, ама за крадене, не за въоръжение. Черна гора ще е същата смешка, само че 10 пъти по-малка. Голяма военна сила, мани. Почти колкото Бурунди и Хаити взети заедно :-)

    Нередност?
  • 10
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#2] от "Sinite - завоят наляво забранен":


    [quote#2:"Sinite - завоят наляво забранен"]поздравления за всяка една държавата, която иска и успява да се откъсне от сАветската орбита[/quote]

    На теория. На практика на никой в НАТО не му пука за БГ и подобни дришльовци. Днешното НАТО няма общо с онова от времената на Студената война. Една голяма говорилня. Ако не са САЩ и Великобритания, хайде и Франция да речем, съвсем ще замяза на бойскаутски лагер. Нашите военни не са помирисвали барут, паркетни лъвове с лампази и трима адмирали на един развален Дръзки. Бах т'ва за армия :-) За Европа, ред и законност не ми се говори че ставаме смешни. Добре се откъснахме от Русия, ама цопнахме в задния двор на цивилизацията. И с Русия и без Русия сме си все балкански кенеф. Вече стана банално да се оправдаваме за това че сме провалена държава. Виж бау-мяу между Ченалова и Янева и ще се убедиш че сме по-Сибир от самия Сибир.
    Навремето вярвах че НАТО и ЕС ще ни нормализират. Е, не стана. Няма да стане и с Черна гора. Просто САЩ ще имат едно резервно пристанище в повече, не че им е изпотрябвало.

    Нередност?
Нов коментар