Синан Юлген: Свалянето на самолета усложнява операцията срещу ИДИЛ

Председателят на Центъра за икономически и международни изследвания (EDAM) в Истанбул пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова

Не за пръв път от началото на сирийския конфликт руски военни самолети навлизат в турското въздушно пространство. Защо точно сега се стига до сваляне на бомбардировач Су-24 и възможно ли е това да се е случило без заповед от върха в Анкара?

Причината да се случи сега е, че това наистина не е първият път, когато руските самолети нарушават турските правила за употреба на сила. Но в предишните случаи Турция действаше по-предпазливо и не прилагаше напълно своите възможности да опази въздушното си пространство с употреба на сила, като вместо това протестираше пред руските власти. В резултат имаше визита на високо ниво от Москва с делегация начело със заместник-командира на руските ВВС. На тази среща, която се състоя преди месец в Анкара, руската страна се извини за предишните случаи на навлизане в турското въздушно пространство и двете страни постигнаха споразумение да избягват подобни инциденти в бъдеще. Това, което се случи сега, е нарушение на споразумението. Турция реши да приложи изцяло своите правила за употреба на сила, и то едва след като пилотът на руския Су-24 е бил предупреден десет пъти и чак после е бил атакуван.

Според мен решението е било взето много бързо предвид факта, че това са събития, които се развиват скоростно. И не е ясно дали е имало консултация на по-високо ниво. На хартия правилата за употреба на сила са такива, че позволяват на турските пилоти да атакуват при нарушение, без да е нужно да се допитват до наземния център и до по-висшестоящи командири. Възможно е също така и да е имало заповед отгоре, която турските пилоти са изпълнили. За момента не знаем дали е имало допитване до политическо ниво и дали премиерът или президентът са били замесени. Но е ясно, че това така или иначе не е необходимо, защото правилата позволяват турските военни пилоти да взимат сами подобни решения. 

Този инцидент носи ли рискове за Турция и какви са те?

Няма съмнение, че това е момент на криза между Турция и Русия. Оттук нататък важното е дали Русия ще пожелае да засили ескалацията. От турска страна намерението е да не се стига до допълнително повишаване на напрежението, но зависи от това какво ще реши да предприеме Москва. Ако има ескалация, тя вероятно ще бъде най-вече под формата на икономически мерки - като например забраната на организираните туристически пътувания на руснаци в Турция. Но не е изключено да има и тактически мерки - руски самолети да продължат да тестват турската готовност за употреба на сила, което може да доведе до още инциденти. Това е по-опасният сценарий.

Този инцидент засяга ли турската стратегия в Сирия и ще я промени ли по някакъв начин?

Няма да я преобърне фундаментално. Но ще се отрази на плановете за съвместна операция със САЩ, която да е насочена срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Сега тази операция ще бъде много по-трудна за осъществяване, защото няма как да се случи ако не със сътрудничеството, то поне с мълчаливото съгласие на Русия. В момента заради обстоятелствата около инцидента ще бъде много по-трудно Москва да бъде привлечена и да има съвместни действия, дори да става въпрос за операция срещу ИДИЛ.

Това означава ли, че свалянето на самолета ще попречи на САЩ и европейските страни да направят коалиция с Русия и да търсят общо решение на конфликта в Сирия?

Случката просто показва колко трудно би било да има коалиция с Русия на тактическо ниво в смисъл на съвместни военни операции. Но не мисля, че ще промени готовността на западните държави да убедят Русия да работят заедно за търсене на политическо решение в Сирия. Това ще остане според мен.

Ако напрежението между Русия и Турция не бъде свалено, колко големи могат да бъдат пораженията върху икономическите връзки и по съвместни проекти, като газопровода "Турски поток" например?

Да, "Турски поток" може да бъде засегнат. Но в известен смисъл за Москва ще бъде трудно да използва енергийния си коз срещу Анкара, тъй като в крайна сметка Турция е вторият най-голям потребител на руски газ в Европа след Германия. За Кремъл ще бъде трудно да намери алтернативен клиент за газа, който доставя на Турция. Така че енергийните отношения може да останат непокътнати от тази ситуация, защото и двете страни имат интерес от това. Ако Русия реши да използва енергийното си оръжие срещу Турция, ще навреди и на собствената си икономика.

Турция получи ли от НАТО подкрепата, която очакваше, или се надяваше на повече?

На срещата на НАТО, която свика, Турция търсеше послание на солидарност и го получи. Нямаше други очаквания в смисъл на конкретна подкрепа от НАТО. Така че до голяма степен Анкара получи каквото искаше.

Колко вероятно е да има военен отговор от Русия заради свалянето на самолета?

Не е много вероятно, със сигурност не и директно срещу Турция. Индиректно може да видим Русия да продължи да бомбардира членовете на сирийската опозиция, които са подкрепяни от Анкара, включително тюркмените. По-скоро такива ще бъдат последствията, но не пряко военно отмъщение срещу Турция.

Какво иска да постигне Турция в Сирия? Надява ли се още на споразумение за зони за сигурност и ИДИЛ ли е основният враг на Анкара в този конфликт? 

Да, Турция все още се надява да има международна намеса за създаване на зона за сигурност в Сирия. Но това сега стана по-сложно и вероятно не особено реалистично. В същото време Турция продължава да твърди, че президентът Башар ал Асад трябва да си отиде, за да има решение за Сирия. В този смисъл турската гледна точка се различава донякъде от тази на западните партньори, които след атаките в Париж се фокусират основно върху ИДИЛ. Същевременно виждането в Анкара е, че докато Асад е на власт, няма надежда ИДИЛ да бъде победена.

Какво очаква Турция от срещата на върха с ЕС в неделя? Какво иска Анкара от Европа и какви са шансовете да го получи? 

Това, което Турция иска от срещата, е да бъде зададен нов път за цялостната рамка на отношенията с ЕС. От турска страна виждането е, че не става въпрос само за бежанците, а също и за съживяване на връзките с ЕС, за размразяване на преговорите за членство, за ускоряване на процеса на визова либерализация. По отношение на кризата с бежанците мнението на Анкара е, че към нея трябва да има съвместен подход, който да включва повече пари, общи политики и споделяне на ресурси. Турция иска да развива пълната гама на отношенията с ЕС, а не всичко да се свежда до проблема с мигрантите.

Но от другата страна не изглежда да е съвсем така. Има ли и в ЕС желание за цялостен подход или по-скоро за ограничаване до бежанците? 

Европейските страни искат да се концентрират върху този проблем, но това няма да е достатъчно за Турция, така че дискусията със сигурност ще мине отвъд бежанската криза. От самото начало турската позиция беше съвсем ясна – за да има съвместен подход за сътрудничество по въпроса с бежанците, ЕС и Турция трябва да развият цялостната рамка на отношенията си, която включва също преговорите за членство и визите.

 

Профил

Синан Юлген е е председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM). Той е и основател на Istanbul Economics - консултантска фирма, специализирана в сферата на регулациите и публичната политика, както и гост-преподавател в Carnegie Europe. Юлген е работил в турското Министерство на външните работи и е част от екипа, договорил митническия съюз между Турция и ЕС. Той е редовен автор на много турски вестници, както и на чуждестранни като Financial Times, Wall Street Journal, Le Figaro.

 
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 8
    • + 20

    Рано или късно ще има военен отговор. Свалянето на самолет е символично действие, което не се забравя. В икономическо отношение Турция е губеща. Тя няма реална алтернатива за газта от Русия, но Русия има откъде да внася цитрус и домати. Спирането на посока туристи и изгонването на турските строителни компании не само от Русия, но и от силно зависимите от нея централно азиатски държави вече са милиарди долари загуба за Турция.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 29

    Досадно беше да се изчете това неприкрито пропагандно интервю.

    Авторът - о, Боже, отново Светломира Гюрова! Ако бях видял, че е тя нямаше да чета - оставя "експерта" сякаш да чете от Хюриет реч на Ердоган.

    Ако човек не е разбрал, че турски Ф16 е свалил руски СУ24, може да остане с впечатление, че Русия е избила няколко турски ескадрили с все семействата на пилотите...

    А всъщност Турция на Ердоган взе да надскача сянката си. Атаката срещу руския СУ изправи на нокти НАТО, на когото турците веднага се оплакаха. Май не срещнаха разбиране ...
    Погледнете картата . Турция е в обтегнати отношения с всичките си съседи- Иран, Ирак, Сирия, Армения, Кипър, вече и Русия - с изключение само на България и Грузия!
    Неоосманистката доктрина гледа на Сирия като на територия, която принадлежи към империята...

    Защо авторката не попита председателя, защо 90% от бомбардировките на турската авиация са срещу позиции на кюрдската пешмерга в Сирия, която успешно защитава територията си от бандитите на ИД? Когато обстрелваш противник на терористите, на кого помагаш?

    Защо авторката не попита председателя защо турската армия гледаше спокойно през границата как главорезите на ИД щурмуват граничния сирийски град Кобане и избиват населението му? Защото са кюрди.

    Защо авторката не попита председателя за бизнеса на Билял Ердоган?

    Защо авторката не попита председателя за онзиденшната засада, поставена от турските изтребители край границата със Сирия, направлявана от американски и саудитски АУАКС?

    Всъщност - авторката толкова може.
    А и политиката на Капитал е такава - в един брой двама турци се обясняват...
    Може би трябва да ни се внуши, че е унищожен турски изтребител?

    Нередност?
  • 3
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 3
    • + 26

    Много посредствено. И глупаво, защото да опитваш да изкараш Турция на Ердоган жертва говори или за тотално неразбиране на ситуацията, или за целенасочено промиване мозъците на публиката.

    Що за интервю е това, в което не се задават въпросите, чиито отговори интересуват публиката, а се подават удобни пасове за изтъкването колко цялата в бяло е Турция?

    Дума няма за реакцията на европейски политици, за реакцията на Обама, за тихото измъкване на НАТО от гафа.

    А бе - който се интересува, има какмо да чете. Не и в Капитал.

    Нередност?
  • 4
    sandman avatar :-|
    sandman
    • - 3
    • + 14

    "Турция реши да приложи изцяло своите правила за употреба на сила, и то едва след като пилотът на руския Су-24 е бил предупреден десет пъти и чак после е бил атакуван."
    Какава е била конкретната заплаха за Турция в този случай?

    "Няма съмнение, че това е момент на криза между Турция и Русия. Оттук нататък важното е дали Русия ще пожелае да засили ескалацията. От турска страна намерението е да не се стига до допълнително повишаване на напрежението, но зависи от това какво ще реши да предприеме Москва."
    Значи свалят самолет,който на практика НЕ Е заплаха за турските ВВС.Момента с пуска на ракетата също остава неизяснен,бил ли е нарушителя наистина на турска територия?Кой в случая е търсил ескалация ефенди Юлген?Да,руснаците реагираха наистина доста остро,но ако не сте го очаквали, значи 500г. войни с тях нищо не сте научили.Тъпкано ще ви го върнат и защото успяхте да ги вбесите,колкото и да се криете в полата на НАТО,от там голяма помощ не чакайте.Прозрачни сте с политиката си в Сирия и каквото и да твърдите,не вощвате срещу ИДИЛ,а трепете Кюрди.Междувременно,ако мине номера,да нагребем малко и от Сирия.
    И да имаше теоретичен шанс да стане.,вече няма.През Сирийската граница вече нищо няма да мине ни в посока към вас,нито от вас.
    И руснаците не са стока,но поне ясно са заявили какво правят в Сирия.
    Вие се въртите като фурнаджийски лопати.
    А това "интервю" ако е журналистика...
    Напомня ми за комсомолските събрания.Правилни въпроси за правилни отговори.Не съм имал удоволствието да прочета друга статия или интервю от Г-жа или Г-ца Гюрова,но ако всичко е на това ниво.някой май трябва да си смени професията.
    Неприемливо е да се поднасят такива интервюта.
    В пост 2 дса засегнати къде по-интересни въпроси и бихме искали отговори по тях.Може ли?

    А да и да не бъда обвинен в русофилство/дреме ми макар/,руснаците наистина преиграха с реакцията си.на моменти изглеждат чак глупави.
    Ама който е очаквал друго,сам е глупак.

    Нередност?
  • 5
    gemeto avatar :-P
    gemeto
    • - 6
    • + 6

    [quote#1:"sqr47309640"]В икономическо отношение Турция е губеща. Тя няма реална алтернатива за газта от Русия, но Русия има откъде да внася цитрус и домати. Спирането на посока туристи и изгонването на турските строителни компании не само от Русия, но и от силно зависимите от нея централно азиатски държави вече са милиарди долари загуба за Турция. [/quote]
    Пропуснал си само да напишеш, че Русия за турците е "като въздуха и слънцето за всяко живо същество", иначе другите глупости ми харесаха.

    Нередност?
  • 6
    donio avatar :-|
    donio
    • - 2
    • + 3

    Вътре в турската армия има офицери,които недолюбват Ердогана .Освен това кръгове от тези среди сътрудничещи със Сивите вълци навремето организираха атентата срещу папата,атентата миналата седмица в Исанбул и много други провокации в миналото и сега с подкрепата и на някои кръгове от НАТО и на ЦРУ.Така че най вероятно това е провокация на тези кръгове с цел злепоставяне на Ердоган ,навреждане на Русия и торпилиране на еветуална коалиция и запазване на ИДИЛ,с която тези кръгове сътрудничат и изпозват за свои цели.Както знаем Ердоган не е много обичан отСАЩ и Израел .Освен това тази провокация цели и демонизиране на Русия.Както виждате с един куршум 3-4 заека.

    Нередност?
  • 7
    comandante avatar :-|

    До коментар [#2] от "D-r D":
    +++
    Чудесено написано по темата!
    Аз чак съм потресен какви иначе авторитетни издания започнаха да пишат туркофилска пропаганда!
    Става въпрос ,че щом САЩ и ЕС оставиха турция да богатее от години от мракобесието в ИД.
    Турция успешно изрекетира и ЕС с финансиране за бежанците а САЩ ще продължават да подкрепят доктината за възраждане на турската империя на Давутоглу!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Благодаря за подкрепата. Винаги, когато срещна мислещи хора, се възражда оптимизма ми, че не са успели да ни промият всичките.

    Тезата на Капитал е незащитима и това трябва да им се казва ясно и непрекъснато.
    И не става въпрос за Русия или против нея, а за истината. И когато некакъв световно неизвестни турчин-"експерт" е обявен от Капитал за носител на истината, ясно е какво е медията - ниска топка.

    Във време, когато всеки може - стига да иска - от компа си да се информира за всичко от всякъде, една претенциозна българска медия ни плакне мозъците като през 70-те.
    Те или не си владеят занаята, или смятат публиката си за идиоти.
    Моля, показвайте им, че не сме такива.

    Нередност?
  • 9
    comandante avatar :-|

    До коментар [#8] от "D-r D":
    Има доста неща с които не съм съгласен , но това да цитират някаква радио точка от Истанбул която да поучава кое е добро и кое не за борбата с ИДИЛ вече е малко в повече!
    Да си се придържат етичния кодекс на българските медии който добре са си описали сами:
    http://www.economedia.bg/news.php?guid=802558

    Нередност?
Нов коментар