🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия помага на Франция срещу ИДИЛ

Бундесверът праща разузнавателни самолети и фрегата

Военният министър Урсула фон дер Лайен изключи каквато и да било възможност германските военни да си сътрудничат със силите на Башар Асад
Военният министър Урсула фон дер Лайен изключи каквато и да било възможност германските военни да си сътрудничат със силите на Башар Асад
Военният министър Урсула фон дер Лайен изключи каквато и да било възможност германските военни да си сътрудничат със силите на Башар Асад    ©  FABRIZIO BENSCH
Военният министър Урсула фон дер Лайен изключи каквато и да било възможност германските военни да си сътрудничат със силите на Башар Асад    ©  FABRIZIO BENSCH

Федералното правителство на Германия одобри във вторник плановете да допринесе с максимум 1200 войници в операциите в Сирия на международната коалиция срещу самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Подобна операция изисква вот в парламента. Не е ясно кога ще бъде гласуван мандатът, но при положение че управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел има комфортно мнозинство, стъпването на германски военни в Близкия изток изглежда сигурно.

Конкретната помощ

След терористичните атаки в Париж Меркел прие молбата на Париж за подкрепа на френските операции срещу ИДИЛ в Сирия. Германия планира да прати разузнавателни самолети, въздушни цистерни, както и спомагателен боен кораб, но не да участва активно в бойните действия.

Мандатът на германските военни е за една година и ще струва 134 млн. евро. Догодина той може да бъде удължен. Преди гласуването му на седмичното заседание на кабинета външният министър Франк-Валтер Щайнмайер призна, че борбата срещу ИДИЛ може да се окаже продължителна. "Правим онова, което е необходимо от военна гледна точка, при това по най-добрия възможен начин и доколкото то може да получи политическа подкрепа", каза Щайнмайер пред в. Bild. "Трябва ни търпение в лицето на враг като ИДИЛ."

Седмица по-рано министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен посочи, че Германия може да изпрати фрегата, която да влезе в бойната група на френския самолетоносач "Шарл дьо Гол", вече разположен в Източното Средиземноморие. Началникът на генералния щаб на германската армия генерал Фолкер Викер разкри в интервю за неделния брой на Bild, че планираната подкрепа е равносилна на около 1200 души. Толкова ще са нужни за окомплектоване на фрегатата, самолетите-цистерни и разузнавателния самолет.

На въпрос защо страната се въздържа от пряко участие в бойните действия генералът отговаря, че коалицията "вече има достатъчно средства и сили" на терен. "Онова, което сега е нужно, е разузнаване на терен, така че тези сили да могат да бъдат ползвани ефикасно", продължава той, като уточнява, че Берлин може да предложи между 4 и 6 разузнавателни самолета Tornado ECR. "Нашите "Торнадо" могат да допринесат много в този аспект", казва още Викер. Той добави, че армията има готовност да прати хората и ресурсите веднага щом Бундестагът одобри мандата.

Министър Щайнмайер обаче подчертава, че контингентът от 1200 души е максимумът, който Германия може да предложи, като политиците не са склонни да пратят веднага толкова военнослужещи в Близкия изток. Неговата колега Фон дер Лайен пък подчерта, че при всички положения германските военни няма да участват във военни операции заедно с армията на непризнавания от ЕС Башар Асад. "Нека бъде ясно - няма да има сътрудничество с Асад, нито пък сътрудничество с войски, които са под негово разпореждане", каза тя във вторник.

Британският парламент дава подкрепа за участие в сряда

Според Newsweek Бундестагът може да даде зелена светлина още в сряда. Това ще съвпадне с планирано гласуване по същия въпрос в британския парламент. Правителството на Дейвид Камерън ще поиска мандат от депутатите страната да започне въздушни бомбардировки по цели на ИДИЛ в Сирия. Досега самолетите на RAF участват единствено в операции над Ирак. Опозиционната Лейбъристка партия иска Лондон да представи конкретна стратегия, включително и международна, преди депутатите да гласуват в сряда.

Местни медии спекулират, че ако спечели вота в сряда, както се очаква, Камерън ще прати осем бойни самолета в британската база в Кипър. Там вече има осем самолета, които участват в бомбардировките над Ирак. Вестник Daily Mail твърди, че Великобритания може да включи в новата операция снарядите с лазерно насочване Βrimstone, но заради финансови ограничения ще разполага само с 10 от тях.

В същото време президентът на САЩ Барак Обама призова Турция и Русия да загърбят различията си след свалянето на руския бомбардировач Су-24 и да се съсредоточат "върху общия враг ИДИЛ".

Американски сенатори настояват за 20 хил. военни от САЩ в Сирия и Ирак

Сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм призоваха САЩ да утроят броя на войниците си в Ирак до 10 хил. души и да изпратят още толкова войници в Сирия, съобщава AFP. Те ще са част от многонационална наземна сила, която трябва да се противопостави на "Ислямска държава" в двете страни. Според двамата сенатори атентатите в Париж показват необходимостта от по-голяма американска намеса. "Единственият начин, по който можете да разгромите халифата, е със сухопътен компонент", смята Греъм, който е един от претендентите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 г. Според Маккейн е възможно, но не и лесно да се обединят арабски съюзници, за да допринесат за предложената наземна сила в Сирия.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    Като се "изключи каквато и да било възможност германските военни да си сътрудничат със силите на Башар Асад" ще има да се бият с ИДИЛ до второ пришествие. САЩ ръкомахаха срещу ИДИЛ две години без успех...... :-)

    Нередност?
Нов коментар