Възможна ли е глобална коалиция срещу ИДИЛ по френска инициатива

Оланд е изправен пред трудната задача да накара Великобритания, САЩ и Германия да работят с Русия

Изгледите за успех на френския президент Оланд засега са смесени
Изгледите за успех на френския президент Оланд засега са смесени
Изгледите за успех на френския президент Оланд засега са смесени    ©  Reuters
Изгледите за успех на френския президент Оланд засега са смесени    ©  Reuters
Лидерите на САЩ, Русия, Германия и Великобритания са съгласни с необходимостта да се унищожи групировката и искат прекратяване на войната в Сирия. Но имат различия за начина, по който това да стане.

Френският президент Франсоа Оланд призовава за категорични действия срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) след парижките атаки, но въпросът е възможно ли е единство в борбата с групировката. Париж е изправен пред трудната задача да накара Великобритания, САЩ и Германия да работят с Русия по отношение на сирийската криза, пише в. Guardian.

Тази седмица е напрегната за Оланд в дипломатически аспект, със срещи с британския премиер Дейвид Камерън, американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел и руския държавен глава Владимир Путин. Целта е амбициозна – да се превърне изразената към Париж световна солидарност в конкретни действия и да се изгради глобална военна коалиция срещу ИДИЛ.

Изгледите за успех са смесени. Лидерите на САЩ, Русия, Германия и Великобритания са съгласни с необходимостта да се унищожи групировката и искат прекратяване на войната в Сирия. Но имат различия за начина, по който това да стане.

Великобритания

Камерън представлява най-лесната цел на дипломатическата офанзива. Той изрази съжаление, че Лондон не се е присъединил към Париж във въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия. И предложи на Франция да използва британската авиобаза в Кипър, както и помощ за зареждане с гориво във въздуха. След което заяви, че ако нещата станат по неговия начин, британските военновъздушни сили скоро ще се присъединят към ударите в Сирия.

Но дори и така, различията съществуват. Камерън подчертава проблема с чуждите бойци, които се връщат в Европа. И затова посочва, че Великобритания ще домакинства конференция за набиране на средства за спиране на притока на сирийски бежанци. Тези приоритети отразяват британския фокус върху имиграцията и сигурността.

САЩ

Във Вашингтон предизвикателството е по-голямо. Обама е под натиск да направи повече в Сирия както вътре в страната, така и от страна на европейски дипломати, които се оплакват, че САЩ подценяват сериозността на двете кризи в Европа – терористичната и бежанската. Засега Обама устоява на критиките. Той заявява, че няма да изпрати наземни сили в Сирия извън ограничените по брой специални части, които оторизира миналия месец.

Така че надеждите на Оланд за проактивно американско участие се оказаха напразни. Той ще трябва да се задоволи с обещанието, което получи от Обама, за повече американски въздушни удари в Сирия и Ирак и полагането на усилия за затварянето на турско-сирийската граница за екстремисти, идващи в Европа.

"САЩ подпомагат последните френски удари в Сирия и ще засилим нашата координация. Ще сторим всичко по силите си, за да защитим нашите държави. Ние ще победим, а групировки като "Ислямска държава" ще изгубят. Viva la France (Да живее Франция)", заяви президентът на САЩ Барак Обама на пресконференция с Оланд във Вашингтон.

Русия

Проблем за Оланд е отказът на американците да си сътрудничат във военно отношение с руснаците, чието влизане в сирийската война миналия месец те осъдиха. Обама се съгласи на общ подход за стимулиране на сирийския мирен процес. Но дълбоките различия остават относно бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад. На военния фронт изгледите за съвместни операции или споделяне на разузнавателна информация не са големи.

Усещайки начин да надхитри американците, Путин засвидетелства руската солидарност към Франция. "Последните трагични събития в Париж показват, че трябва да обединим усилията си в борбата със злото – нещо, което трябваше да направим отдавна", коментира той. И нареди на руските военни кораби в Средиземно море да си сътрудничат с Франция "като със съюзници". За него идеята на Оланд за коалиция срещу ИДИЛ е добре дошла. Тя ще легитимира руската роля в Сирия и ще извади Асад от светлината на прожекторите, тъй като според руския президент войната срещу ИДИЛ трябва да засенчи всички други фактори в сирийския конфликт. Но знаците за задълбочаване на сътрудничеството между Париж и Москва са объркващи за САЩ. И Путин може да използва това.

Германия

След края на втората световна война Германия не си е позволявала офанзивни военни операции, така че очаквано не предложи нищо на Оланд в тази сфера. В сряда френският президент поиска Германия да се ангажира повече в борбата срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак", отбеляза френският президент, цитиран от Bloomberg. "Ако Германия може да стигне по-далеч, това ще е добър знак за битката срещу тероризма", отбеляза Оланд на съвместната пресконференция с Меркел, цитиран от Bloomberg. Германският канцлер обаче не даде специални обещания, а само заяви, че ще помисли как Берлин може да помогне на Париж. В последните месеци Меркел изгуби инициативата в европейската бежанска криза. Нейната политика на отворените граници, представена през лятото, е силно атакувана у дома, докато Оланд наложи засилен граничен контрол. И засега се оказва, че Германия предлага само своето съчувствие на французите.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex_yordanov avatar :-|
    alex_yordanov
    • - 4
    • + 9

    "Възможна ли е глобална коалиция срещу ИДИЛ по френска инициатива?"

    кратко, точно и ясно - НЕ!!!

    Нередност?
  • 2
    donio avatar :-|
    donio
    • - 8
    • + 9

    Германците участвуват в коалиции само на Балканите срешу славянството .А що се отнася до САЩ как можеш да правиш коалиция срещу себе си?И французите ще берат ядове от сближението си с Русия по-точно вече ги имат.Провокацията с руските самолети е повече от ясна.Зад нея стоят същите кръгове,които организираха атентата срещу Йоан Павел ,атентата срещу демонстрантите в Истамбул и много други неща.Целта е да се торпилира такава коалиция.Ясно е,че Турция подкрепя Ислямската държава,а САЩ имитират борба срещу нея.А пък Англия е готова да се сражава до последна капка френска кръв.С такива съюзници врагове не ти трябват.Я да видите ислямистите какви демократи ще станат ако тръгнат срещу Русия и Китай.Борбата срещу тероризма е монопол само на САЩ.Как така Русия си позволява да се бори с него?Това не е демократично.

    Нередност?
  • 3
    danid avatar :-|
    danid
    • + 7

    Като идеалист ми се иска да има такава коалиция. Но реално погледнато, едва ли. Струва ми се, интересите на САЩ не са в тази посока, а те са ключов фактор. Може би на Европа ще се наложи сама да се справи. Предполагам ще се справи, но много трудно, както винаги. В тази ситуация личи колко Европа все още не е стабилен съюз. Сега има нужда от много силна и единна политика, както и бързи действия. Не само за действията срещу ИД извън Европа, но и вътре в нея. Европа трябва да брани своите интереси, своите граждани.

    Нередност?
  • 4
    tesloev avatar :-?
    tesloev
    • - 1
    • + 6

    Анализите са това анализи и терории, но има един главен въпрос които стои в дъното на самото израстване и съществуване на фундаметалистите от ИДИЛ (а и не само на тях): Кой подпомага финасово и военно тази терористично настроена сбирщитна от хора и още по важното с каква дългосрочна цел. Суадитска Арабия (СА) е най-големия потдръжник идеологически и материално на милитаризираните фундаметалисти. Но това не се показва много по медиите, и определено тази завоалираност с цел защитаване на Американски ( но и Европейски ) енергиини корпоративни интереси. Американците покровитестват СА и имат над 20 военни бази разположени там. От друга страна нашата южна съседа Турция, със своите влико-отомански мбиции в определени влиятелни политически среди, въпреки пропагандирането на свецка и Американо-образована офицерка част на армията, директно подпомага финансово фундаменталистите като изкупува петролна продукция от тях. Конгломератът който прави това се "притежава" от един от синовете на Турския президент ЕрДоган: http://www.zerohedge.com/news/2015-11-25/meet-man-who-funds-isis-bilal-erdogan-son-turkeys-president
    Така следвайки тези финансови нишки пороблемите могат лесно да бъдат изкоренени, но така биха били засегнати силни Американски и Западно Европески финансови интереси и за това е по-лесно политически да се говори как и колко ИДИЛ са лоши ( Американския модел ) но да не се прави нищо, което да наруши динамиката, когато тя се разбира да е, погледнато от стратегическите им интереси, в тяхна полза.

    Нередност?
  • 5
    znaesht avatar :-P
    znaesht
    • + 1

    До коментар [#2] от "donio":

    Айде-е-е! Всичките опорни точки на путлер ТВ и кремълските лайнометчици в една кошница! Четете ме и се просвещавайте!

    Нередност?
Нов коментар