🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата игра със старите империи

Европейският съюз и страните членки получват възможност да маневрират между Русия и Турция

Съвсем доскоро изглеждаше, че европейските страни взимат плавен завой в отношенията си към Русия и Турция. След атентата в Париж преди две седмици Франция не крие желанието си да включи Москва по-сериозно в западната коалиция, която се стреми да наложи някакво решение за продължаващата вече четири и половина години гражданска война в Сирия.

"По време на война не избираш съюзниците си", каза френският посланик в София Ксавие дьо Кабан тази седмица по време на конференция, организирана от "Капитал" и Европейския съвет за външна политика. Турция пък получи среща на високо равнище със страните членки, които отчаяно се нуждаят Анкара да контролира по-добре бежанския поток от Сирия.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 във вторник над турско-сирийската граница този маньовър поне на пръв поглед изглежда торпилиран. Договарянето на руско участие в борбата с "Ислямска държава" ще стане трудно, освен ако Турция не бъде изключена. Нещо, което няма как да стане, тъй като Анкара има реално влияние в Сирия и Ирак. За Европейския съюз пък става изключително трудно да работи за "свеж старт" (по думите на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан) на отношенията с Турция, тъй като е очевидно, че Анкара е готова да жертва възможността за по-скорошен край на конфликта в Сирия за сметка на своите интереси в региона.

Всичко това поставя и много проблеми пред България. От една страна, заради възможността готвената сделка между ЕС и Турция за бежанците да се разпадне, на българската граница отново може да се появи сериозен поток от хора. От друга, липсата на изход от гражданската война в Сирия може само да засили потока екстремисти към Европа, а България е една от страните на пътя им. А обтягането на отношенията между Русия и Турция може да донесе и поредния шок за българската икономика.

Във всяка криза има възможност

Кризисната ситуация обаче позволява и предефиниране на ролята на ЕС и страните членки в отношенията им с Русия и Турция, използвайки кризата между тях за постигане на политическите им цели както в Украйна, така и в Сирия. Два от големите проблеми пред страните членки е как да получат съгласието на Турция да приема и да се грижи по-добре за бежанците от гражданските войни в региона, както и как да принудят Русия да спазва минските споразумения, които целят да деескалират конфликта в Източна Украйна. Европейски дипломат коментира за "Капитал", че се надява Анкара да смекчи позицията си на предстоящата среща на върха между 28-те страни членки и Турция тази неделя.

Охлаждането на ентусиазма за включването на Русия в "голямата коалиция" (по определението на френския президент Франсоа Оланд) срещу ИДИЛ вероятно е неприятно за Париж, но ще ограничи ролята на Москва в Сирия. Визитата на Оланд в четвъртък в Кремъл, два дни след срещата му с американския президент Барак Обама, трябваше да бъде възторженият момент в плана на Путин за излизане от изолацията, в която изпадна след анексирането на Крим. Вместо това се получи по-скоро стопляне на отношенията. Преди нея на съвместната си пресконференция с Оланд във Вашингтон Обама обяви, че Русия е в "коалиция от двама" заедно с Иран в подкрепа на Асад, и така категорично я отдели от глобалния съюз в Сирия. След това в Москва френският президент говори мъгляво за засилване на сътрудничеството и обмена на разузнавателна информация, но така и не се стигна до съгласие за съдбата на Асад и кои групи да бъдат атакувани в Сирия. Оформя се и консенсус между ЕС и САЩ санкциите срещу Русия заради войната в Украйна да бъдат удължени поне с още шест месеца.

Това поставя Русия в доста трудна ситуация. Сама тя очевидно не може да направи много в Сирия, а ескалацията на нейното присъствие може да доведе до затъване. Реакцията може да е калкулация, че играта в Близкия изток не си заслужава и прехвърляне на енергията обратно към Украйна, с която вече започнаха размяна на удари под кръста (виж допълнителния текст). В същото време изтеглянето ще е доста унизително за Владимир Путин, който се надяваше сирийският ход да го изведе отново на световната сцена.

Тази ситуация може да бъде използвана - Москва да получи уверение, че тя ще намери роля решението в конфликта в Сирия, но само като част от западната коалиция. "За да си сътрудничи със Запада, Русия трябва да насочи огъня срещу "Ислямска държава", а не по други цели в Сирия. Путин трябва да направи отстъпки във връзка с Асад. Той е основният виновник за войната и за 3/4 от жертвите. Няма място в бъдещо управление", смята Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания на университета "Харвард".

Участието на Русия обаче може да бъде обвързано с изпълнението на минските споразумения за Украйна. В момента конфликтът в Донбас и Луганск е замразен, но основно поради пренасочването на руския интерес към Сирия. Малко видими усилия от Москва за нормализиране на отношенията с Киев може да я постави в двойно печеливша ситуация -  носител на стабилност в Украйна и участник в решението за Сирия.

Подобна е ситуацията и с Турция. Дълго време тя спекулираше с ролята си на регионална сила, а Европейският съюз безсилно наблюдаваше влошаването на демократичните норми в страната. "ЕС трябва да подкрепи Турция, но да изиска от Ердоган да вземе мерки срещу трафика на хора, да намали натиска върху опозицията, да възобнови диалога с кюрдите", смята Бечев. Последното е особено важно, ако срещу ИДИЛ трябва да се задейства обединена коалиция от местните сили. Без тях решението на конфликта ще продължи да се отлага.

Така сблъсъкът на един автократичен лидер с друг негов колега предоставя уникална възможност за предефиниране на отношенията с тях. Стига европейските лидери да се откажат от позата на безсилни наблюдатели. Надежда, която рядко се оправдава.

 

Големият базар

За какво преговарят ЕС и Турция

Инцидентът с руския самолет става в навечерието на срещата между 28-те страни членки и Турция в неделя. Целта на ЕС е постигане споразумение с турските власти за ограничаване на потока от бежанци. В момента Турция приютява 2.2 млн. бегълци, основно от гражданските войни в Сирия и Ирак.

След като повече от две години Турция успешно се справяше с тяхната интеграция, от края на 2013 г. все повече бежанци започнаха да опитват да се прехвърлят в Европа. Ефектът от все по-нарастващия поток бяха прогнозите, че повече от 800 хил. от тях ще се установят в Германия, на което германската канцлера Ангела Меркел първоначално отговори с политика на отворени врати. Тя обаче трая по-малко от месец. На 18 октомври Меркел лично посети Анкара, за да подкрепи плана за решаване на проблема - Европейският съюз да финансира Турция, която да се справи с бежанския поток на нейна територия.

Офертата на ЕС е да отпусне 3 млрд. евро, срещу което Турция да подобри условията за бежанците, да подпише споразумение за реадмисия (т.е. да приема обратно на своя територия нелегалните имигранти), да засили патрулите по крайбрежието си (и да предотврати преминаването на емигранти с лодки към Гърция), да организира съвместни операции. Средствата ще дойдат както от европейския бюджет, така 2.5 млрд. евро от национални вноски. Германия например ще трябва допълните да внесе 534 млн. евро, България - 7.3 млн. евро.

Срещу този ангажимент обаче Турция иска не само размразяване на преговорите за членство, стартиране на процес за премахване на визовите ограничения, установяване на постоянен диалог на високо ниво, ново споразумение по митническата политика визовата политика... И сумата от 3 млрд. да не е еднократна помощ, а ежегодна до решаване на проблема с бежанците. Тоест Анкара иска цялостна сделка, а не просто решение на проблема с бежанците.

Неофициално европейските дипломати казват, че са готови да разгледат тези очаквания, макар че е ясно, че те няма да бъдат изпълнени лесно. Кипър е срещу подновяване на преговорите, докато не се реши въпросът с разделението на острова, Европейската комисия настоява Турция да изпълни политическите критерии (последният доклад на ЕК за страната беше особено критичен), а за да има премахване на визите, Анкара най-малкото трябва да въведе визи за всички страни, с които ЕС има такъв режим.

Отговорът на Турция е, че ЕС не иска сериозно да се отнася към нея, а решава само собствените си проблеми и замотава страната в технически и бюрократични детайли. Което обещава напрегната среща в неделя.

 

 

Хладът от изток, който може да се превърне в студ

Отношенията между Украйна и Русия останаха на заден план, но могат да донесат много нови проблеми

Скандалът между Турция и Русия всъщност дойде в подходящ момент за Европа. Той малко охлади ентусиазма за коалиция с Русия, тъй като проблемите тепърва могат да се увеличават. На 1 януари предстои да влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, което вече няколко години среща съпротива от страна на Русия. Тя твърди, че то ще засегне негативно нейните производители, особено земеделските. От една страна, ще трябва да се конкурират с европейската продукция на украинския пазар, а от друга, поради свободната търговия между страните от ОНД европейските стоки могат да навлизат на руския пазар безмитно. Затова Русия заплашва да наложи квоти за износа на Украйна. Освен това Русия може да бъде засегната поради постепенното приемане от страна на Украйна на различните европейски норми, които не отговарят на стандартите на страните от бившия СССР.

Споразумението е чувствително дори не толкава заради неикономическите си аспекти. То всъщност стана формалната причина за настоящия конфликт между Русия и Украйна. През август 2013 г. украинският президент Виктор Янукович реши да подпише споразумение с Евразийския икономически съюз, водената от Москва група страни от бившия СССР, като загърби договорката си с ЕС. Това предизвика протестите в Киев, които доведоха впоследствие до свалянето на Янукович, анексирането на Крим от Русия и подкрепяното от Кремъл сепаратистко движение в източните региони на Украйна.

Последният месец доведе до поредната ескалация на отношенията между двете страни. Украйна забрани на руските авиокомпании да ползват нейното въздушно пространство, на което Русия отвърна с аналогична мярка. След това украински активисти прекъснаха електроснабдяването към Крим, а украинската страна не бързаше да възобнови електроподаването, което покрива над 70% от потреблението в полуострова. Москва отговори със спиране на доставките на газ за Киев, въпреки че според украинското министерство на енергетиката всъщност местните компании не са поръчвали повече газ. Ако обаче Украйна пак започне да черпи от газовите хранилища запасите, които иначе са предназначени за експорт, отново може да се стигне до криза с доставките към Европа.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 7
    • + 31

    Много едностраннчива статия. Бъркането на реалността с желаното си има име.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 26

    Да, очаквано тенденциозна статия.
    Имало някаква коалиция срещу ИД, ама не са казва какво срещу ИД прави тази коалиция, освен внимателно да си мери интересите в Сирия.

    Интересен би бил анализ на руско-иранското стратегическо партньорство, но в този вестник няма кой да го направи.

    Нередност?
  • 3
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • - 5
    • + 34

    Не проумявам как някой европеец може да има каквито и да било отношения с Турция. В тази страна няма демокрация, избиват масово жени по религиозни причини, търгуват с ИД, доставят им оръжия... Освен това Турция е икупирала част от Кипър (и това става с прогонване на местното население), както и част от Сирия (Хатай), където живеят стотици хиляди араби алауити.
    Не че Русия е много по-различна. Руснаците окупираха части от Грузия и изгониха местното население. Там свобода на словото и други такива също няма.
    Така че защо да се съюзяваме с едните или другите, или пък и с двете страни, както ни говори статията? Нима Европа може да има разбиране към такива нещата, които правят турците и руснаците?

    Нередност?
  • 4
    ilia1959 avatar :-|
    Ilia Iliev
    • - 5
    • + 4

    Турция е нормално да се опита да търгува с положението си!
    Но реално си надцениха силите!
    Сега само ще й подскажат ,че трябва да слуша!
    Това е малко шамарче , така да се каже!
    А иначе глобалната картина не се е изменила!
    Украйна я подготвят за пушечно месо.
    И скоро ще го разпалят!
    Мислех ,че украинците са на по-високо ниво от ислямистите .
    Но те се оказват и по-евтини и по лесни за манипулация!
    А едните и другите са на по-високо ниво от нас.!
    И истинска загадка ,защо и нас не са ни завъртяли в тази въртележка на кървави междуособеци .
    Явно ни мислят за още по-неуправляеми !

    Нередност?
  • 5
    andro77 avatar :-|
    Андрей Марков
    • - 3
    • + 12

    Жалка статия от жалък научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания на университета "Харвард".
    С ускоряването на геополитическите събития, самата геополитическата парадигма полека лека се променя.
    Истинските цели на геополитическите играчи лъсват.
    Вестничета като Капитал и други подобни манипулативни и зависими медии, както в България, така и в Европа които се опитват да облъчват европейските народи, ще срещат все по големи трудности...
    А като им спрат финансовото кранче, поради липса на резултати от облъчването на масите, ще ФАЛИРАТ.


    Нередност?
  • 6
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 4
    • + 15

    "Путин трябва да направи отстъпки във връзка с Асад. Той е основният виновник за войната и за 3/4 от жертвите. Няма място в бъдещо управление", смята Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания на университета "Харвард""

    Как пък уса и саудитска не се споменават в статията. нали уса, турция, саудитите почнаха войната в сирия чрез бунтовници, наемници и идили......... след такава уж обстойна статия не се споменава за главните виновници, и се заблуждава обществото. би трябвало да се проследи хронологията на събитията в украйна, сирия, събитията с рублата в русия, южен поток, иконом. санкции срещу русия, натиск за създаване на своботна търговска зона между уса и европа...... сега русия изгражда и се стреми да си запази границите на влияние в близкия изток. в украйна и сирия може да се каже съвсем спокойно че русия с нейните васали иран и асад е в индиректна война с уса и нейните васали саудитите, турция и др. бунтовници, наемници, сирииска армия са на предният фронт. на другият фронт са медиите, тайните служби и финансовите бойци на фин. пазари.........
    Русия е застрашена и се отбранява като атакува на всички фронтове с оръжие, дипломация и пропаганда. Американския долар е застрашен като св. валута от Брик блока и американци водят война с русия по всички фронтове, вкл. и валутна и икономическа война. Путин се опасява че ако падне асад и иранският ръководител следващия е може би е той.........

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#6] от "ruark":

    Да не би да търсите обективност в тукашните текстове?
    Нищо, че са представени като авторски, те всъщност са тематични подборки по темата, нескопосано преведени при това.

    Не вярвам да няма откъде да се информирате, защо се ровите тук?
    Всъщност този въпрос трябва да задам и на себе си :-(

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 1

    Европа трябва да свали кадифените ръкавици по отношение на бежанци и емиграция и да заделя пари за репатриране !

    А , и да каже йок за Турско членство !!!

    Нередност?
  • 9
    vladimirkalitsin avatar :-@
    vovka
    • - 1
    • + 2

    Като пишете и явно се опитвате на си повярвате. Явно ИЗКЛЮЧИТЕЛНО спонсорирано мнение изразено и в статия. Все повече се убеждавам, че не трябва да ви отварям сайта.

    Нередност?
  • 10
    ruark avatar :-|
    ruark

    До коментар [#7] от "D-r D":

    напротив има откъде да се информирам и съм информиран, просто тук си изказвам мнение

    Нередност?
Нов коментар