🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бразилската икономика с рекорден спад на БВП

Страната върви към най-голямата си рецесия от времето на Голямата депресия

Протестиращ в Рио де Жанейро се снима пред надуваем триглав змей, под чиито глави е написано "инфлация, безработица, високи лихви". Въпреки лошата световна конюнктура, същинските причини за спада на бразилската икономика са предимно вътрешни
Протестиращ в Рио де Жанейро се снима пред надуваем триглав змей, под чиито глави е написано "инфлация, безработица, високи лихви". Въпреки лошата световна конюнктура, същинските причини за спада на бразилската икономика са предимно вътрешни
Протестиращ в Рио де Жанейро се снима пред надуваем триглав змей, под чиито глави е написано "инфлация, безработица, високи лихви". Въпреки лошата световна конюнктура, същинските причини за спада на бразилската икономика са предимно вътрешни    ©  UESLEI MARCELINO
Протестиращ в Рио де Жанейро се снима пред надуваем триглав змей, под чиито глави е написано "инфлация, безработица, високи лихви". Въпреки лошата световна конюнктура, същинските причини за спада на бразилската икономика са предимно вътрешни    ©  UESLEI MARCELINO

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Бразилия през третото тримесечие се е свил с рекордните 4.5% на годишна база, подхранвайки страховете, че най-голямата икономика в Южна Америка върви към най-мащабната си рецесия от времето на Голямата депресия.

Причините

Икономиката на страната пострада от срива в цените на основните суровини и отшумяването на кредитния бум. Не по-малък удар нанесе и продължаващото разследване по случая "Автомивка", който е за корупция в държавната петролна компания Petrobras и който парализира конгреса и корпоративния сектор. Скандалът се разпространява и върху сектора на финансовите услуги след ареста преди седмица на банкера милиардер Андре Естевеш, изпълнителен директор на инвестиционната банка BTG Pactual.

Статистическата служба на Бразилия IBGE обяви във вторник, че БВП за третото тримесечие се е свил с 1.7% в сравнение с предходното. Това е повече от очакваното. Свиването на годишна база пък е "най-голямото, откакто през 1996 г. IBGE започна да събира данни", отбелязва службата.

Забавянето поражда перфектната буря за лоши икономически данни. Безработицата е нараснала до 7.9% през септември срещу едва 4.7% година по-рано. Инфлацията прескочи 10% за пръв път от 2002 г. Бюджетният дефицит е 9.5%.

Лошите данни усилват натиска върху левия президент Дилма Русеф, която се опитва да прокара мерки за бюджетни икономии, като в същото време се бори с ниския си публичен рейтинг и с призивите за отстраняването й, идващи от Конгреса.

"Изглежда, че бразилският БВП ще се свие с около 3.5% за годината, вместо очакваните по-рано 2.5%", отбелязва в бележка до клиентите си лондонският анализаторски център Capital Economics, цитиран от Financial Times. При всички положения данните в момента говорят "повече за депресия, а не за рецесия", отбелязват експертите.

Макар проблемите на Бразилия да се дължат в голяма степен на вътрешната конюнктура, това не е единствената голяма икономика, която пострада след края на суперцикъла на основните суровини и забавянето в икономическия растеж на Китай, отбелязва вестникът. Заради ниските цени на петрола и санкциите от Запада заради участието й в украинската криза Русия регистрира рецесия за пръв път от 2009 г. Въпреки това Кремъл твърди, че догодина руската икономика ще бележи отново ръст.

Отстъпление на всички фронтове

В случая с Бразилия по-притеснително е, че икономиката отстъпва на всички фронтове. Земеделието се сви с 2.4% в сравнение с предходното тримесечие, индустрията - с 1.3%, а услугите - с 1%. Потреблението на домакинствата е намаляло с 1.5%, а инвестициите - с 4% спрямо предходното тримесечие.

IBGE посочва, че спадът в земеделието се дължи на слаба реколта на няколко суровини, които обикновено се представят силно през третото тримесечие. Сред тях са кафето, захарната тръстика, портокалите, памукът и житото. Дърводобивът и животновъдството също се представят по-слабо.

"Икономиката още не е стигнала дъното", казва главният стратег на Banco Mizuho fo Brasil Лусиано Ростаньо. Той предвижда свиване на бразилския БВП с 3.5% за годината.

Търговският баланс е допринесъл благотворно за ръста. Това обаче се дължи основно на спада на вноса с 20% спрямо предходното тримесечие, а не на увеличение в износа. Той е нараснал с едва 1.1% спрямо предходното тримесечие, посочва Ростаньо.

Не са много признаците, че нещата ще се подобрят в последното тримесечие на годината.

"Единствената надежда е, че нещата са били толкова зле тази година, че няма да станат по-зле догодина. Дори има признаци, ако се вгледате внимателно, че сривът в инвестициите се отблъсква от дъното", посочва Capital Economics.

Сега накъде

Накъде ще потегли бразилската икономика ще зависи много повече от развоя на скандала с Petrobras, отколкото от китайския пазар, коментира сп. Forbes. Този скандал на практика унищожи политическото доверие и плаши да заличи години на социален напредък, постигнат при управляващата Работническа партия. Президентката Русеф и нейният предшественик Инасио Лула да Силва са на мушката след ареста на две ключови личности - водещ политик от Работническата партия и близък приятел на Силва. Ако двамата убедят разследването, че Русеф и Силва са били наясно как строителни компании и политици са работели заедно, за да прибират пари от Petrobras, Дилма Русеф ще бъде свалена от Конгреса.

Подобен импийчмънт може и да стимулира временно пазарите, но наследникът на Дилма Русеф ще трябва да спасява потъващия кораб на бразилската икономика, продължава Forbes. Най-лошото в това е, че дори и социалдемократите да спечелят властта, макар да са либерална партия, ще трябва да прекратят редица социални програми, за да спасят бюджета. Тези програми поддържат благосъстоянието в Северна Бразилия, но също привързват жителите й политически към Русеф. Ако половината от бразилците загубят тези си доходи, тогава бразилската икономика ще стагнира за десетилетия напред, предрича списанието.

Перфектна буря

4.6% е намалял БВП през третото тримесечие на годишна база. Понижението спрямо предходните три месеца е 1.7%

7.9% е нараснала безработицата през септември срещу 4.7% година по-рано

10% е инфлацията, което е най-високо ниво от 2002 г.

9.5% от БВП е бюджетният дефицит

4% са се свили инвестициите спрямо предходното тримесечие, с 1.5% е намаляло потреблението на домакинствата
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sql_dude avatar :-|
    PMK
    • + 5

    БРИКС,а? Не много отдавна някои хора възлагаха големи надежди на тези страни. Какво стана, сгромолясаха се една по една.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар