Съюзник на Меркел: Държавите в ЕС да са готови за по-малко суверенитет

Дни преди започващия в понеделник конгрес на германските християндемократи близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че държавите от ЕС трябва да са готови да се откажат от суверенитета си, за да осигурят защита на външните граници на съюза.

"Европа трябва да бъде готова напълно да промени курса, имайки предвид вълната от бежанци", заяви Фолкер Каудер, лидерът на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС). "Държавите членки трябва да са подготвени да се откажат от правото си на суверенитет изцяло или поне отчасти."

Той призова за бързото разполагане на граничната полиция на ЕС, която да се бори с притока на мигранти, и за създаването на длъжност еврокомисар по външните граници, съобщи агенция DPA.

Каудер добави, че в настоящата ситуация отделните държави не могат да се справят с охраната на ЕС. "Гърция например не е в позиция нито логистично, нито финансово да осигури границите си. Това трябва да се промени напълно."

Той коментира, че агенцията за защита на границите Frontex трябва да еволюира в независима институция "възможно най-бързо". Сега организацията има за задача да координира националните гранични служби, но правомощията ѝ са ограничени.

Миналата седмица германският кабинет одобри въвеждането на лични карти за търсещите убежище, а междувременно броят им надмина 1 млн.

Във вторник Европейската комисия ще представи официално плана си в случай на остра криза по границите си да може да изпраща гранични части от подсилената с 6 пъти повече служители Европейска агенция за гранична и брегова охрана, без да изчаква съгласието на съответното национално правителство. Идеята е да не започне всяка страна да вдига огради и да затваря граници, което би провалило шенгенското пространство. Но тя ще срещне съпротивата на няколко правителства, които не искат повторение на конфликта с наложените централно бежански квоти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • - 2
    • + 12

    Не разбирам. Някои страни като Унгария (пък и България) например се справят чудесно с ограничаването на притока на бежанци. Освен това искаме да спираме тези бежанци, а не искаме огради?! То и аз искам да ям, ама без храна!
    Ясно е, че това са само оправдания. Брюкселските бюрократи няма как да имат власт в собствените си страни дори, за това те ни убеждават, че е много хубаво да им се подчиняваме. Освен това по-големите страни в ЕС се опитват да използват кризата, за да се наложат.
    Ако продължи да бъде съюз на свободни и демократични държави, аз заставам твърдо зад тази идея. Но да искат от хората доброволно да предадат националния си суверенитет? Това е гнусно и е обидно, ако си мислят, че има толкова глупави хора, които да се съгласят.

    Нередност?
  • 2
    pastora avatar :-|
    ПАСТОРА
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#1] от "kazushi":

    Представи си, че с твой приятел сте закупили две съседни дворни места и сте премахнали оградата помежу си. Въпросът е трябва ли да заделите общи пари за опазване на общите граници. Като казвам общи пари, това означава общ пазач, който има право да влиза във вашето дворно място - т.е. да се откажете частично от своя суверенитет!

    На времето СССР бе съюз, но имаше общи гранични войски и обща армия, обща валута и единно счетоводно записване, както и единен Наказателен Кодекс! Като премахнем идеологизма в посочените институции, то системата работеше достатъчно добре.

    Сега имаме ЕС с междинни граници, като общите са задължение на граничните страни. Армия, която има ангажименти само за собствената си страна и към отделен военен съюз различен от териториалния. Международен счетоводен стандарт с национални права за признаване на разходи. Без да изброявам всичко, особено в правораздаването, то ЕС само на абревиатура е съюз.

    Всички много добре разбират проблема.
    Отделен е въпроса дали ще станем "Съединени Щати" или "Съюз на федеративни републики", но във всички случаи трябва да се откажем от някои права за да получим общи облаги!
    Най големите противници на логиката са зобащите чиновници.
    Ако попиташ служителите на 3 министерства дали трябва да се обединят в едно, то на 99,99% ще ти изтъкнат причини за вредата от такова решение! Най-вече министрите!:)

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 1
    • + 7

    [quote#1:"kazushi"]Но да искат от хората доброволно да предадат националния си суверенитет? Това е гнусно и е обидно, ако си мислят, че има толкова глупави хора, които да се съгласят.[/quote]

    напълно подкрепям. Няма да стане този филм, особено в Европа на засилващи се анти-ЕС движения. Видяхме докъде ни докараха ЕЦБ и еврозоната. Найн, данке фрау шницел-фейс!

    Нередност?
Нов коментар