🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската комисия създава нова агенция за охрана на границите и бреговете

Фронтекс очевидно вече не отговаря на нуждите на съюза, залят от вълни мигранти

Европейската комисия ще обяви днес предложението си за създаването на нова служба за охрана на границите и бреговете след редовния съвет на комисарите в Страсбург. Решението й е директен отговор на изпитанията, пред които бежанската криза изправи Европа. 

Комисията аргументира необходимостта от нова агенция за граничен и брегови контрол с ограничените правомощия на сегашната гранична служба Frontex - тя няма възможност да наема хора или да закупува собствена техника, да провежда операции по управление на границите и няма ясен мандат да провежда операции по издирване или по спасяване. 

Новата агенция ще разполага с двойно повече служители и ще прави постоянен мониторинг на външните граници на ЕС и оценка на уязвимите места. Освен това тя ще има възможност да командирова свои служители в страните членки, където границите са в рискова ситуация. Службата ще има и мандат да изпраща служители в трети съседни държави, с които да провеждат съвместни операции, включително на тяхна територия. За първи път новата агенция ще може да закупува и собствена техника, която да използва за свои гранични операции при необходимост.

Агенцията ще може да се намесва в кризисни ситуации за Шенген зоната, за да се увери, че се предприемат адекватни действия, дори и ако няма изрична молба за подкрепа от съответната държава членка. Освен това към новата европейска служба за граничен контрол ще работи и звено за връщане на хора от трети страни, които пребивават нелегално на територията на ЕС. 

Надеждите са новата агенция да се окаже по-адекватен инструмент за защита на границите на съюза и за помощ за държави-членки като Гърция, Италия и за съседни страни като Турция. 

Очаквайте подробности.