🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК: Новата гранична агенция не застрашава националния суверенитет

Тя ще има по-силен мандат от Frontex за охрана на границите и бреговете

В духа на споделената отговорност Европейската комисия (ЕК) предлага нови мерки за управлението на европейските външни граници и запазването на сигурността на шенгенската зона. Това заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс при представянето на предложението за нова агенция за охрана на границите и бреговете, която ще има по-силен мандат от Frontex.

"Управлението на европейските външни граници трябва да бъде обща задача. Ако искаме шенгенската зона да съществува, трябва да можем да реагираме на потенциалните рискове. Трябва ни повече капацитет, организиран на европейско ниво", посочи Тимерманс.

Европейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос допълни, че агенцията е чисто европейски отговор на един чисто европейски проблем. "Това, което създаваме днес, е повече Европа – за да управляваме външните си граници, да увеличим връщането на незаконните имигранти, да позволим на нашата система за бежанците да функционира правилно за хората в нужда и да подсилим проверките на външните граници на ЕС", заяви Аврамопулос. Той посочи, че агенцията "ще оказва подкрепа на всички страни-членки в управлението на външните граници със и без искането на съответната страна-членка". Но допълни, че това няма да отнеме националния суверенитет и до спешна интервенция ще се стига само в краен случай. По думите на Тимерманс това може да се разглежда като "предпазна мрежа" и според него държавите в риск сами ще поискат помощ.

Аврамопулос заяви, че агенцията ще съблюдава и връщане на хора от трети страни, които пребивават нелегално на територията на ЕС. Той посочи също така, че се предлага "целева ревизия на граничните правила на шенгенската зона, за да се позволят системни проверки на външните граници за всички хора, които влизат или излизат от зоната на базата на съответна база данни". По думите му новата агенция надгражда Frontex, но не измества отговорностите на страните-членки.