Кои са големите рискове за бизнеса и инвеститорите през 2016 г.

Икономическото забавяне на Китай, тероризмът и разногласията между световните лидери са сред темите, които ще изнервят компаниите и техните акционери

От ескалиращите конфликти в Близкия изток до опасността от икономически колапс в Гърция отминалата 2015 г. изправяше на нокти бизнес лидерите и инвеститорите. Новата година няма да отстъпва по интензивност, като няколко политически и икономически теми ще изнервят компаниите и техните акционери, пише CNBC. Според годишния доклад на консултантската фирма Control Risks, който се фокусира върху тенденциите в глобалната сигурност, сред големите рискове ще са икономическото забавяне на Китай, тероризмът и политическите разногласия между лидерите на САЩ, Русия и Китай. Влияние ще окаже и нарастващата опасност от кибератаки, както и промяната в цените на основните търговски стоки. "Живеем във времена на изненади. Дали ще е променливият баланс на икономическата сила между Изтока и Запада, несигурността за цените на търговските стоки в бъдеще, смущаващите метастази на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), последиците от приспособяването на Китай към новата му икономическа реалност, или експлозията в честотата на кибератаките. Успешният бизнес ще трябва да се подготви за предизвикателства на няколко фронта", казва главният изпълнителен директор на Control Risk Ричард Фенинг.  

Китайският растеж

Един от важните рискови фактори, който ще окаже голямо влияние върху глобалните пазари, е икономическото забавяне на Китай. Въпросът е дали азиатската държава е на ръба на криза и колапс на икономическия растеж, или само изпитва затруднения, докато преминава към друга фаза в своето развитие. Краткият отговор според доклада на Control Risks е, че Китай не е на ръба. Все пак обаче растежът няма да се върне до предишните си равнища и ребалансирането няма да протече гладко. Очакванията са той да се забави от 6.3% през 2016 г. до около 5% до 2020 г. Бизнес лидерите обаче не трябва да се фокусират върху крайните сценарии, когато става въпрос за азиатската държава. Вместо това те трябва "да вземат под внимание как един по-вероятен "среден" сценарий ще им се отрази". Това означава да разберат различните тенденции в различните части на икономиката и реакциите на правителството в отговор на тези процеси. Ръстът на БВП под определено ниво не означава задължително социална и политическа нестабилност. Пекин е оборвал скептиците и преди, като се е реформирал, за да преодолее трудностите, и може да го направи отново. Примерите от ключови политически области през 2015 г. обаче не дават много доказателства в подкрепа на имиджа на президента Си Цзинпин като голям реформатор. Това все пак не означава, че нищо не се случва. Оптимистично настроените анализатори предпочитат да твърдят, че никога не е било реалистично да се смята, че Си Цзинпин е можел да предприеме задълбочени реформи през първия си мандат, но е поставил основите на промяната в следващите няколко години. Дали подобен подход е достатъчен да обърне негативните тенденции и дали наскоро предприетите действия ще станат по-интензивни или точно обратното ще зависи от президента.

Маршът на ИДИЛ

Инвеститорите трябва да внимават за ефектите от тероризма, произтичащ от продължаващите конфликти в Близкия изток. През ноември например финансовите пазари реагираха на смъртоносните атаки в Париж, извършени от ИДИЛ. Тези нападения показаха способността на групировката да планира операции извън крепостта си в Ирак и Сирия. Международната военновъздушна кампания и местната съпротива в определени райони, като например кюрдите в североизточна Сирия, може да изтласкат до известна степен джихадистите, но те вероятно ще запазят контрол над значителни територии. Според Control Risks три тенденции ще определят как ще се развие опасността от групировката през 2016 г. Първата е извършването на терористични актове от вдъхновени от ИДИЛ последователи в собствените им страни. Атаките на такива "самотни вълци" са трудни за разкриване и спиране. Втората тенденция е планирането на атаки като отмъщение за чуждестранните въздушни удари. Както беше и през 2015 г., страни, в които ИДИЛ има силно оперативно присъствие, като Турция и Египет ще бъдат най-застрашени. Третата тенденция е заплахата от чуждестранни бойци, завръщащи се от Сирия. Групировката привлича хиляди нови попълнения чрез силата на своето послание. Затова обучени бойци със западни паспорти, подкрепяни от радикализирани клетки в Европа, дават на ИДИЛ стратегическата гъвкавост да извършват смъртоносни атаки като тези в Париж. По-ефективните контратерористични тактики могат да намалят опасностите, но комбинацията от колапса на държавността и силата на екстремистката идеология ще продължава да привлича бойци от цял свят и да подсилва ИДИЛ.

Крехкият триумвират САЩ-Русия-Китай

Тримата най-влиятелни световни лидери са тези на САЩ, Русия и Китай - Барак Обама, Владимир Путин и Си Цзинпин. Всеки от тях иска да оформи света по свой собствен модел, ако може. През 2016 г. комбинация от международен натиск и вътрешни ограничения ще им попречи да премоделират глобалните събития така, че да отговарят на желанията им. Това може и да е нещо добро, тъй като неподлежащата на проверка властова концентрация сериозно би дестабилизирала един взаимосвързан свят. Но този крехък и конкуриращ се триумвират няма да бъде от полза за никоя от най-належащите глобални геополитически кризи. САЩ в момента са политически по-вгледани в себе си, изморени от кампании в чужбина. В по-широкия смисъл те се дистанцират от Близкия изток и Сирия и не искат да пращат сухопътни сили във времена на изострени кризи. Това е перфектният властови вакуум, който Путин използва. И времето не би могло да бъде по-подходящо. Един свят, разтърсван от конфликти и с липса на решително лидерство, представлява идеалната възможност за Москва да се завърне на глобалната сцена. Путин обърка, дори засрами останалия свят с анексирането на Крим, а сега се намесва все по-активно и в Сирия. Това постигна незабавната цел на руския президент да бъде взет на сериозно като ръководител на една страна, с която трябва да се съобразяват. В същото време едва ли някой се съмнява във важността на Китай, който продължава да се утвърждава на международната сцена. Тази липса на последователно глобално лидерство идва във време, в което държавите и бизнес общността искат повече от всичко стабилност и предсказуемост. И това е причина за притеснение през 2016 г. Все пак обаче не е повод за по-сериозна тревога.