🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са големите предизвикателства за Европа през 2016 г.

Имигрантската криза, Brexit, ИДИЛ и противопоставянето между Русия и Запада са сред горещите теми

Тази година ще бъде поредната, която ще изправи Европа пред редица предизвикателства. Имигрантската криза, Brexit, ИДИЛ и противопоставянето между Русия и Запада ще бъдат от особено значение, пише в анализ за ВВС Робин Ниблет от британския аналитичен институт Chatham House. Други важни теми са отговорът на китайския възход в Източна Азия, евентуалното влошаване на израелско-палестинския конфликт, дестабилизирането на уязвимите страни от постепенното затягане на лихвите от САЩ и ниските цени на петрола. Но няма да е неразумно, ако погледнем нещата в по-оптимистична перспектива. През 2016 г. може да се наблюдава известна стабилизация на международните кризи, които стресираха света през изминалите две години.

Имигрантската криза

Над 1.8 млн. души са влезли в ЕС незаконно между януари и октомври 2015 г., като около 980 000 са поискали убежище. Сред тях са бежанци от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, както и икономически имигранти от Балканите, Близкия изток и Африка. Концентрацията на миграционната вълна към определен брой места, главно Германия, Унгария, Италия и Швеция, постави под въпрос шенгенската зона. Сега правителствата имат по-малко от шест месеца, за да се подготвят за следващия летен приток през Средиземно море. Постигането на консенсус ще бъде трудно, особено след като имигрантската тема стимулира националистическите партии в ЕС. Дори шенгенското споразумение да бъде прекратено, мащабът на проблема вероятно ще доведе до подсилване на контрола на външните граници на ЕС, финансиране на центрове за обработване на молби и по-добро разпределение на новодошлите в блока.

Brexit

Възможно е британците да получат своя референдум за оставане или напускане на ЕС още през юни. Това ще бъде ключов момент не само за Великобритания, но и за целия ЕС. Излизането от съюза за Лондон ще означава значителен дипломатически и икономически разрив, докато предоговори условията на своето напускане, вероятна оставка на премиера и стъпка към нов референдум относно шотландската независимост. В крайна сметка самата кампания за оставането или излизането от ЕС ще гравитира не около преговорите между Дейвид Камерън и Брюксел, а около това дали британците ще се чувстват по-сигурни в икономически и личен план във или извън съюза.

ИДИЛ

Фактор, който ще сплоти европейските правителства към по-единен подход относно граничния контрол, ще бъде страхът от нова атака на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) на територията на ЕС. Такова нападение не е само възможно, но и вероятно. През 2016 г. ИДИЛ ще бъде подложена на натиск от усилващите се кампании на САЩ, Европа, Русия и арабските сили, както и от евентуалното примирие между режима на Асад и основните бунтовнически сили с посредничеството на ООН. Дори ако групировката продължава да пречи на властите в Дамаск и Багдад да осъществяват контрол върху своята територия, отминалата година може и да е била нейният апогей.

Противопоставянето между Русия и Запада

Президентът Владимир Путин може би се надява, че неговото участие в операциите срещу ИДИЛ в Сирия ще доведе до отслабване на икономическите санкции на Запада. Това би облекчило напрежението между Москва, Вашингтон и неговите съюзници от НАТО, което беше основен дестабилизиращ фактор в международните отношения през последните 18 месеца. Малко вероятно е санкциите, свързани с Източна Украйна, да бъдат вдигнати без изпълнението на споразумението от Минск. И все пак двете страни, изглежда, искат да потушат напрежението, което може да доведе до затопляне на отношенията между Русия и Запада. Въпреки че няма да има връщане към предишното положение, 2016 г. може да постави началото на това две различни системи на икономическо и политическо управление да намерят начин да живеят заедно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 2
    • + 6

    Западна Европа "отива на кино", "мили деца"! Оттук нататък пътят е само надолу. Единственият въпрос е колко бързо ще се сгромоляса.
    Европа потъна в бюрокрация и политическа некадърност. По тия причини сама си навлече проблемите и с имигрантите и с Русия и по същите причини няма да се справи с тях.

    Нередност?
Нов коментар