🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ислямска държава" се превръща в по-големия враг от Асад

Атаките в Париж карат САЩ и Русия да игнорират различията си за сирийския президент

Обама и Путин говориха в кулоарите преди срещата на Г-20 в Турция
Обама и Путин говориха в кулоарите преди срещата на Г-20 в Турция
Обама и Путин говориха в кулоарите преди срещата на Г-20 в Турция    ©  Reuters
Обама и Путин говориха в кулоарите преди срещата на Г-20 в Турция    ©  Reuters

Нарастващата заплаха от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) след кървавите атаки в Париж карат САЩ и Русия поне засега да игнорират различията си за съдбата на сирийския президент Башар ал Асад. Досега Западът и неговите съюзници настояваха категорично той да слезе от поста, докато Москва и Техеран го защитаваха.

Сега обаче има сигнали, че Асад започва да се очертава като по-малкото зло в сравнение с ИДИЛ. Темите за засилването на кампанията срещу терористичната организация и за прекратяването на сирийската война доминираха срещата на страните от Г-20 в Турция. На нея лидерите на най-развитите страни се договориха да предприемат стъпки за орязване на финансирането, на което разчитат терористите, да обменят разузнавателна информация и да следят за хората, които пресичат границите им.

По-мек тон за Асад

Вашингтон смекчи тона, като вече казва, че напускането на Асад може да не е незабавно. Русия пък показа по-умерена подкрепа, като заяви, че не е жизненоважно за сирийския президент да остане на власт, а това ще зависи от решението на сирийския народ. На въпрос дали спасяването на Асад е принципна тема за Москва говорител на руското външно министерство наскоро коментира: "Абсолютно не, никога не сме казвали това."

"Ние все още сме на различни мнения по въпроса какво ще стане с Асад. Но разчитаме на самия политически процес, воден от сирийците, при който сирийци ще преговарят със сирийци и който ще спомогне за приключването на този ужасяващ епизод", посочи американският държавен секретар Джон Кери. Руският външен министър Сергей Лавров пък коментира: "Имам чувството, че има нарастващо признание за нуждата да се създаде ефективна международна коалиция срещу ИДИЛ."

Жизненоважно сътрудничество

Темите за засилването на кампанията срещу ИДИЛ и за прекратяването на сирийската война бяха водещи на срещата на лидерите на Г-20 в Анталия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че сътрудничеството между САЩ и Русия в действията им срещу ИДИЛ в Сирия е жизненоважно. "Нуждаем се не само от още сътрудничество, но и от повече добра воля, особено от страна на руските действия на терен в Сирия. Те трябва да са повече фокусирани върху ИДИЛ, а не върху умерената сирийска опозиция, защото ние не можем да приемем това", заяви Туск, цитиран от BBC.

"Убийството на невинни хора, базирано на изкривена идеология, е атака не само по Франция, а и по цивилизования свят", коментира американският президент Барак Обама. И допълни, че САЩ ще удвоят усилията да се сложи край на сирийската война. Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че се надява на споразумение с Русия относно бъдещето на Сирия. Според него това ще е трудно и съществуват някои "дълбоки различия", но по думите му руският президент Владимир Путин признава опасността, която ИДИЛ представлява за неговата страна. "Съгласихме се да предприемем още важни стъпки за отрязване на финансирането, на което разчитат терористите, за борба с екстремистката идеология на терористичната пропаганда и за по-добра защита от опасността от чуждестранни бойци чрез споделяне на разузнавателна информация и спирането им да пътуват", каза Камерън.

Избори до 18 месеца

В събота се състоя конференцията за Сирия, на която участниците също се договориха да работят за спиране на огъня в сирийската война, като Кери уточни, че това не се отнася за ИДИЛ. По думите му парижките нападения само усилват решимостта на Вашингтон да се бори с тероризма. На срещата САЩ, Русия и страни от Европа и Близкия изток представиха план за политически процес в страната, който ще доведе до избори в рамките на 18 месеца. В общо изявление беше очертана стратегия, включваща официални разговори между правителството и опозицията до 1 януари, пише Reuters.

Възможен вариант е в един момент Русия да намери подходящата личност, която да смени Асад, тъй като Москва не се бори толкова за сирийския президент, колкото за оцеляването на режима. "Според руската визия може да се прибегне до реализацията на египетския сценарий - ще потърсят личност, която да е много сходна с Абдел Фатах ас Сиси, тоест военен. Той ще е местен и ще е достатъчно лоялен. Но откъде ще го намерят? Възможно е да бъде някой от тези сирийски военни, които по време на руската операция най-предано служи на руснаците и показва качества. Той ще бъде лоялен на Асад, но ще има някакъв контакт със Свободната сирийска армия. Тоест умерената опозиция трябва по някакъв начин да бъде включена в процеса", казва пред "Капитал" арабистът проф. Владимир Чуков.

Какво е ИДИЛ

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) се появи на международната сцена през 2014 г., когато завзе големи територии в Сирия и Ирак и в момента под неин контрол е територия около 300 хил. кв. километра. Тя обяви създаването на халифат, управляван по силата на шериата. Смята се, че над 10 млн. души живеят под пълния или частичния контрол на групировката. През февруари 2015 г. американското разузнаване заяви, че бойците й са около 32 хил. души в Ирак и Сирия, въпреки че "редиците й са значително изтънели" от началото на водената от САЩ международна въздушна кампания. През октомври 2015 г. Националният контратерористичен център посочи, че ИДИЛ е привлякла над 28 хил. чуждестранни бойци, като повечето са от страни като Тунис, Саудитска Арабия, Йордания и Мароко. Сред тях има и поне 5000 бойци от западни страни. Това, което отличава групировката, е, че се опитва да управлява, а не само да завзема територия. Първоначално тя се издържа от богати частни донори и ислямски организации от Близкия изток. Впоследствие се ориентира към продажбата на петрол от завзетите полета, отвличания, обири на банки, изнудвания, продажба на антики и кражби.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thelastghost avatar :-@
    Ghost
    • + 7

    Физиономиите на лидерите на ИДИЛ будят най-примитивнте страсти у всеки разумен човек...само им дайте възможност и за 24 часа от тези няма да има и помен...!!!

    Нередност?
  • 2
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 8
    • + 11

    Трябва да си абсолютен тъпак, за да смяташ Асад за по-голямо зло от ислямска държава.Виж САЩ и Израел ги разбирам...Асад е другарче на омразните Путин и Иран и му изкъртиха държавичката, за да може да си разчистят пътя към Техеран...

    Плановете им обаче не се осъществиха, въпреки че хвърлиха милиарди за обучение на радикални ислямисти (включително и ИДИЛ според мен) и разцепиха Сирия на десетки враждуващи фракции.Дори най-върлите американофили осъзнават, че Асад е по-малко зло от получовеците от ИДИЛ, въпреки че не си го признават.

    Та, тъжно ми е, че западния свят падна толкова ниско, но сега нормалните хора се молим Путин да избомби перковците в Близкия изток.Срам и позор за ЕС, най-голямото падение в историята му е 2015г.Дано не падне по-ниско.

    Нередност?
  • 3
    bate_but... avatar :-|
    bate_but...
    • - 12
    • + 5

    Цар Путлер отдавна говори за общ фронт срещу ИД. Иска му се неговата Северо-Азиатска империя да е част от международната общност и да го взимат насериозно като необходим съюзник. Истината е че и той, и Иран единствено мътят водата и създават допълнителна сложност на ситуацията в опитите си да вадят дивиденти от войната в Сирия.

    Нередност?
  • 4
    civis_eu_sum avatar :-|
    civis_eu_sum
    • - 3
    • + 10

    Асад никога не е бил "враг" . Влезте в час, че свърши междучасието...

    Нередност?
  • 5
    civis_eu_sum avatar :-|
    civis_eu_sum
    • - 2
    • + 5

    [quote#2:"forumetzz"]Трябва да си абсолютен тъпак, за да смяташ Асад за по-голямо зло от ислямска държава.[/quote]

    Трябва и много хора се справят много успешно.

    Нередност?
  • 6
    jonson avatar :-|
    jonson
    • + 3

    Англосаксонската общност от една страна и Русия с прилежащите ѝ територии от друга си имат една любима игра - да се заяждат помежду си, потискайки всички останали, като много внимават да не вземат да се сбият. Когато някой някъде надигне глава, те веднага се съюзяват, начукват канчето на нахалника и след като успокоят обстановката веднага се захващат с любимото си занимание, а именно - да се дрънкат взаимно. Сега ще се съюзят, ще смачкат ИД, после моментално пак ще се скарат. Така си карат от няколко века насам.

    Нередност?
  • 7
    zuk_trombon avatar :-P

    [quote#2:"forumetzz"]Путин да избомби перковците[/quote]
    Защо първом не научите български "нормалните хора" ? Избобми от руски е бомбардирам на български. Анадънму?

    Нередност?
  • 8
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326

    До коментар [#6] от "jonson":

    Много точно си го описал.Бахтът се навсякъде по света, оставят след себе си само разруха и нищета и после си стискат ръцете за пред публиката.После пак кютек.

    Щ*бани империи.

    Нередност?
  • 9
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    Важна статия по горната тема: "Атаките в Париж карат САЩ и Русия да игнорират различията си..."; Председателят на ЕС Доналд Туск казва: "Сътрудничеството между САЩ и Русия в действията им срещу ИДИЛ в Сирия, е жизненоважно"; Американският президент Барак Обама коментира: "Убийството на невинни хора базирано на изкривена идеология, е атака не само по Франция, а и по цивилизования свят". И допълва "САЩ ще удвоят усилията да се сложи край на сирийската война"; В други статии, като: "Ще има ли "ялтенска" сделка с Путин с/у "Ислямска държава"(ИД) и "Голяма сделка с Путин срещу ИД?", Робърт Кътнър коментира: "Това което следва (визира ялт. сделка), не е твърде хубаво. Но то може да се окаже най-добрата налична възможност в една криза без добри опции".
    Известно е, че историята не се повтаря, но има основни принципи, които "диктуват" в какво направление ВЕЛИКИТЕ сили да вземат най-важните исторически решения при аналогични ситуации. А тези сили, затова са "ВЕЛИКИ"!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар