🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полското правителство ще контролира обществените медии

Нов медиен закон задълбочи неразбирателството между Европейската комисия и Полша

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази притесненията си от новия медиен закон, който поставя контрола върху обществените телевизия и радио в ръцете на правителството, като изпрати писмо до полски министри.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази притесненията си от новия медиен закон, който поставя контрола върху обществените телевизия и радио в ръцете на правителството, като изпрати писмо до полски министри.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази притесненията си от новия медиен закон, който поставя контрола върху обществените телевизия и радио в ръцете на правителството, като изпрати писмо до полски министри.    ©  Eduardo Munoz
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази притесненията си от новия медиен закон, който поставя контрола върху обществените телевизия и радио в ръцете на правителството, като изпрати писмо до полски министри.    ©  Eduardo Munoz

Откакто спечели парламентарните избори в Полша в края на октомври, консервативната партия "Право и справедливост" усилено се възползва от новопридобитата си власт като променя закон след закон. Правителството прокара например противоречив нормативен акт, който промени размера на мнозинството, нужно за вземане на решения в Конституционния съд. Назначаването на нови конституционни съдии от кабинета през декември пък доведе до антиправителствени протести из цялата страна.

Сега на прицел са държавните медии. Нов закон постави контрола върху назначенията по високите етажи на обществените медии в ръцете на правителството и провокира силен отзвук из Европа. Така разривът между Европейската комисия и евроскептичната управляваща партия в Полша се задълбочава все повече и повече.

Обществените медии - в ръцете на министъра на държавната хазна

Наскоро в интервю по полската държавна телевизия TVP културният министър Пьотр Глински отказал да отговаря на въпроси и заявил на водещата, че тя "излъчва пропаганда и това скоро ще приключи", разказва Financial Times. Намеренията на Глински да промотира "националните интереси" в държавните медии вече придобиват реални измерения. Според законодателните промени обществените медии ще се класифицират като "национални културни институти", а целта им ще е "изпълнение на обществената мисия", пише Financial Times.

Новият медиен закон гласи още, че правителството ще може да уволнява шефовете на държавните телевизия TVP и радио Polskie Radio, а министърът на държавната хазна ще ги назначава, съобщава Politico. Освен това броят на независимите членове на бордовете на обществените медийни канали ще бъде ограничен.

Новият медиен закон беше гласуван в долната камара на полския парламент на 30 декември и съвсем очаквано мина с 232 гласа "за". Сега предстои гласуване в горната камара и подписване на закона от президента, но и двете стъпки почти сигурно ще се увековечат с успех, тъй като "Право и справедливост" има мнозинство в парламента, както и подкрепата на държавния глава Анджей Дуда. 

Европейската комисия негодува

Реакцията на Европейската комисия на новия медиен закон в Полша не закъсня и беше повече от неодобрителна. Миналата сряда, точно преди гласуването на законодателните промени, заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс е изпратил писмо до полските външен и съдебен министри, разказват от EU Observer. В него той иска от полското правителство да обясни как новият закон ще се съобрази с европейските стандарти за свобода на словото. Гюнтер Йотингер, еврокомисар по дигиталната икономика и информационното общество, също изрази възмущението си от полските реформи. Пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Йотингер е заявил, че ще повдигне въпроса за полския медиен закон на срещата на ЕК на 13 януари, предава ВВС. Вероятно тогава ще стане ясно какви мерки ще предприеме Комисията.

Ришард Терлецки, ръководител на парламентарната група на "Право и спраедливост", заяви, цитиран от Financial Times, че правителството е трябвало да търпи "изключително ненадеждната работа на публичните медии" през последните седмици, визирайки репортажите за националните протести. Външният министър Витолд Вашчиковски пък е споделил пред германския таблоид Bild, че писмото на Тимерманс е било изненада за него и Брюксел използва двойни стандарти спрямо новия закон, съобщава Deutsche Welle. Според Вашчиковски липсата на плурализъм в полските медии досега не е притеснявало Брюксел.

(Не)видима заплаха за Полша

В Договора на ЕС са обособени общи ценности, които страните-членки трябва да зачитат, като сред тях са свободата, демокрацията, правовата държава и т.н. В случай, че някоя държава нарушава върховенството на закона на ЕС и цялостта на тези принципи, се използва инструмент за ранно предупреждение за справяне със заплахи за върховенството на закона, който е описан в рамката на ЕК, приета през март 2014 г. След оценка на нарушението и препоръки от ЕК, страната-членка трябва да предприеме действия.

След срещата на ЕК на 13 януари ще стане ясно как Брюксел ще подходи към ситуацията в Полша. Ако не се стигне до споразумение чрез преговори, член 7 от Договора за ЕС остава последен вариант за действие. Превантивният механизъм се активира само в случай на "ясен риск за сериозно нарушение" и се състои от официално предупреждение. Най-крайната мярка обаче би бил Механизмът за санкциониране чрез отнемането на правото на глас в Съвета на ЕС. Ако се съди по досегашните реакции на полските власти спрямо препоръките на Брюксел, рискът от подобна мярка не е малък.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 1
    • + 6


    Тъжна за Полша истопия.

    Това няма да свърши добре, ама никак.

    Нередност?
  • 2
    someeeee avatar :-|
    someeeee
    • + 9

    За пореден път се потърждава, че каквото човек (народ) сам си направи, никой не може да му го направи... Поляците бяха управлявани от политици, които с години носеха икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт и начина на живот на поляците... На последните избори решиха сами да ги сменят.. По какви причини... Все още не ми е ясно...

    Нередност?
  • 3
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 5

    И аз мисля, че небрежното отношение към изборите, никъде не прощава - у нас, във Франция сега във Полша.
    Хората, по умните от тях са казали, мисли в деня преди изборите, а не след това.

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 2
    • + 5

    Статията действа достатъчно отрезвяващо, за тези, които си правят илюзии, че политиците и бюрпкратите у нас са по-долнопробни от тези в ЕС!
    Абсолютно същата стока са навсякъде!

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Очаква се през март министърът на финансите, или както тук е преведено на държавната хазна, да внесе за одобрение закон за масовото облагане с данък медии за да се финансират полското радио и телевизия. Данъкът ще е от порядъка 8-10 злото на месец .

    Нередност?
  • 6
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • + 5

    Логично. Днес политическата власт принадлежи на онези, които контролират комуникациите. Отдавна за авторитарен или тоталитарен режим не е необходим контрол над армията и полицията.

    Нередност?
Нов коментар