🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Злотни обещания

Икономическата политика на Варшава между желания и реалност

Новата полска премиерка Беата Шидло дойде с щедри обещания, от които веднага започна да отстъпва
Новата полска премиерка Беата Шидло дойде с щедри обещания, от които веднага започна да отстъпва
Новата полска премиерка Беата Шидло дойде с щедри обещания, от които веднага започна да отстъпва    ©  reuters
Новата полска премиерка Беата Шидло дойде с щедри обещания, от които веднага започна да отстъпва    ©  reuters

Какво ще помислите за политик, който обещава 117 евро месечно за второ и всяко следващо дете, забрана на абортите, безплатни детски градини, удвояване на годишния необлагаем доход до 1850 евро, намаляване на корпоративния данък за малки предприятия от 19% на 15%, облагане активите на банките, връщане на пенсионната възраст от 67 на 65 години за мъжете, безплатно лекуване на хора над 75 години и поевтиняване на лекарствата?

"Може да си го позволи само ако се казва Виктор Орбан или държи ключа от хазната на Полша", отговаря пред "Капитал" Ян Чипюр, анализатор във варшавския Obserwator Finansowy. Първата част от думите му отразява разпространеното в Европа виждане, че унгарският премиер управлява автократично, а втората - страха, че новото полско правителство тръгва по същия път и може да върне икономиката и страната назад.

Този страх не е неоснователен. След глобалната криза през 2008 г. Полша не само че не пострада, но оттогава икономиката й расте с 3.2% средно годишно. През 2015 г. брутният вътрешен продукт на 38-милионната страна се очаква да стигне 1.8 трлн. злоти (417 млрд. евро). Този успех обаче не стигна до всички поляци и месец преди изборите на 25 октомври отиващото си правителство реши да увеличи социалните разходи. Главно заради това то заложи в проектобюджета за 2016 г. дефицит от 54.6 млрд. злоти (12.6 млрд. евро), или около 3% от полския БВП.

Преди вота опозиционната "Право и справедливост" (PiS) обеща всичко от първия абзац плюс 1.4 трлн. злоти (324 млрд. евро) инвестиции за пет години. Това доведе до спечелване на властта и моментално раздуване на дефицита за 2016 до рекордните за последните 25 години 3.5%. Въпросът сега е дали основаната от близнаците Лех и Ярослав Качински партия е наясно какво е обещала, може ли да си го позволи и какви ще бъдат последствията от това. Ако питате бившия финансов министър и вицепремиер на Полша Яцек Ростовски, перспективата е мрачна.

Растеж на инат

"Как е възможно правителството с най-добри икономически резултати в Европа да загуби избори от евроскептична, националистическа и икономически неграмотна опозиция", попита риторично той в коментар за Project Syndicate. Ростовски преувеличава заслугите на своята партия, но може би докосва истината за PiS, смята Чипюр.

"Последните години управление на "Гражданска платформа" бяха белязани от тактики на протакане и липса на действие", казва Чипюр. Всъщност "точно този период е доказателство за устойчивостта на полската икономика. Тя се справяше без подкрепата на законодателната, изпълнителната и съдебната власт". И ако "това бездействие на властите беше лошо, то свръхактивността, която новото управление заяви още преди изборите, може да се окаже не просто лоша, а много по-вредна", продължава той. Евентуалните вреди няма да извадят икономиката от релси. "Поне не веднага", надява се Чипюр. Със сигурност обаче ще имат политически ефект.

Така например планираният данък от 0.39% върху активите вероятно няма да срине полските банки, които през 2014 г. записаха рекордна печалба от общо 16.2 млрд. злоти (3.75 млрд. евро). Ако данъкът бъде приет, той ще вкара в хазната 63 млн. злоти (14.6 млн. евро). Единствените осезаеми ефекти от тези пари ще бъдат една червена точка за популизма и червена лампа за инвеститорите. Човек като Матеуш Моравиецки, доскорошен главен изпълнителен директор на третата по пазарна капитализация полска банка - Bank Zachodni, би трябвало прекрасно да знае това. Сега той оглавява министерството на развитието в правителството на Беата Шидло.

По подобен начин предизборните обещания на PiS да премахне данъците за рудодобивната индустрия не са особено реалистични. От една страна, добиваните в страната лигнитни въглища създават почти 90% от ползваната в Полша енергия. От друга - сривът на цените на основните суровини на световните борси ще засегне пряко полския бизнес. Затова всеки непремерен ход на правителството ще се отрази на индустрията и на стотиците хиляди поляци, хранещи се от нея. Никой сред политиците на знае това по-добре от премиерката Шидло, която е дъщеря на миньор.

Вероятно затова с едно от първите си решения новото правителство запази въведения през 2012 г. "минен данък". Това ще коства на KGHM, втората най-голяма европейска компания за добив на медна руда, 1.4 млрд. злоти (324 млн. евро), или 58% от нетната й печалба за 2014 г. На кабинета на Шидло ще коства моментална загуба на подкрепа. За наблюдателите обаче е "сигнал, че правителството няма да скъса рязко с досегашния прагматизъм", казва пред "Капитал" Марек Пиелах от Obserwator Finansowy.

Прагматизъм или орбанизация

Този сигнал дава надежда, че макар и популистко, новото управление в Полша се съобразява с пазарната реалност. Ако това е така, следва да очакваме от кабинета на Шидло да ползва "реторика за вътрешно потребление, но да демонстрира реализъм там, където е нужно - пред европейските партньори на страната", допълва Пиелах.

Колкото до обещания от PiS златен дъжд от 1.4 трлн. злоти (324 млрд. евро) инвестиции в икономиката, в програмата на партията няма подробности за тях. Анализаторите от Obserwator Finansowy предполагат, че едва ли става дума за мащабно извънредно стимулиране на икономиката. По-вероятно "зад гръмките обещания се крият предстоящите в идните години капиталови инвестиции на държавата", които PiS представя като стимул.

Следователно може да се окаже, че амбициозната програма на PiS не е нито непостижима за бюджета, нито непосредствено вредяща на икономиката. Същинският проблем е другаде. След 25 години на непрестанен растеж полската икономика се опитва да прескочи капана на средните доходи. Това ще се улесни от факта, че със 77.6 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. Полша е най-големият получател на средства от кохезионни фондове в Европа. Няма обаче да стане без онези законодателни действия, които "Гражданска платформа" протакаше в последните години. Едно от тях например е ефективно законодателство и институции, които разрешават спорове между фирми. С убедителната си победа, която я прави първата от 25 години еднолично управляваща в Полша сила, PiS ще има силите да направи скока. Въпросът е дали го желае, или ще работи за популярност сред онези, които вижда като свой електорат - най-бедните поляци, предимно от източната част на страната.

Според Чипюр първите признаци дали PiS ще съхрани полския прагматизъм, или ще станем свидетели на орбанизация идват с кадровите избори на новото управление, например в ръководството на централната банка след броени месеци. До февруари правителството трябва да смени осем от десетимата членове на съвета за парична политика, който определя основната лихва, а до юни - гуверньора Марек Белка. Преди броени дни той посочи, че Полша върви по пътя на "балансиран растеж" и следователно няма нужда от намаляване на основната лихва от сегашните 1.5%. Новият финансов министър Павел Шаламаха обаче не изключи това да стане още през януари или февруари.

Ако разногласието между централния банкер и министъра поражда неясна тревога, тя е съвсем конкретна с назначаването на Мариуш Камински за глава на полското разузнаване. През март бившият шеф на комисията за борба с корупцията бе осъден на три години за злоупотреба със служебно положение, но след изборите бе помилван от президента Анджей Дуда. За да оглави Камински тайните служби, новото управление скандално смени петима души в 15-членния Конституционен съд, за които твърди, че са незаконно назначени. Часове по-късно съдът оспори тези промени. Първият ефект е, че в момента 55% от поляците смятат демокрацията за застрашена. По-далечното притеснение е какво ще реши парламентът и дали ще промени закона за назначаване на конституционни съдии, за да излезе от ситуацията. От това ще зависи също дали, кога и как Полша ще премине към неприемливото за PiS евро, или ще запази злотните обещания на Ярослав Качински.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 83
    • + 9

    Колко от вас знаят, че огромната част работещи поляци всъщност са наети през фирми за персонал...
    ИЕ е новите колонии на ЗЕ - тези, които имат фабрики в китай, откриха, че е хем по-близо, хем по-евтино и сигурно от Юи азия.. а и персонала квалифициран, но не дотам че да е платен като в ЗЕ...
    Полша, Балтика са лоукост ланд за близката Скандинавия и Мути-ланд.
    Ама заплащането е 600-700 евра бруто...
    Криза няма.. но за доход, така... като българите, латвийците..

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 83
    • + 5

    о, и тук бота се труди...

    Нередност?
  • 3
    jimirino avatar :-|
    jimirino
    • + 5

    Скандалът с Камински е не само че осъден става шеф на служби, а че президентът го помилва след първата инстанция, преди да изчака окончателна присъда от съда.
    Мотивите за намесата в конституционния съд са много по-дълбоки, защото при тях явно е независим.
    При нас е обратното.

    Нередност?
  • 4
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 3
    • + 7

    Следя полските проблеми отблизо - затънали са до гуша в ..., с тенденция да затъват, по-дълбоко, и по-бързо.

    Само ПР си правят, че били отличници. Дълга на държавата е гигантски, и расте все по-бързо.

    Нередност?
  • 5
    liubo...otdale4 avatar :-|
    liubo...otdale4
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#3] от "jimirino":

    Конституционния съд БЕШЕ независим, сега ни "настигнаха". С тенденция да ни "задминат". Новоизбраните съдии на Конституционния съд - посочени от Ярослав Качински, след акцептация от страна на католическата църква, положиха клетва при президента, след полунощ.
    За да могат да работят, от следващия ден.

    Нередност?
Нов коментар