Brexit ще струва скъпо на Великобритания

Credit Suisse вещае големи проблеми за икономиката, ако страната напусне ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за еврочленството преди края на 2017 г. Финансовите пазари обаче спекулират, че "Даунинг стрийт" 10 вече е избрал 23 юни за дата на гласуването.
Британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за еврочленството преди края на 2017 г. Финансовите пазари обаче спекулират, че "Даунинг стрийт" 10 вече е избрал 23 юни за дата на гласуването.
Британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за еврочленството преди края на 2017 г. Финансовите пазари обаче спекулират, че "Даунинг стрийт" 10 вече е избрал 23 юни за дата на гласуването.    ©  Reuters
Британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за еврочленството преди края на 2017 г. Финансовите пазари обаче спекулират, че "Даунинг стрийт" 10 вече е избрал 23 юни за дата на гласуването.    ©  Reuters

Негативните ефекти за Лондон

Свиване на БВП с 1-2%

Спад на цените на имотите

Рязко поевтиняване на ценните книжа и паунда

Чужди компании могат да закрият бизнеса си

Увеличаване на инфлацията

Намаляване на реалните доходи.

Ако гражданите на Великобритания гласуват за напускане на ЕС на предстоящия референдум, това ще предизвика незабавно рецесия в страната, рязко поевтиняване на ценните книжа и на недвижимите имоти. Това твърдят анализатори в инвестиционната банка Credit Suisse в бележка до клиентите на банката, разпространена през тази седмица. Документът е поредното оръжие в дебата около предстоящия референдум. Анализаторите Сонали Пухлани и Невил Хил предвиждат, че британците ще гласуват за оставане в съюза. Ако се случи обратното, последствията ще бъдат "драстични и дълготрайни", предупреждават анализаторите от швейцарската банка.

Най-лошият сценарий

"Най-драстичният сценарий ще означава свиване на БВП между 1 и 2% в краткосрочен план в резултат на токсичната смес от спад на бизнес доверието, стягане на финансовите условия, по-висока инфлация и спад на реалните доходи. В средносрочен план очакваме последствия за търсенето и предлагането във Великобритания, което означава по-нисък растеж на БВП."

Колкото до пазара на недвижими имоти, той ще бъде засегнат веднага, макар и слабо, заради по-ниските доходи. В средносрочен план ще намалее търсенето на имоти заради по-малката имиграция към страната и залеза на Великобритания като глобален финансов център, се казва още в доклада от 43 страници, озаглавен "Brexit: Раздялата никога не е лесна, нито пък евтина".

На финансовите пазари може да се очаква инвеститорите да искат значително по-скъпи премии по британските си активи, предвижда още докладът. "Смятаме, че това ще означава рязко поевтиняване на лирата и цената на британските активи, включително облигации, имоти и банкови обезпечения. Поевтиняването на валутата ще увеличи инфлацията, което на свой ред ще замрази доходите на домакинствата и ще натисне потреблението."

Анализаторите допълват, че вероятността от референдум още през юни, както и неясният му изход вече натежават над британската лира, която поевтиня осезаемо в последните седмици спрямо останалите световни валути. Така Credit Suisse се нареди сред други играчи на финансовия пазар, които предвиждат, че референдумът може да се проведе още през юни.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща вот преди края на 2017 г. Слухове на пазарите твърдят, че правителството вече е избрало 23 юни за дата на гласуването. Самият премиер обяви по време на Международния икономически форум в Давос, че иска сделка с ЕС на срещата на върха другия месец, но не бърза и ще изчака, докато постигне желания резултат.

Глобален ефект

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви в Давос, че страховете от Brexit са част от глобалните притеснения за предстоящата година на световните финансови пазари. Въпреки това анализаторите на Credit Suisse посочват, че след неминуемия първи удар по британската икономика след евентуално излизане на страната от ЕС не е задължително Великобритания да се плъзне по наклонената спирала.

Какво ще се случи по-нататък при подобно развитие ще зависи от това каква връзка ще изгради Лондон с ЕС в случай на раздяла. Пазарът на труда пък ще зависи от това дали отделните компании ще се изтеглят от страната. Toyota вече обяви, че няма да прекрати производството на автомобили в графство Дарбишър. Най-голямата американска банка JP Morgan, която има 19 хил. служители във Великобритания, намекна, че ще се изтегли от страната, ако тя напусне ЕС. "Великобритания е изключително добро седалище за финансови компании и еврочленството помогна в известна степен за това. Бихме искали да останем, но ако не можем, не можем", каза преди седмица изпълнителният директор на банката Джейми Даймън, цитиран от Guardian.

Притеснени фармацевтични компании

Изпълнителният директор на GlaxoSmithKline Андрю Уити обобщи в Давос предимството на единния пазар с думите: "Европа се превърна от 27 разделени и независими здравни регулатора, които не общуваха помежду си, в едно. Това е нещо огромно."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 19
    • + 3

    Възможно е британците просто да искат да си издействат по-голяма независимост от ЕС, да променят договора си с ЕС и да си върнат самостоятелност в някои сфери. И сами да си определят политиките.
    Що се отнася до търговията, свободно движение и други - тези неща ще си останат.
    От друга страна тия анализаторчета не отчитат факта, че когато се осовободиш от бюрократичния и не-можещ да взима адекватни решения ЕС(например спрямо фалирала Гърция или спрямо бежанците), ти всъщност имаш условия да дръпнеш яко. Започва и политика на намаление на данъците (корпоративния от 26 на 20 та до 18%). Може да има едно краткосрочно пропадане и после силен растеж.

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 20

    Излизането от ЕС на коя да е страна, дори това да е Германия ще означава много висока цена. Вътреобщностната търговия и специализация на страните е достигнала такива обеми и нива, които биха срутили коя да е икономика, която реши да се върне към митническа декларация за всеки кламер, бутилка бира или не дай Боже финансова или друга услуга. Друг момент е че излезе ли, страната става г-н Никой в очите на сили като САЩ или Китай, а точно те не са за подценяване. Швейцария е щастливо изключение и никак не отива за пример.
    Отделно от горното е невидимата връзка между страните във производствените вериги. Даже това е главното! Излизането на страна от съюза ще я сблъска с прекъсване на тези вериги, което означава спад, застой, оскъпяване и дори прекратяване на производствени вериги. Общо взето кошмар за бизнеса.
    Едно е да не си влизал, друго е да излезеш. Има разлика между ерген и разведен, грубо казано. Развода не те прави ерген, а те прави по-беден и кандидат за статистиката на алкохолиците. Съвсем по народному обяснено.

    Нередност?
  • 3
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 3

    Личното ми мнение е, че трябва да има готовност за различни варианти - и ЕС да се готви, и Великобритания да се готви. Франция на де Гол напуска командването на НАТО 1966 г. без това да води до разпадането на организацията или пък големи драми вътре в страната. Да, това е аналогия и пример с друг тип организация, но пък дава известна информация.
    В хода на кампанията ще има много емоции и преувеличени тези.
    Какво обаче ще стане в крайна сметка зависи от много фактори.
    Не съм нито ЗА, нито Против излизането на Великобритания. Интересува ме най-вече доколко България е готова да защитава интересите си и в двата случая.

    Нередност?
  • 4
    bvanetza avatar :-|
    Borislav Valkov
    • + 5

    Лондонското сити е част от решението/проблемът. Ако капиталите, които юпитата въртят заплашат, че ще напуснат Великобритания при турболенцията, предизвикана от напускането на ЕС, то и лондонското сити може да поеме про- европейска риторика. Сигурен съм, че част от капиталите ще го направят(при турболенцията при напускане на ЕС), дали ще ги последват огромната част, това вече е друг въпрос. Юпитата и капиталите могат да пресичат лесно границите, което ще превърне Великобритания във провинциална офшорка.

    Нередност?
  • 5
    mrhide avatar :-|
    MrHide
    • - 3
    • + 4

    Да се махат. И без това не допринясят с нищо...

    Нередност?
  • 6
    philologist avatar :-|
    philologist
    • - 1
    • + 3

    "ще намалее търсенето на имоти заради по-малката имиграция към страната"

    Това си е лека пропаганда, понеже дори и да излезе Британия от ЕС, ще остане в Европейската икономическа зона, като Норвегия, Исландия и Швейцария. А там важат същите правила за свободно движение на работна сила. Докладът като цяло звучи малко тенденциозен и явно има пропаганда и от двете страни на дебата за Brexit-а.

    Нередност?
Нов коментар